• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.02.2009
20092_14873.jpg

Esko Valtaoja

Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.

Vain taivas rajana?

Seminaarin alustuspuheenvuorot avattiin heti jopa shokeeraavasti, kun avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luotaili tulevaisuuden asuntomarkkinoiden suuntautuvan ulkoavaruuteen. Jopa Mars on "valjastettavissa" rakentamistonteiksi. Historiallisen perspektiivinä Valtaoja esitti energian ja bruttokansantuotteen kasvukäyrät, jossa toinen maailmansota näkyy notkahduksena, mutta 90-luvun lama ei näitä käyriä juurikaan heilauttanut.

Ministeri Vapaavuori raotti elvytyspakettia

Asuntoministeri Jan Vapaavuori totesi seminaaria seuraavana päivänä julkistettavasta hallituksen elvytyspaketin linjauksesta; "Toteutettavan elvytyksen tulee olla valikoivaa, välitöntä ja väliaikaista. Eikä sillä saa ylläpitää sellaisia tehottomia ja epätarkoituksenmukaisia rakenteita, jotka joutavatkin teurastamolle. Tämä koskee asuntomarkkinoita siinä, missä muitakin aloja."

Uudisrakentamisen ja peruskorjauksen painotuksista ministeri totesi: " Uudistuotannon ohella meillä on merkittävää ja pitkäaikaista tarvetta aiempaa laajamittaisemmalle rakennusten peruskorjaustoiminnalle. Monissa muissa länsimaissa peruskorjaus on jo tuotannon volyymiltään ohittanut uudistuotannon. Näin tulee meilläkin käymään, ennemmin tai myöhemmin."

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori

Kyllä lainaa saa

Seminaarin suhdanneraadissa olivat arvioitsijoina toimitusjohtaja Sixten Korkman ETLA:sta, toimitusjohtaja Matti Inha Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä, ekonomisti Tarja Svanström Nordeasta ja pääkirjoitustoimittaja Esko Nurmi Helsingin Sanomista. Taantuman ja laman eron kiteytti Korkman; "taantumaa on kun naapuri jää työttömäksi, lamaa kun jää itse". Pankkien edustajat vakuuttivat, että lainaa saa asunnon ostoon ja rakentamiseen ihan samoilla kriteereillä kuin vaikkapa vuosi sitten. Esko Nurmi näki kriisissä piilevän myös mahdollisuuden; "opettaahan tämä myös kohtuullisuutteen."

20092_14870.jpg

Asuntojen hinnoissa lievä lasku

Vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittu Realian Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä esitteli Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan sekä kuluttajat että ammattilaiset uskovat asuntojen hintojen taittuvan seuraavan 12 kk:n kuluessa noin 5 – 10 %.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen esitti laskelmia, jonka mukaan vuokra-asuntojen tuottaminen ei vielä tällä hetkellä kiinnosta rakentajia; " Vuokrasijoittamisen kannattavuus riippuu yhtälöstä, jonka tekijät ovat hankinta/tuotantokustannus, vuokrataso ja sijoittajan tuottovaatimus.

Vesa Immonen
Vesa Immonen

Tällä hetkellä yhtälö ei toteudu. Joko yhden kohdan on joustettava paljon - hankintakustannusten laskettava, vuokrien noustava tai tuottovaatimuksen alennuttava - tai kaikkien yhdessä jonkin verran. Viimeksi mainittu on todennäköisin vaihtoehto, ja silloin isotkin rakennusyhtiöt voivat innostua asiasta."

Asumisen ihanteet – myytit ja todellisuus

Tutkimuspäällikkö Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta oli tutkinut vastaako isojen rakennusliikkeiden asuntotuotanto kuluttajien odotuksia ihanteellisesta asunnosta. Vastaus oli aika yksiselitteinen; ei vastaa.

Tutustu tarkemmin Asuntomarkkinapäivien aiheisiin ja puheenvuoroihin kokonaisuudessaan sivulla www.asuntotieto.com.

Päivi Timonen
Päivi Timonen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_73915.jpg
Liikkeellä väärennöksiä: Varmista oikea tieto öljylämmityksen vaihdon yhteydessä
ELY-keskukset tiedottavat lämmityksenvaihtobuumin synnyttäneen ikäviä lieveilmiöitä. Avustuksen hakijoiden keskuudessa on kohdattu virheellistä tietoa ja jopa huijauksia. Luotettavaa tietoa öljylämmityksen vaihtamisesta kannattaa hakea ennen avustuksen hakemista.
20233_81251.jpg
Jätevesijärjestelmien käyttäjätestin voittajaan on helppo luottaa
Pohjois-Pohjanmaalle vapaa-ajan asunnon rakentaneet Juha ja Sari Hynynen iloitsevat, kuinka vaivattomasti heidän unelmansa toteutui hirsirakenteisesta loma-asunnosta kaiken kaikkiaan. Hynysten loma-asunto rakennettiin Sarin saamalle metsäiselle tontille Oulujärven rannalle, Vaalan kunnassa. Hynyset valitsivat loma-asuntonsa Kontion hirsitalomallistosta ja asunto suunniteltiin heidän tarpeidensa mukaan ympärivuotiseen käyttöön. Loma-asuntoon haluttiin kaikki mukavuudet, joista omassa kodissakin pääsee nykypäivänä nauttimaan, joten jätevesijärjestelmä oli myös asennettava unelmakokonaisuuteen. Vestellin Biopuhdistaja kuului suunnitelmiin heti, kun Juha oli osallistunut Vestellin järjestämään verkkokoulutukseen ja vakuuttui tuotteen laadusta ja ominaisuuksista.
201511_44856.jpg
Puhdas koti ja raikas sisäilma
Keskuspölynimuri on järkevä ratkaisu kodin siivoukseen. Sen etuina perässä vedettävään imuriin nähden ovat käytön helppous, mukavuus ja parempi siivoustulos.Puzerin uuden Easy² keskuspölynimurin asennus on helppoa sekä uuteen, että valmiiseen taloon tai kerrostalohuoneistoon. Keskusyksikkö vie vain vähän tilaa ja se voidaan sijoittaa helposti esimerkiksi kodinhoitohuoneen seinälle, siivouskomeroon tai kodin tekniseen tilaan.
20196_58844.jpg
Erittäin kompakti pöytäsaha monipuoliseen käyttöön
Tarkka ja siisti katkaisujälki ovat keskeisiä ominaisuuksia sahauksessa. Boschin kehittämä uudenlainen teräteknologia tuo pöytäsahaukseen uutta ulottuvuutta aiempaa monipuolisemman käytettävyyden myötä.
20181_51305.jpg
Puutalomallisto, jossa puu näkyy kaikkialla
Kastellin uusi LEVEL-mallisto on suunniteltu ekologista, tyylikästä ja modernia omakotiasumista arvostaville. Uuden malliston arkkitehtonisena lähtökohtana on pelkistetty rakennusmassa, johon on suunniteltu erilaisia syvennyksiä, kuten terasseja ja lasitettuja kuisteja. Sisä- ja ulkotilojen rajaa on häivytetty ja rakennuksista avautuvat näkymät ja luonto saavat suuremman roolin. Kaikissa malliston taloissa neliöt on käytetty tehokkaasti, tilan tunteesta tinkimättä."Tasokkaan asumisen trendinä on edelleen ekologisuus ja se onkin otettu LEVEL-malliston suunnittelun lähtökohdaksi. LEVEL-mallistossa puu näkyy kaikkialla – puun käyttäminen rakentamisessa on yksi keino hillitä kasvihuonepäästöjä ja säästää rakentamiseen kuluvaa energiaa", kertoo LEVEL-malliston suunnitellut arkkitehti Antti Heikkilä.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesite
20213_68914.jpg
Milloin vanha ilmanvaihto­laite kannattaa vaihtaa uuteen?
Uuden tekniikan avulla voit säästää enemmän energiaa ja saavuttaa huomattavasti paremman ilmanlaadun. Ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana ja uusi kone tarjoaa monia etuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton