SPU Passiivienergiatalo Villa Borg

Villa Borg on nykyaikainen SPU passiivienergiatalo, joka koostuu erillisistä asuinrakennuksesta ja autotallista. Talo rakennetaan Espooseen.

Asuinrakennuksen tilojen laskennallinen lämmitysenergiankulutus on vain 16 KWh/bruttoneliö/vuosi. Seinissä käytetään 260 mm paksuista SPU eristekerrosta ja katossa 320 mm SPU Eristeellä varustettua SPU Passiivikatto -elementtiä. Talon alapohjaan asennetaan 200 mm SPU eristekerros. Talon seinät rakennetaan betonielementeistä.

SPU Passiivienergiatalo Villa Borg.SPU Passiivienergiatalo Villa Borg.

Talotekniikka

Villa Borgin asuinrakennuksessa ei ole perinteisessä mielessä lämmitystä. Kylmien aikojen lämmitysenergiantarve on ratkaistu ilmanvaihtolaitteeseen liitetyllä lämmönvaihtimella. Kosteissa tiloissa on tilojen kuivumista edistävä mukavuuslattialämmitys.

Ilmanvaihtolaite lämmittää tai jäähdyttää tehokkaasti. Suurehkon autotallin takia taloon asennetaan maalämpöpumppu, jonka tuottamalla energialla lämmitetään myös käyttövesi ja katetaan asuinrakennuksen tilojen lämmitysenergiantarve.

Arkkitehtuuri

Talon suunnitelleet arkkitehdit ovat kiitelleet ohuiden eristeiden tuomaa vapautta arkkitehtisuunnitteluun. Koska SPU Eristeillä passiivitason eristysarvoihin päästään ohuilla, jo tavanomaisesti käytössä olevilla eristepaksuuksilla eivät eristeet ole vaikuttaneet talon arkkitehtuuriin. Talon seinän kokonaispaksuus on vain 380 mm. Tämän ansiosta talon ilme on moderni, pohjoismainen ja pelkistetty.

Talon ovat suunnitelleet arkkitehti Teuvo Vastamäki, Arkkitehtuuritoimisto Teuvo Vastamäki Oy:stä sekä arkkitehti, SAFA, Jyri Sarkkinen, Arkkitehtitoimisto Arktinen Oy:stä.

Talon rakentaminen alkoi joulukuussa 2008 ja sen on arvioitu valmistuvan kesällä 2009. Rakentaja.fi-palvelussa seuraamme talon rakennusvaiheita alusta loppuun asti.
 
Julkaistu
26.2.2009