• Etusivu
  • LVI

Ikkunat avainroolissa rakennusten energiataloudessa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.03.2009
20093_15517.jpg

Ilmastonmuutoksen ja energian hinnan nousun myötä rakennusten energiankulutukseen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota – ja syystäkin: kaikesta EU:ssa kuluvasta energiasta rakennusten osuus on peräti 40 prosenttia. Rakennusten energiankäyttö tuottaa kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasuista. Energiatehokkaalla rakentamisella ja asumisella voidaan siis todella vaikuttaa ilmaston tulevaisuuteen ja säästää selvää rahaa alentunein lämmityskustannuksin.

Lisätietoa Fenestran ikkunoista...

Ikkunoiden energiatehokkuuteen kannattaa satsata

Rakennusten energiankulutuksen pienentämisessä on monta palasta: muun muassa seinärakenteiden eristävyys, tehokas ilmanvaihto ja lämmön talteenotto vaikuttavat energiankulutukseen. Kaikista rakennuksen vaipan osista ikkunat ovat kuitenkin heikoin lenkki: pientalojen tavanomaisten ikkunoiden kautta lämpöä karkaa kuusi kertaa niin paljon kuin seinärakenteiden kautta. Koko rakennuksen poistuvasta lämmöstä 15–20 % vuotaa ikkunoista. Siksi ikkunoiden energiatehokkuuteen kannattaa satsata.

Rakentajien ja remontoijien ikkunavalintojen tekemistä helpottaa vuodesta 2006 lähtien olemassa ollut vapaaehtoinen ikkunoiden energialuokitus, ja nykyisin markkinoilla onkin jo yli 200 energialuokiteltua ikkunaa. Suomen johtaviin ovi- ja ikkunavalmistajiin lukeutuva Fenestra on kehittänyt energiatehokkaita ikkunoita jo viidentoista vuoden ajan. Fenestran valikoimista löytyy myös parhaan A-luokan energiaikkuna. Fenestran nelilasinen Primus A -ikkunan toimivuuden takaa kaksiosainen rakenne: kolmilasinen sisäpuite eristää hyvin lämpöä ja yksilasinen ulkopuite tuulettuu hyvin ehkäisten välitilan huurtumisen.

Ikkunoissa suuri säästömahdollisuus

Fenestran tuotekehityspäällikkö Ahti Syrjäaho kertoo, että energiaikkunat ovat pääsääntöisesti nelilasisia. – Eristävyyttä haetaan materiaalien ja rakenteen avulla. Lasien välissä on hyvin eristävää kaasua, usein argonia, joka vähentää lämmön karkaamista. Fysikaaliset rajoitteet kuitenkin tulevat ikkunoiden osalta jossain vaiheessa vastaan – täysin eristävä ikkuna olisi koko ajan huurussa, Syrjäaho kertoo.

Ikkunoiden lämmönläpäisyvyyttä kuvataan laskennallisella U-arvolla. A-luokan energiaikkunan U-arvo on korkeintaan yksi, kun nykyisten rakennussäädösten mukaisilla normi-ikkunoilla se on 1,4 – A-luokan ikkunan kautta karkaa siis noin 40 % vähemmän lämpöä. Vanhemmissa ikkunoissa U-kerroin voi pahimmillaan olla lähellä kolmea. U-arvon lisäksi ikkunan energiankulutukseen vaikuttaa myös ikkunan kyky säädellä sisään pääsevää auringonlämpöä ja koko ikkunarakenteen eli lasin, karmien ja puitteiden tiiviys.

Laadukas ikkuna vähentää energiankulutusta kestämällä käyttöä vuosikymmeniä: esimerkiksi lamellirakenteiset ikkunakarmit ja sisäpuitteet ehkäisevät vääntymistä ja pysyvät tiiviinä. Säänkestävä alumiini karmin uloimmassa osassa ja ulkopuitteissa suojaa puuosia kosteudelta ja estää veden pääsyn puurakenteisiin.

20093_15448.jpg

Energiaikkunoiden kysyntä kasvussa

Fenestran tuotekehitysjohtaja Mauri Konttila kertoo, että kiinnostus yhtiön energiaikkunoita kohtaan on kasvussa. – Niin pientalo- kuin kerrostalorakentajien ja -saneeraajien tiedustelut Fenestran energiaikkunoista ovat lisääntyneet. Kasvu on vielä maltillista, mutta keskimäärin energiatehokkaita tuotteita tilataan enemmän kuin määräykset edellyttäisivät.

Konttila visioi, että energiankulutuksen minimointiin pyrkiminen lisää satsauksia energiatehokkaisiin ikkunoihin ja ulko-oviin. – Energiaikkunoilla saavutetaan selkeästi parempi eristävyys ja energiansäästö. Rakennusten suunnittelussa tullaan ottamaan huomioon entistä paremmin säteilyenergian talteenotto ja toisaalta ikkunoiden sijoittelu.

Ikkunapinta-alat eivät siis välttämättä pienene, mutta optimikokoja on mietittävä tarkkaan ilmansuuntien, jäähdytystarpeen ja varjostusten mukaan. – Etelä- ja länsisuuntaisten julkisivujen suurten ikkunoiden kautta lämpöä voidaan kerätä talteen, mutta toisaalta suuret lasipinnat nostavat kesäisin rakennuksen lämpötilaa varsinkin Etelä-Suomessa, jolloin tarvitaan varjostus- tai jäähdytysmenetelmiä. Itä- ja pohjoissuuntaisten ikkunoiden pinta-ala taas saattaa pienentyä. Kaiken kaikkiaan huolellisen suunnittelun rooli tulee korostumaan, summaa Konttila.

Myös saneerauksessa kannattaa huomioida energiatalous

Energiankulutuksen vähentämiseen kannattaa satsata uudisrakentamisen lisäksi myös saneerauksessa. Vanhojen talojen energiankulutusta voidaan vähentää jopa puoleen nykyisestä tehokkaalla korjausrakentamisella. Positiivisten ilmastovaikutusten lisäksi kohentunut energialuokitus tekee talosta houkuttelevamman kohteen potentiaalisille asunnon ostajille.

20093_15518.jpg

Panostus energiatehokkaisiin ratkaisuihin on pitkäaikainen sijoitus. Kun vanhan talon ikkunasaneeraus tulee ajankohtaiseksi, kannattaa kiinnittää huomiota ikkunoiden energiatehokkuuteen. Uusia ikkunoita valittaessa kannattaa huomioida talon energiakulutus kokonaisuutena talon rakenteelliset erityispiirteet huomioiden. Fenestra tarjoaa korjausrakentamisen tarpeisiin kustannustehokkaita vaihtoehtoja erilaisiin u-arvovaatimuksiin.

Näin helposti hankit laadukkaat ja energiatehokkaat Fenestran ikkunat

1. Kun haluat henkilökohtaista palvelua, ota yhteyttä lähimpään Fenestran edustajaan. Yhteystiedot saat numerosta 0800 933 63 tai osoitteesta www.fenestra.fi. Ammattitaitoinen edustajamme kartoittaa veloituksetta ikkuna- ja ovitarpeesi sekä tarkistaa tarvittaessa mitoitukset.

2. Kun haluat asioida tutun kauppiaan kanssa, ole yhteydessä rakennustarvikeliikkeeseen. Rakennustarvikeliikkeistä löydät Fenestran perusikkunavalikoiman, joka on tarkoitettu korjaamiseen, lomarakentamiseen tai pieneen uudisrakentamiseen. Lähimmän rautakaupan yhteystiedot löydät Fenestran nettisivuilta osoitteesta www.fenestra.fi.

Valitse kumppaniksesi Fenestra, niin ikkuna- ja oviprojektisi toteutus sujuu luotettavasti ja vaivattomasti.

Muistathan, että voit korjausrakentajana hyödyntää veroedun ja pienentää ikkunaremontin kustannuksia vähentämällä osan asennuksen kustannuksista kotitalousvähennyksenä. Voit hyödyntää kotitalousvähennyksenä jopa 6.000 euroa* asennuksen kustannuksia (vuosi 2009).

* Vuoden 2009 verotuksessa kotitalousvähennys on 3.000 euroa/henkilö.

Lisätietoa Fenestran ikkunoista...

Energiatietolähteet: Motiva Oy

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20073_3956.jpg
Millainen on kattosi?
1 KATTONI VAATII UUSIMISTAOnko kattosi vuotava, kulunut tai taloosi sopimaton? Olipa katon uusimisen syy mikä tahansa näistä, on varmaa, että uusi tiilikatto nostaa talosi arvoa.
20149_40925.jpg
Tiedätkö missä kunnossa on kotisi salaojat?
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.
20127_31592.jpg
Pientalon ääneneristys ja akustiikka
Energiatehokkuus on asia, johon kertarakentaja törmää lähes poikkeuksetta ja energiatehokkuus on huomioitu lähes poikkeuksetta myös talopaketeissa. Sen sijaan ääneneristys ja akustiikka jää monelta huomioimatta. Energiatehokkaat, hyvin eristetyt tiiviit rakenteet ja rakennusosat tuovat mukanaan apua ulkoa tulevien häiritsevien äänten eristämiseen. Ääni kulkee kuitenkin eri tavoilla ja eri reittejä. Hyvin eristetyn rakennuksen kohdallakin saattaa ongelmaa tulla vielä rakenteiden keveydestä. Huomioitavaa on myös se, että pehmeiden eristeiden ääneneristävyys on parempi, kuin kovien eristeiden. Sisätilojen ääneneristyksessä ja akustiikassa onkin sitten jo usein toivomisen varaa. Ääneneristävyys ja akustiikka tulisikin huomioida suunnitteluvaiheessa.
200611_1995.jpg
Kosteusvaurioiden tunnistaminen
Haiseeko homeKosteusvaurio on yleinen vitsaus suomalaisissa kodeissa.Yleensä syynä on suunnitteluvirhe, huonojen materiaalien käyttö ja huolimaton työ. Toisaalta asunnon liian korkea ilmankosteus voi aiheuttaa homeiden kasvua. Home vaatii kosteutta kasvaakseen. Jos vesi ja kosteus pääsevät paikkoihin, joista ne eivät pääse pois, eivätkä kuivu tai tuuletu, ovat homekasvun edellytykset olemassa.Kosteusvaurion havaitsee yleensä silmämääräisesti. Maalit, muovimatot ja tapetit irtoilevat tai parketit tummuvat. Homeen tuntee usein ummehtuneena maakellarimaisena hajuna. Asukkailla voi olla homeen aiheuttamaa oireilua.Homevaurion tutkimuksilla pyritään selvittämään nimenomaan vaurion syy, laajuus, vakavuus ja aiheuttaja. Korjaukset eivät onnistu ellei tiedetä, mistä kosteus ja homehtuminen johtuvat.Pelkkien vaurioiden korjaaminen ilman niihin johtaneiden syiden poistamista johtaa ongelman nopeaan uusiutumiseen. Vauriokohtia ei pidä vain peittää, vaan kosteusvaurion ja sen synnyttämän homekasvun syy on poistettava. Korjaa kosteus- tai homevauriot välittömästi. Korjauksen laiminlyönti kostautuu ja moninkertaistaa ongelman.
20095_17001.jpg
Fenestran asennusnäytös
Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä näet, miten kätevää ja nopeaa nykyaikainen ikkuna-asennus on. Saat myös tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä! Samalla saat asiantuntijoiltamme hyödyllisiä vinkkejä.
201210_32602.jpg
Tulikiven näyttävät uutuudet kuuluvatHiisi-tuoteperheeseen
Tulikiven Hiisi-tulisijat varaavat pienestä koostaan huolimatta tehokkaasti lämpöä, joka siirtyy huonetilaan miellyttävänä säteilylämpönä. Hiisi on vähäpäästöinen hybriditakka, jonka tulipesässä voidaan polttaa sekä pellettejä että puuta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton