Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta

Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.

Vain taivas rajana?

Seminaarin alustuspuheenvuorot avattiin heti jopa shokeeraavasti, kun avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luotaili tulevaisuuden asuntomarkkinoiden suuntautuvan ulkoavaruuteen. Jopa Mars on ”valjastettavissa” rakentamistonteiksi. Historiallisen perspektiivinä Valtaoja esitti energian ja bruttokansantuotteen kasvukäyrät, jossa toinen maailmansota näkyy notkahduksena, mutta 90-luvun lama ei näitä käyriä juurikaan heilauttanut.
Esko ValtaojaEsko Valtaoja

Ministeri Vapaavuori raotti elvytyspakettia

Asuntoministeri Jan Vapaavuori totesi seminaaria seuraavana päivänä julkistettavasta hallituksen elvytyspaketin linjauksesta; ”Toteutettavan elvytyksen tulee olla valikoivaa, välitöntä ja väliaikaista. Eikä sillä saa ylläpitää sellaisia tehottomia ja epätarkoituksenmukaisia rakenteita, jotka joutavatkin teurastamolle. Tämä koskee asuntomarkkinoita siinä, missä muitakin aloja.”

Uudisrakentamisen ja peruskorjauksen painotuksista ministeri totesi: ” Uudistuotannon ohella meillä on merkittävää ja pitkäaikaista tarvetta aiempaa laajamittaisemmalle rakennusten peruskorjaustoiminnalle. Monissa muissa länsimaissa peruskorjaus on jo tuotannon volyymiltään ohittanut uudistuotannon. Näin tulee meilläkin käymään, ennemmin tai myöhemmin.”
Jan VapaavuoriJan Vapaavuori

Kyllä lainaa saa

Seminaarin suhdanneraadissa olivat arvioitsijoina toimitusjohtaja Sixten Korkman ETLA:sta, toimitusjohtaja Matti Inha Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä, ekonomisti Tarja Svanström Nordeasta ja pääkirjoitustoimittaja Esko Nurmi Helsingin Sanomista. Taantuman ja laman eron kiteytti Korkman; ”taantumaa on kun naapuri jää työttömäksi, lamaa kun jää itse”. Pankkien edustajat vakuuttivat, että lainaa saa asunnon ostoon ja rakentamiseen ihan samoilla kriteereillä kuin vaikkapa vuosi sitten. Esko Nurmi näki kriisissä piilevän myös mahdollisuuden; ”opettaahan tämä myös kohtuullisuutteen.”

Asuntojen hinnoissa lievä lasku

Vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittu Realian Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä esitteli Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan sekä kuluttajat että ammattilaiset uskovat asuntojen hintojen taittuvan seuraavan 12 kk:n kuluessa noin 5 – 10 %.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen esitti laskelmia, jonka mukaan vuokra-asuntojen tuottaminen ei vielä tällä hetkellä kiinnosta rakentajia; ” Vuokrasijoittamisen kannattavuus riippuu yhtälöstä, jonka tekijät ovat hankinta/tuotantokustannus, vuokrataso ja sijoittajan tuottovaatimus.
Vesa ImmonenVesa Immonen
Tällä hetkellä yhtälö ei toteudu. Joko yhden kohdan on joustettava paljon - hankintakustannusten laskettava, vuokrien noustava tai tuottovaatimuksen alennuttava - tai kaikkien yhdessä jonkin verran. Viimeksi mainittu on todennäköisin vaihtoehto, ja silloin isotkin rakennusyhtiöt voivat innostua asiasta.”

Asumisen ihanteet – myytit ja todellisuus

Tutkimuspäällikkö Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta oli tutkinut vastaako isojen rakennusliikkeiden asuntotuotanto kuluttajien odotuksia ihanteellisesta asunnosta. Vastaus oli aika yksiselitteinen; ei vastaa.Tutustu tarkemmin Asuntomarkkinapäivien aiheisiin ja puheenvuoroihin kokonaisuudessaan sivulla www.asuntotieto.com.
Päivi TimonenPäivi Timonen
 
Päivitetty
3.2.2009