Kun huoneistoa ollaan vuokraamassa, kannattaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi dokumentoida huoneiston sen hetkinen kunto huolellisesti. Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia. Dokumentoinnin tarkoitus on varmistaa, että vuokralainen ei joudu vastuuseen jo olleista virheistä sekä puutteista. Samalla se antaa myös turvan vuokranantajalle, mikäli huoneistoon on ilmennyt vikoja vuokrasuhteen aikana.
Vuokralainen ei ole oikeutettu suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Hänellä on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitusta puutteellisuudesta.
Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vrk etukäteen vuokralaiselle.
Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.
Jos vuokranantaja on vastaanottanut korjauskehotuksen, tulee hänen viipymättä tai erikseen sovitussa ajassa ryhdyttävä korjaamaan mainittua ongelmaa.
Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta, jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.
Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloille tai laitteille.
Normaalia kulumista ovat muun muassa lattian ja seinäpintojen kuluminen ja seinille on lupa kiinnittää esimerkiksi tauluja ja hyllyjä. Kulumisessa pn otettava huomioon myös kauanko asukas on asunut vuokralla ja onko kyseessä lapsiperhe tai yksinäinen opiskelija. Mitä enemmän asukkaita huoneistossa on ollut vuokralla, sen enemmän tulee vuokranantajan hyväksyä asunnon kulumista.
Vuokrasopimusta solmittaessa on hyvä sopia jo ennalta, missä kunnossa vuokrahuoneisto halutaan olevan kun se luovutetaan takaisin vuorasuhteen päättyessä. Myös loppusiivous ja sen taso kannattaa sopia vuokrasuhteen päättymisen lähestyessä.
Tässä hieman luettavaa aiheeseen liittyen: