• Etusivu
  • Energia

Tulisijatutkimuksen tulokset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2009
20092_15220.jpg

Rapattu / tasoitettu tulisijan pinta on noussut suosioon. Kuvassa Tiilerin Funkkis-takka.

Rakentaja.fi-sivustolla toteutettuun tulisijatutkimukseen osallistui 1661 vastaajaa, mikä kertoo tulisijan kiinnostavan suomalaisia. Vastaajista 45 % oli jo toteuttanut tulisijan hankinnan ja 55 %:lla hankinta tapahtuu kuluvan vuoden aikana tai myöhemmin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin koteihin valitaan varaava takka ja toiseksi yleisin tulisijatyyppi on takkaleivinuuni.

Suosituin tulisijan rakennustapa on tiilestä paikalla muuraaminen. Rakentajista 56 % on toteuttanut tai toteuttaa paikalla muuratun tulisijan, joka on joko yksilöllinen tai tehtaan valmis malli. Remontoijista
53 % on toteuttanut tai toteuttaa tulisijan edellä mainitulla tavalla.

Tulisijojen lopullisen pintamateriaalin eli näkyvän pinnan osalta rapattu/tasoitettu pinta ja vuolukivi olivat yleisimmät vaihtoehdot ja yhteensä muodostavat yli puolet vastaajien valinnoista. Merkittävin muutos jo toteutettujen tulisijojen ja tulevien valintojen kohdalla on puhtaaksimuurattujen, tiilipintaisten tulisijojen osuuden väheneminen ja pinnaltaan rapattujen/tasoitettujen tulisijojen määrän lisääntyminen. Perinteinen tiilitulisija saa siis yhä useammin pintaansa rappauksen tai tasoituksen, vaikka tiilipintaisilla tulisijoilla onkin oma vankka kannattajakuntansa.

Tulisijan pääasiallinen käyttötarkoitus on selvästikin tuottaa lämpöä, joko aktiivisesti tai vuoden kylmimpien päivien lämmitystarpeen tasoittamiseen. Lähes kolmannes rakentajista pitää tulisijaa myös tunnelman luojana.

Paikalla muuratuissa tulisijoissa Tiileri on yleisin tiilien valmistaja. Vielä keskeneräisissä tai tulevissa kohteissa kuitenkin valtaosa ei vielä ole valintaansa tehnyt. Tehdasvalmisteisten tulisijojen kohdalla Tulikivi nousee hieman muita suositummaksi tulisijamerkiksi.

Tiilipiippu on tyypillisin ratkaisu tulisijan yhteydessä, mutta etenkin rakentajien kohdalla erilaiset elementtipiiput ovat kasvattaneet suosiotaan.

Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.
Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.

Tutustu tuloksiin tarkemmin...

Tutkimukseen osallituneiden kesken suoritettiin arvonta.
Katso voittajat tästä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_63968.jpg
Kaunis kylpyhuone ja sauna - mitä valita pintamateriaaliksi?
Olisiko aika uusia kylpytila ja sauna? Monelle kylpytilojen ja saunan uudistus on unelmoitu uudistuksen kohde. Kaikki haluavat hemmotella itseään, siksi tiloihin halutaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi tuo ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.
nainen maalaa rullalla seinää
Maalin valinta
Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.
20226_78540.jpg
Viikon sisustusidea: Näin lasket tapetin menekin oikein
Tapettia ei kannata ostaa neliöiden mukaan. Älä siis mene rautakauppaan seinien pinta-alalla varustettuna, vaan mittaa seinien pituus ja korkeus. Ota huomioon ikkunat ja ovet, varsinkin jos huone on kovin rikkonainen, eikä ehjää seinäpintaa juuri ole. Tämä vaikuttaa oleellisesti tapetin menekkiin ja varsinkin, jos valitset suurikuvioiden tapetin.
20098_17887.jpg
Toimivaan kattoon tarvitaan...
Monierin täydelliseen kattoratkaisuun - kattopakettiin - kuuluu kaikki toimivaan tiilikattoon tarvittava. Kattoon tarvitaan varsinaisten kattotiilien lisäksi monia tarvikkeita. Helpoiten saat kaiken kauniiseen ja rakennusmääräykset täyttävään kattoon tarvittavan tilaamalla täydellisen kattopaketin.Toimiva kattoToimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi mm. läpivientejä, tiivisteitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö.
20147_40347.jpg
Asuntomessut ensimmäistä kertaa yöllä !
Syksyn lähestyessä myös pihavalaistus tulee ajankohtaiseksi. Viimeisimpiä pihavalaistustrendejä sekä valaisimia on esillä Asuntomessuilla Jyväskylässä. Asuntomessualueen valaistukseen on muutenkin panostettu merkittävästi ja sen lopputuloksena on Suomen ensimmäinen energiatehokas asuinalueen ledvalaistus. Valaistus on esteettinen ja sisältää myös valaisinkohtaisen ohjausjärjestelmän.Nyt värikäs messukuukausi huipentuukin perjantaina 8.8. järjestettävään Messujen Yöhön, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Asuntomessujen historiassa. Asuntomessukohteista on avoinna yli 30. Messujen Yö on avoinna klo 21.00-01.00.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton