Tulisijatutkimuksen tulokset

Rakentaja.fi-sivustolla toteutettuun tulisijatutkimukseen osallistui 1661 vastaajaa, mikä kertoo tulisijan kiinnostavan suomalaisia. Vastaajista 45 % oli jo toteuttanut tulisijan hankinnan ja 55 %:lla hankinta tapahtuu kuluvan vuoden aikana tai myöhemmin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin koteihin valitaan varaava takka ja toiseksi yleisin tulisijatyyppi on takkaleivinuuni.

Suosituin tulisijan rakennustapa on tiilestä paikalla muuraaminen. Rakentajista 56 % on toteuttanut tai toteuttaa paikalla muuratun tulisijan, joka on joko yksilöllinen tai tehtaan valmis malli. Remontoijista
53 % on toteuttanut tai toteuttaa tulisijan edellä mainitulla tavalla.

Tulisijojen lopullisen pintamateriaalin eli näkyvän pinnan osalta rapattu/tasoitettu pinta ja vuolukivi olivat yleisimmät vaihtoehdot ja yhteensä muodostavat yli puolet vastaajien valinnoista. Merkittävin muutos jo toteutettujen tulisijojen ja tulevien valintojen kohdalla on puhtaaksimuurattujen, tiilipintaisten tulisijojen osuuden väheneminen ja pinnaltaan rapattujen/tasoitettujen tulisijojen määrän lisääntyminen. Perinteinen tiilitulisija saa siis yhä useammin pintaansa rappauksen tai tasoituksen, vaikka tiilipintaisilla tulisijoilla onkin oma vankka kannattajakuntansa.

Rapattu / tasoitettu tulisijan pinta on noussut suosioon. Kuvassa Tiilerin Funkkis-takka.Rapattu / tasoitettu tulisijan pinta on noussut suosioon. Kuvassa Tiilerin Funkkis-takka.

Tulisijan pääasiallinen käyttötarkoitus on selvästikin tuottaa lämpöä, joko aktiivisesti tai vuoden kylmimpien päivien lämmitystarpeen tasoittamiseen. Lähes kolmannes rakentajista pitää tulisijaa myös tunnelman luojana.

Paikalla muuratuissa tulisijoissa Tiileri on yleisin tiilien valmistaja. Vielä keskeneräisissä tai tulevissa kohteissa kuitenkin valtaosa ei vielä ole valintaansa tehnyt. Tehdasvalmisteisten tulisijojen kohdalla Tulikivi nousee hieman muita suositummaksi tulisijamerkiksi.

Tiilipiippu on tyypillisin ratkaisu tulisijan yhteydessä, mutta etenkin rakentajien kohdalla erilaiset elementtipiiput ovat kasvattaneet suosiotaan.

Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.
Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.
Tutustu tuloksiin tarkemmin...

Tutkimukseen osallituneiden kesken suoritettiin arvonta.
Katso voittajat tästä
 
Julkaistu
26.2.2009