• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämää ennen tonttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2009
20093_15527.jpg

"Kaikki" on näköjään mahdollista. Ote päiväkirjasta, syksy 2006.

Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tämä kaikki on mahdollista näillä Helsingin hinnoilla! Uuden talon rakentaminen ei tosin edelleenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta nyt se on mahdollista enemmän kuin koskaan.

Asuntokaupasta toiseen

Sen, missä nyt olemme, on mahdollistanut edullinen lähtötilanteemme, jossa mieheni oli hankkinut ensiasuntonsa lama-aikana. Tämä oli hyvä startti myöhempiin asuntokauppoihin, mutta siitä huolimatta olemme kyllä eläneet koko ajan "korviamme myöten veloissa".

Kesällä 2000 saavutimme jotain suurta: löysimme ihanan rivitaloasunnon jo pitkään haaveilemaltamme pientaloalueelta Itä-Helsingissä. Kahden kuukauden kuluttua muutosta perheeseen syntyivät kaksoset.

Asunto oli toimiva ja tilaa pienelle perheellemme riittävästi. Mutta tulevaisuus kummitteli jo mielissä, että "kun lapset tuosta kasvavat, niin olisi hyvä olla yksi makuuhuone lisää". Tähän tarjoutuikin mahdollisuus kaksi vuotta myöhemmin. Pensasaidan yli huutelin naapuriin, että mitä kuuluu ja vastasivat, että ovat ostaneet uuden asunnon ja pistävät kotinsa pian myyntiin. Asunto oli yksi taloyhtiön isoimmista huoneistoista, kolmen makuuhuoneen asunto, jotka ovat erittäin harvoin vapautuneet myyntiin. Aloimme miettiä asunnosta loppuelämämme kotia. Muutimme asuntoon lokakuussa 2002. Tammikuussa 2003 aloin odottaa nuorinta poikaamme. Taas suunnitelmat isommasta asunnosta lähtivät kytemään. Että se siitä loppuelämän kodista…?

Päätös tehdään viiden vuoden sisällä

Kolmannen lapsemme syntymän jälkeen seurasimme aluksi vain mielenkiinnosta asuinalueemme asunto- ja tonttitarjontaa sekä hintoja. Tiesimme jo, että alueella on vähän kohteita myytävänä ja sähköpostiini tipahteli ilmoitusvahtien kautta viestejä harvakseltaan.

Olimme tyytyväisiä isompaan asuntoomme ja sitä mieltä, että pärjäämme siinä tarvittaessa hamaan tulevaisuuteen. Huoneisto kaipasi pintaremonttia, mutta mielestämme suurempiin remontteihin ei kannattaisi ryhtyä, ennen kuin päätämme muutosta tai jäämisestä.

Tuossa hetkessä emme kuitenkaan voineet alkaa toimia. Asuntolainaa oli jäljellä vielä liian paljon, että olisimme uskaltaneet edetä kummassakaan asiassa. Laskimme, että noin viiden vuoden kuluessa pystyisimme tekemään päätöksen suuntaan tai toiseen.

Asumisen vaihtoehdot vähissä

Tulevan asumisen vaihtoehdoissa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla oli nykyinen asuinalueemme, jonne ehdottomasti halusimme jäädä. Oikeastaan vain tämä oli meille tärkeää. Toisen sijan jakoivat sitten kaikki muut vaihtoehdot: silloiseen asuntoon jääminen ja sen remontoiminen, isomman kohteen ostaminen tai tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen.

Eniten toivoimme, että löytäisimme alueelta sopivan kokoisen ja hintaisen tontin, mutta tämä vaihtoehto ei näyttänyt kovinkaan todennäköiseltä. Parinkin tontin myynti-ilmoitus löytyi netistä, mutta tontit joko tulivat myyntiin meille liian varhain, olivat meille liian pieniä tai liian suuria, jolloin hinta nousi ulottumattomiin.

Kyseltiin ja käytiin katsomassa muutamia alueella myytäviä asuntoja, jotka useimmiten olivat vanhoja omakotitaloja isolla tontilla. Parissakin kohteessa olisimme voineet vastata myyntihintaan, mutta talot olivat niin huonokuntoisia, että ne olisi pitänyt käytännössä katsoen rakentaa alusta loppuun uudestaan. Olisimme kyllä säästyneet isoilta lisälainoilta, mutta sitten meillä ei olisi ollut enää yhtään rahaa remontteihin, joita talot kipeästi kaipasivat.

Mietimme kyllä tarkkaan yhtenä vaihtoehtona lähteä tällaiseen vanhan talon kunnostamisprojektiin. Remonttejahan olisi voinut tehdä pikkuhiljaa ja rahatilanteen mukaan. Mutta jo perhetilanteemme takia loputtomien remonttien keskellä eläminen tuntui meistä vastenmieliseltä. Meillähän ei ollut vielä kiirettä tai tarvetta luovuttaa. Maltoimme onneksi odottaa.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20095_17001.jpg
Fenestra-ikkunoiden asennusnäytös Vantaalla
Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä näet, miten kätevää ja nopeaa nykyaikainen ikkuna- ja oviasennus on. Saat myös tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
20135_34994.jpg
Ulkoseinän lisäeristys sisä- ja ulkopuolelta
Vanhat rakenteet eivät useinkaan vastaa nykyisiä vaatimuksia lämmöneristyskyvyltään. Lisälämmöneristyksellä saadaan vanhat rakenteet vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Kuitenkin ennen lisälämmöneristeen asentamista tulee rakenteen lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen tutkia, jotta varmistutaan jatkossakin rakenteen toimivuudesta.Klikkaa tästä energiansäästölaskuriin ja laske paljonko lisäeristys säästää!
20234_81463.jpg
Jätevesisuunnitelman tärkeyttä ei sovi väheksyä jäte­vesi­järjestelmää hankkiessa
Kirkkonummella asuvat Nella Lindgren ja Toni Leppänen halusivat kolmihenkiselle perheelleen sekä kissalleen ja mäyräkoiralleen oman kodin rauhalliselta alueelta, taajamien ulkopuolelta. Muutama vuosi sitten pariskunnan toive toteutui, kun he löysivät kauniin koivumetsäisen tontin Inkoosta haja-asutusalueelta. Tonttikauppojen myötä pariskunta aloitti sopivan talopaketin etsinnän perheelleen ja löysi sellaisen Jukkatalon mallistosta. Nellan ja Tonin kiinteistölle suunniteltiin Vestelli Biopuhdistaja 3 -tuote harmaille vesille ja kaksi 5,5 m³ umpisäiliötä mustille vesille.
20144_38947.jpg
Oras Smart Bidetta toimii hanaan koskematta
Oraksen uusi Smart Bidetta on tehnyt käsisuihkun käytön totuttua helpommaksi, sillä käsisuihkun käyttäjän ei enää tarvitse avata pesuallashanaa erikseen. Smart Bidetta edustaa aivan uutta, kotimaista huipputeknologiaa. Hanan ainutlaatuisuus perustuu radiotaajuuksilla kommunikoivaan elektroniseen ohjausyksikköön sekä Bidetta-käsisuihkun seinäpidikkeeseen.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton