• Etusivu
  • Talo

Vuokrasopimuksen purku/lakkaaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus

1. jos vuokralainen laiminlyö suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa
2. jos vuokraoikeus siirretään tai huoneisto tai sen osa muutoin luovutetaan toisen käytettäväksi vastoin lain säännöksiä
3. jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty
4. jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää
5. jos vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti
6. jos vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty

Purkuperusteita sovelletaan myös, kun kyseessä on vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytettävissä olevat taloyhtiön yhteiset tilat ja laitteet.

Jos purkuperusteen aiheuttamalla menettelyllä on vähäinen merkitys, ei purkuoikeutta ole.

KKO:2003:71
Korkein oikeus katsoi, huolimatta A:n puolison sairastumisen aiheuttamista maksuvaikeuksista, että erityisesti aikaisempien vuokranmaksun laiminlyöntien toistuvuuden ja olennaisuuden vuoksi A:n laiminlyönnin merkitys ei ole ollut vähäinen ja yhtiöllä on ollut oikeus purkaa vuokrasopimus.

Vuokranantajan on vedottava purkuperusteeseen kohtuullisessa ajassa siitä tiedon saatuaan.

Vuokrasuhteen purkaminen edellyttää varoituksen antamista vuokralaiselle. Varoitus on annettava tiedoksi todisteellisesti. Mikäli vuokralainen varoituksen johdosta viipymättä täyttää velvollisuutensa, ei purkuoikeutta ole. Varoitusta ei kuitenkaan tarvita, mikäli vuokralaisen moitittava menettely on toistunut ja vuokralaiselle on jo aiemmin annettu varoitus tai vuokralainen on erittäin moitittavalla tavalla viettänyt tai sallinut viettää huoneistossa häiritsevää elämää tai hän rikkoo terveys- tai järjestyssääntöjä.

Vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus, jos huoneiston sopimuksen mukaisesti käyttämisestä aiheutuu ilmeistä vaaraa hänelle, perheenjäsenille tai hänen palveluksessaan oleville. Vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus kuukauden kuluessa siitä, kun huoneisto tai osa siitä on joutunut pois hänen hallinnastaan ja tällä seikalla on olennainen merkitys vuokralaiselle.

Vuokralaisella on myös oikeus purkaa vuokrasopimus, jos hän ei saa huoneistoa hallintaansa sopimuksessa sovittuna aikana tai jos huoneisto ei vastaa sitä, mitä siltä voidaan olettaa iän, alueen huoneistokannan tai muut olosuhteet huomioon ottaen, ja tällä on hänelle oleellinen merkitys. Vuokralainen voi tietyin edellytyksin purkaa vuokrasopimuksen myös silloin, kun vuokranantaja vaatii korjaus- tai muutostöiden suorittamista huoneistossa tai vuokranantajan vaihtuessa, uusi vuokranantaja ei hyväksy vuokrasopimukseen edellisen vuokranantajan kanssa sovittuja muutoksia.

Vuokranantajalla on oikeus saada vuokralaiselta vahingonkorvausta, jos vuokrasuhde purkautuu vuokralaisesta aiheutuvasta syystä.

Vuokralaisella on oikeus saada vahingonkorvausta vuokranantajalta, mikäli huoneistosta on ollut terveydellistä haittaa tai huoneisto on kokonaan tai osittain joutunut pois vuokralaisen hallinnasta edellyttäen, että vuokrasopimuksen purku on aiheutunut vuokranantajan viaksi luettavasta syystä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta. Samoin vuokralaisella on oikeus korvaukseen, jos vuokrasuhde päättyy huoneiston omistajan vaihdoksen vuoksi ja eikä hän vuokrasopimusta tehdessään, muuttaessaan tai erääntynyttä suoritusta maksaessaan ole tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää vuokrasuhteen päättymisperusteesta. Korjaus- ja muutostöiden vuoksi puretun vuokrasuhteen perusteella vuokralaisella voi olla oikeus korvaukseen, ellei vuokranantaja osoita, ettei huoneiston käyttö ole estynyt vuokranantajan viaksi luettavasta syystä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta tai syy on ollut vuokralaisen vastattava vahinko.

Vuokranantaja ei voi purkaa sopimusta muulla kuin asuinhuoneiston vuokraamisesta annetussa laissa säädetyllä perusteella.

Osapuolet voivat sopia siitä, että vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus myös muulla kuin laissa määritellyllä perusteella.

Sellainen ehto, jossa vuokralainen olisi velvollinen suorittamaan vuokraa vuokrasuhteen päätyttyä, on mitätön.

Vuokrasuhteen purkamisesta on annettava purkuilmoitus, josta on käytävä ilmi purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymisaika. Purkamisilmoitus on annettava tiedoksi todisteellisesti.

Vuokrasopimus lakkaa, jos huoneisto tuhoutuu tai viranomainen kieltää sen käyttämisen vuokrasopimuksen mukaiseen tarkoitukseen. Jos tämä aiheutuu vuokranantajan syyksi luettavasta syystä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta, vuokralaisella on oikeus vahingonkorvaukseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20131_33268.jpg
Laastit toimivat liimana tai tasoitteena
Muuraukseen ja tasoitustyöhön on omat laastinsa. Yhteistä laasteille on se, että niihin lisätään vain vesi.
201411_41619.jpg
Tulikiven Valkia Nammille moderni ulkomuoto
Tulikiven vuolukivisydäminen tulisija Valkia Nammi saa uuden modernin ulkomuodon. Erinomaisena kodin teholämmittäjänä toimivan Valkia Nammin verhoiluun voit valita joko keraamisen täyskivilaatan tai ajattoman tyylikkään hiertopinnan. Verhoilupintojen värimaailmassa voit nähdä yön tummia sekä valoisan vaaleita sävyjä. Tulikiven tulisijoilla on kotimaisesta alkuperästä kertova Avainlippu-tunnus sekä ISO 9001 -laatusertifikaatti.
20156_43775.jpg
Merkitse kalenteriisi: Asuntomessut alkavat perjantaina 10.7.
Asuntomessuilla on Suomessa pitkä perinne. Ensimmäiset Asuntomessut pidettiin Tuusulassa vuonna 1970. Vantaalla on pidetty Asuntomessut historiansa aikana kerran aikaisemminkin, vuonna 1977. Silloin messualue löytyi Vantaan Varistosta.Nyt vuosikymmeniä myöhemmin Asuntomessut palaa Vantaalle. Tällä kertaa Vantaan Kivistön pienien kangasmetsien ja uusien puistojen ympäröimälle viihtyisälle alueelle.Tule katsomaan, millaista rakentaminen on vuonna 2015! Messut avoinna 10.7.-9.8. 2015 välisen ajan.Asuntomessuportit aukesivat perjantaina 10.7. ja ovat avoinna päivittäin klo 10-18. Poikkeuksen tekee messujen viimeisen aukioloviikon keskiviikko ja torstai (5.-6.8.), jolloin messut ovat avoinna aina ilta kahdeksaan asti.Tervetuloa Asuntomessuille!
Perhe viettää aikaa olohuoneessa
Puzer - keskuspölynimuri ja pölytön ympäristö ovat tärkeä osa perheen hyvinvointia
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Mutta perinteinen pölynimuri ei riitä tekemään kodista kunnolla puhdasta - poistoilmassa oleva hienon hieno pöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan. Puzer - keskuspölynimuri on tehokkaampi. Puzer poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on sitä paitsi hiljainen ja helppo käyttää.Puzer-keskuspölynimuri vie poistoilman ulos.Tosiasia on, että tavallisen pölynimurin pölysuodatinta ei kerta kaikkiaan voi tehdä niin tiiviiksi että se keräisi myös pienet mikrohiukkaset huoneilmasta. Miksi mikrohiukkaset sitten pitäisi poistaa imuroimalla. Pölyallergikot tietävät vastauksen
20073_3979.jpg
Tilaa nyt - etusi 300 euroa!
- kattotuvatuotteita kaupan päälle (edun arvo 300€)!Kun tilaat tiilikaton tarvikkeineen meiltä valmiiksi asennettuna ennen 30.4.2007 saat 300 € arvosta kattoturvatuotteita kaupan päälle. Etu annetaan alennuksena meiltä tilaamistastasi kattoturvatuotteista (lumiesteet, kattosillat, tikasaskelmat ja tikkaat). Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Etu koskee vain asennuspalvelumme asentamana toimitettuja tilauksia.Pidä kiirettä, parhaat asennusajat myydään nyt!Pyydä tarjous Jäsentukusta...Lisätietoa tiilikatteesta...Lisätietoa kattoturvatuotteista...
20156_43748.jpg
Rohkeita värejä ja muotoja Asuntomessukodeissa!
Vuoden 2015 Asuntomessut järjestetään Vantaan Kivistössä. Alueelle onkin noussut lyhyessä ajassa yli 40 näkemisen arvoista kohdetta, joihin pääsee tutustumaan tarkemmin 10.7. lähtien messuporttien auetessa yleisölle.Alueelle rakentuneissa messukodeissa on käytetty rohkeasti voimakkaita maanläheisiä sävyjä kuin myös kirkkaita värejä. Lisäksi kohteissa on leikitelty niin kaarevilla geometrisillä muodoilla kuin myös graafisilla yksityiskohdilla. Nämä Asuntomessut ovat erilaisten julkisivumateriaalien juhlaa, joten alue on mielenkiintoinen kokonaisuus. Tutustu, miten materiaaleja ja värejä on yhdistetty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton