Hyvä startti vuoden 2009 messuille – ja rakentamiseen

Tammi-helmikuun vaihteessa Vantaan Myyrmäki-hallissa pidettyjen Rakenna & Remontoi –messujen kokonaissaldo oli varsin positiivinen. Messujen ennätysmäisen näytteilleasettajamäärän lisäksi kävijämääräkin ylsi lähes viimevuotiseen tasoon, pudotusta oli vain reilut 1 000 kävijää.
Messukävijät olivat kiinnostuneita mm. Suomalainen Koti -sisustuskirjasta, jota myytiin järjestäjän omalla osastolla.Messukävijät olivat kiinnostuneita mm. Suomalainen Koti -sisustuskirjasta, jota myytiin järjestäjän omalla osastolla.

Messujen näytteilleasettajien mielestä liikkeellä oli kuitenkin vakavasti rakentamista harkitsevia, eritoten nuoria lapsiperheitä. Rakentajien ja näytteilleasettajien välillä käydyt keskustelut ja jätetyt tarjouspyynnöt antoivat positiivista signaalia ainakin pääkaupunkiseudulla mahdollisesti käynnistyvien uudisrakennushankkeiden realistisuudesta. Liikkeellä oli myös runsaasti merkittäviä peruskorjaushankkeita suunnittelevia pientaloasukkaita. Kaikki energiatalouteen liittyvät asiat kiinnostivat, erityisesti viime aikoina myönteisiä tutkimustuloksia saaneet ilmalämpöpumput puhuttivat.

Messuilla lanseerattu taloyhtiöille suunnattu uusi palveluportaali kiinnosti lukuisia asiantuntijoita, varsinkin isännöitsijöitä oli paikalla kymmenittäin. Lähes koko lauantai-iltapäivän kestäneet asiantuntijaluennot kiinnostivat erittäin paljon messuvieraita. Seminaaritila oli koko ajan lähes ääriään myöten täynnä. kun huipputason asiantuntijat luennoivat mm. asumisen terveydestä, energiasta ja hyvästä sisäilmasta.

Messujärjestäjä Suorakanava Oy on tyytyväinen kokonaissaldoon ja ennen kaikkea messujen aikaiseen positiiviseen tunnelmaan, joka povaa hyvää menestystä myös useina seuraavina viikonloppuna järjestettäville rakennusalan messuille. Suorakanavassa uskotaan, että messukiinnostus purkautuu ennen pitkää myös hankkeiden käynnistymisenä. Suorakanavassa arvioidaan, että rakentaminen on tänä kevään reilut 10 % edullisempaa kuin viime vuonna. Korot ovat alemmalla tasolla, materiaalien hinnat ovat laskeneet ja niiden saatavuus on parantunut. Lisäksi kaikkia rakennusalan ammattilaisia on nyt vapautunut pientalorakentajien käyttöön.

"Tosi rakentajia paljon liikkeellä"

Asuntorakentamisen aloitusten vähenemisestä huolimatta vuoden ensimmäisillä rakennusalan messuilla tunnelma oli odottava sekä messujärjestäjän että näytteilleasettajien kohdalla. Messujen jälkeen haastateltujen näytteilleasettajan ajatukset messuannista ja taantumasta olivat seuraavan kaltaisia:

Jukka Hartikainen Upofloorilta:
”Onnistuneet messut. Potentiaalisten asiakkaiden suuri määrä oli itselleni kyllä yllätys. Rakentajiakin oli liikkeellä runsaasti, ihan piirustustenkin kanssa. Myös remontoijia oli paljon. Tuntui, ettei lamasta ollut tietoakaan, koska asiakkaat halusivat laadukkaimpia malleja. Uutuutemme, kuten keraamiset laatat ja lasitiilet, herättivät kovasti mielenkiintoa."

Martti Landen Aqua Novitekilta:
"Kauan on tullut messuja koluttua, joten kokonaiskuva on helppo muodostaa. Messut olivat hyvät, suoraa kauppaakin tehtiin. Kuitenkin Tammiston suureen näyttelyymme ohjaamme paljon asiakkaita ja pari-, kolme viikkoa puretaan messuvieraiden välittömiä tarpeita siellä. Onhan Tammistossa esillä nelisenkymmentä erilaista ammemallia. Viime vuosina on näkynyt yhä selvemmin kuluttajien aktiivisuus hakea informaatiota internet-sivuilta."

Juha Suonsivu Valloxilta:
"Aamukymmenen ja iltapäivän puoli neljän välillä sekä lauantaina, että sunnuntaina oli asiakkaita, nimenomaan rakentajia ja remontoijia kaikille esittelijöillemme, tauotta." Ilmanvaihto tuntui kiinnostavan vähintäänkin samassa määrin, kuin aiempinakin vuosina. Pääkaupunkiseudun ongelma on nytkin, mistä kaikille halukkaille löydetään suunnittelija ja asentaja? Tällainenko se taantuma sitten on?"

Katso tulevat messutapahtumat Messukanavalta...
 
Julkaistu
4.2.2009