Passiivitaloseminaari keräsi ammattilaisia paikalle

Matalaenergiatalot ovat tätä päivää ja myös passiivitalo tekee tuloaan vahvasti. Yhä useampi omakotirakentaja valitsee matalaenergiaratkaisun, mutta myös passiivitalo kiinnostaa. Ammattilaisilla on suuri rooli näiden talojen yleistymisessä. Paitsi suunnittelussa, myös toteutuksessa ammattilaisten käsissä on paljon. Toimiakseen halutulla tavalla, passiivitalojen toteutuksessa täytyy olla perinteistä rakentamista huolellisempi. Lähtökohtana on ilmatiiveys ja hallittu ilmanvaihto, lämmön talteenonottoineen, mutta haastetta luo myös viileänä pitäminen kesähelteillä. Sanomattakin lienee selvää, että passiivitalot ja matalaenergiatalot ovat lämmöneristävyydeltään aiempaa rakennuskantaa huomattavasti parempia. Lämmöneristeiden määrän lisääminen on myös monelle rakentajalle helppo valinta, sillä investointi maksaa itsensä takaisin varsin nopeasti ja lämmitysenergian hinnan noustessa saavutettu etu vain korostuu. Varsinaista lämmitysjärjestelmää ei tarvita, mutta saniteettitilojen kivipintaisiin lattioihin halutaan tavallisesti lämmitys. Tietyistä erityispiirteistään huolimatta passiivitalo ei myöskään rajoita arkkitehtisuunnittelun luovuutta, mistä hyvänä osoituksena on Valkeakosken asuntomessualueelle rakennettava Paroc Lupaus, johon seminaarin yhteydessä päästiin myös tutustumaan.

Varsin mittava joukko alan ammattilaisia saapui Tampere-talolle kuuntelemaan passiivitaloseminaarin antia.Varsin mittava joukko alan ammattilaisia saapui Tampere-talolle kuuntelemaan passiivitaloseminaarin antia.

Passiivirakentaminen ei pihistä luovuudesta

Valkeakosken asuntomessuille nouseva passiivitalo Paroc Lupaus rikkoo myyttejä passiivirakentamisesta. Kohteen moni-ilmeisyys ja innovatiiviset rakenneratkaisut ovat hyvä esimerkki passiivirakentamisen mahdollisuuksista. Passiivirakentaminen ei siis sido suunnittelijoiden luovuutta tai asukkaiden toiveita rakentaa yksilöllisiä, mutta energiankulutukseltaan pihejä taloja.

Tämä tuli vahvasti esille kun Valkeakosken asuntomessujen passiivitalo Paroc Lupaus esiteltiin rakentamisen ammattilaisseminaarissa Tampereella. Ammattilaisille valotettiin mm. passiivirakentamisen taustoja ja sen luomia mahdollisuuksia niin moni-ilmeiseen suunnitteluun kuin rakennusalan energiatehokkuuden tutkimukseen ja tuotekehitykseenkin. Passiivitalot olisivat yleistyessään tehokas ratkaisu myös CO2-päästöjen vähentämiseen ja sen myötä ilmastonmuutoksen torjumiseen, sillä rakennukset käyttävät 39 % Suomen energiasta.

Tehokkaampi lämmöneristys, rakennuksen tiiviys ja maksimaalinen lämmön talteenotto poistoilmasta ovat asioita, jotka suunnittelijoiden on huomioitava passiivirakentamisessa. - Rakennuksen energiatehokkuuden kannalta keskeisimmät ratkaisut tehdään jo suunnitteluvaiheessa. Rakennuksen koko ja muoto, ikkunoiden pinta-ala ja niiden suuntaus vaikuttavat olennaisesti koko rakennuksen lämmitysenergian tarpeeseen. Passiivirakentamisessa se ei kuitenkaan ole suunnittelijoiden luovuutta rajoittava tekijä. Passiivitalojen ratkaisuthan perustuvat yksinkertaiseen rakennusteknologiaan, joka ei aseta niiden arkkitehtuurille erityisiä rajoituksia, totesi Pekka Rönkkö Paroc Oy Ab:sta.

Passiivitalojen ratkaisut perustuvat yksinkertaiseen rakennusteknologiaan, joka ei aseta niiden arkkitehtuurille erityisiä rajoituksia, kertoi Pekka Rönkkö Parocilta.Passiivitalojen ratkaisut perustuvat yksinkertaiseen rakennusteknologiaan, joka ei aseta niiden arkkitehtuurille erityisiä rajoituksia, kertoi Pekka Rönkkö Parocilta.

Tilaisuudessa rakennusalan ammattilaisille esitelty Valkeakosken asuntomessukohde Paroc Lupaus rikkookin myyttejä passiivirakentamisen rajoittuneisuudesta niin mitoillaan kuin moni-ilmeisyydellään: kohteessa on 250 asuinneliötä kahdessa tasossa, isot ikkunat ja erikoisuutena kaareva kattorakenne.

Seminaarin jälkeen tutustuttiin Paroc Lupaukseen paikanpäällä.Seminaarin jälkeen tutustuttiin Paroc Lupaukseen paikanpäällä.

Paroc Lupaus on mahdollisuus yhteistyökumppaneille

Myös asuntomessukohteen yhteistyökumppanit ovat nähneet passiivirakentamisen mahdollisuutena. Paroc Lupauksen perustukset toteuttaneen Soklexin mukaan valmismuottijärjestelmä on taipunut hyvin Paroc Lupauksen ratkaisuihin. - Olemme toteuttaneet kohteeseen porrastuksia, vinoja ja kaarevia sokkeleita passiivirakentamisen vaatimuksin, kertoi Tomi Ollikainen Soklex Oy:stä.

Tomi Ollikainen esitteli Soklex-perustusjärjestelmällä toteutettuja Lupauksen perustuksia ja poikkeuksellista toteutusta, jossa muotin ulkokuori jätettiin poistamatta ja saatiin näin parannettua lämmöneristävyttä.Tomi Ollikainen esitteli Soklex-perustusjärjestelmällä toteutettuja Lupauksen perustuksia ja poikkeuksellista toteutusta, jossa muotin ulkokuori jätettiin poistamatta ja saatiin näin parannettua lämmöneristävyttä.

- Puuelementtitehtaalle Paroc Lupaus on ollut positiivinen haaste ja mahdollisuus kehittää tuotantoa tulevaisuuden tarpeisiin, sanoi runkoelementit kohteeseen toimittavan Fennotalo Oy:n tuotantojohtaja Heikki Turunen. -Ratkaistuamme Paroc Lupauksen rakennusteknisen toteutuksen yhdessä asiantuntijoiden kanssa, antaa se meille erinomaisen mahdollisuuden vastata kuluttajien kasvavaan matalaenergia- ja passiivitalojen kysyntään, lisäsi Fennotalo Oy:n myyntipäällikkö Marko Isosomppi. Vaikka Fennotalo Oy on erikoistunut yksilöllisten pientalojen toimituksiin, toi Paroc Lupauksen 545 mm:n runkovahvuus omat haasteensa niin asennukseen kuin logistiikkaankin. - Kuljetimme ylä- ja välipohjaelementit työmaalle normaalista poiketen pitkällään. Näin onnistuimme puolittamaan kuormien määrän, mikä on ympäristöteko sekin, Turunen jatkoi.

Yllätysvieraana nähtiin kohteen sisustussuunnittelija Johanna Sippala, joka kertoi lyhyesti kohteen tulevasta sisustuksesta.Yllätysvieraana nähtiin kohteen sisustussuunnittelija Johanna Sippala, joka kertoi lyhyesti kohteen tulevasta sisustuksesta.
 
Julkaistu
18.3.2009