Vanhalle puutalolle uusi energiaviisas elämä

Puurunkoiset pientalot 2000-luvulle

Nykyisiin energiatehokkuusvaatimuksiin verrattuna viime vuosikymmeninä puurunkoiset pientalot eristettiin sangen puutteellisesti. Silloinen tilanne energiamarkkinoilla ei muuhun kannustanut. Nyt jatkuvasti kohoavat energiakustannukset sekä ympäristötietoisuus suorastaan velvoittavat parempaan.

Tyypillinen puruseinäinen rintamamiestalo voi hyvinkin vaatia lämmitysenergiaa 150 kWh/m2/v, eikä tuollakaan energiamäärällä ylletä nykymieltymysten mukaiseen asumismukavuuteen. Lisäeristäminen voi helposti puolittaa lämpöhäviön ja siten pienentää lämmitysenergian tarvetta.

Ulkopuolinen eristäminen tehokkaampaa

Ulkopuolisella lisäeristyksellä talo saa ympärilleen yhtenäisen vaipan, joka ei välipohjien tai -seinien kohdilla katkeile. Näin vedontunteen aiheuttavat kylmäsillat saadaan poistettua. Ulkopuolinen eristys tarkoittaa myös, että vanha seinärakenne jää lämpimän puolelle ja kuivattaa itsestään mahdollisen kosteuden. Ulkoverhoilun (esim. puu tai mineriitti) uusiminen on tilaisuus parantaa asumisen mukavuutta ja energiataloutta. Tilaisuutta ei missään nimessä kannata jättää käyttämättä. Lisäeristeet maksavat suhteellisen vähän ja – ennen kaikkea – ne maksavat itsensä.

Ratkaisu vanhan purueristeisen talon energiatehokkuuden parantamiseen. Samalla lisäeristetään sokkeli, jolloin mm. lattian reuna-alueen lämpötila paranee.Ratkaisu vanhan purueristeisen talon energiatehokkuuden parantamiseen. Samalla lisäeristetään sokkeli, jolloin mm. lattian reuna-alueen lämpötila paranee.
Sokkelin eristyksellä lattia lämpimäksi

Sokkelin lisäeristäminen samalla kertaa rungon kanssa paitsi pitää ulkoverhouksen ja sokkelin tasoeron alkuperäisellä tasalla, on se ainoa tapa parantaa oleellisesti maanvaraisen lattian reuna-alueen lämpötilaa tai lisätä kellarikerroksen seinän eristävyyttä. Samalla perustuksen ja seinän liittymän ilmanpitävyys paranee.

PAROC Renova – puutaloille uusi energiatehokas elämä

PAROC Renova on nimenomaan puurunkoisten (puru- tai villaeristys) talojen ja kesämökkien lisäeristämiseen suunniteltu ratkaisu. Ratkaisu käsittää tähän tarkoitukseen kehitetyn ja mitoitetun kivivillaeristeen, kiinnikemääritykset sekä ohjeistuksen, joka varmistaa ratkaisun rakenneteknisen turvallisuuden.

Suuntaa-antava U-arvo ja säästö Jyväskylän ilmasto-oloissa, energianhinta 0,09 €/kWh. Nykyinen U-arvomääräys ulkoseinälle on 0,17 W/m2K. Matalaenergiataso 0,14 W/m2K.Suuntaa-antava U-arvo ja säästö Jyväskylän ilmasto-oloissa, energianhinta 0,09 €/kWh. Nykyinen U-arvomääräys ulkoseinälle on 0,17 W/m2K. Matalaenergiataso 0,14 W/m2K.

Laske eduksesi ainakin kaikki tämä

1. Yksikerrosratkaisu
PAROC Renova -eristelevy riittää sellaisenaan verhoilun alle, esim. erillisiä tuulensuojia ei tarvita. Eristevahvuudet ovat 70, 100 ja 125 mm, joten lämmöneristys voidaan toteuttaa PAROC Renova –ratkaisulla yksikerroksisena aina 125 mm:n vahvuuteen. Kaikki tämä vähentää ja helpottaa remontoijan työtä. Eri vahvuiset tuotteet sallivat mitoittaa lisäeristyksen vaikka seinä kohtaisesti esim. räystäsleveyksien mukaan.

2. Suuri levykoko
PAROC Renova -eristelevyn koko on 1200 x 1800 mm, mikä jouduttaa työtä ja vähentää saumoja. Jämäkät levyt ovat helppoja käsitellä ja työstää.

3. Vähemmän kiinnikkeitä ja puutavaraa
PAROC Renova -ratkaisussa tarvitaan vähemmän niin kiinnikkeitä kuin puutavaraa. Molempien tarve puolittuu perinteiseen remontointitapaan verrattuna.

4. Pysyvä parannus
PAROC Renova -ratkaisussa käytetään metallisia kiinnikkeitä sekä saumoissa tiivistysmassaa, joka kestää vaihtelevia sääoloja perinteistä teippausta paremmin. PAROC Renova -eristelevy on itsessään paloturvallista, kotimaista kivivillaa, jonka muistat siitä tutusta punaraitapakkauksesta.

5. Seikkaperäinen ohjeistus
PAROC Renova ei ole vain eriste. Se on ratkaisu, joka käsittää eristeen, asennustarvikkeiden määrittelyt ja menekit sekä seikka peräisen ohjeistuksen. Ohjeilla remontoit ulkoseinien eri rakennetyypit tuulettuviksi, terveiksi ja turvallisiksi. PAROC Renovalla teet sen oikein, vaikka itse.

Eroon kylmästä lattiasta
Muista remonttia suunnitellessasi myös sokkeli! Se on perusteltua lisäeristää samassa yhteydessä. Neuvot löydät PAROC Renovan asennusohjeesta.

PAROC Renova -ratkaisu asennusohjeineen rautakaupoissa.
 
Julkaistu
11.6.2012