• Etusivu
  • Rakentaminen

Asunnon virhe

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Asunnossa on virhe, jos

- se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun
- se ei vastaa rakennusmääräyksissä asetettuja vaatimuksia
- sen ominaisuuksista aiheutuu tai voidaan perustellusti olettaa aiheutuvan haittaa terveydelle
- rakentamisesta tai korjausrakentamisesta ei ole suoritettu hyvän rakennustavan mukaisesti taikka ammattitaitoisesti tai huolellisesti
- rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetty materiaali, ellei toisin ole sovittu, ei ole kestävyydeltään tai muilta ominaisuuksiltaan tavanomaisen hyvää laatua
- asunto ei muutoin vastaa sitä, mitä asunnonostajalla yleensä on sellaisen asunnon kaupassa perusteltua aihetta olettaa
- asunto ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut kohteesta ja sillä on vaikutusta kauppaan
- myyjä on jättänyt antamatta ennen kaupantekoa tiedon, jolla voidaan olettaa olevan merkitystä kaupansyntymiseen
- myyjä on jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan
- myyjä ei ole antanut ostajalle tarpeellisia erityistietoja asunnon materiaalien tai laitteiden käytöstä tai hoidosta taikka antanut näistä virheellisiä tai harhaanjohtavia tietoja
- myyjä on antanut ostajalle asunnon ympäristöstä tai alueen palveluista virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon

Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, jonka hän on tiennyt kauppaa tehtäessä.

Asunnon virheellisyyttä arvioidaan sen perusteella, millainen asunto on ollut ominaisuuksiltaan vaaranvastuun siirtyessä myyjältä ostajalle. Vaikka virhe ilmenee vasta vaaranvastuun siirtymisen jälkeen, vastaa myyjä siitä, mikäli virhe on ollut olemassa vaaranvastuun siirtymishetkellä.

Myyjä voi antaa takuun asunnon, sen osan tai siihen kuuluvan laitteen käyttökelpoisuudesta tai muusta ominaisuudesta määrätyksi ajaksi. Takuusta on käytävä selkeästi ilmi takuun sisältö, sen antaja, voimassaoloaika ja muut tarpeelliset seikat vaatimuksen esittämiseksi. Tämän lisäksi takuusta on käytävä ilmi, että ostajalla on takuusta huolimatta lain mukaiset oikeudet ja takuulla ei rajoiteta näitä oikeuksia. Mikäli ostaja vaatii, takuu on annettava kirjallisena. Ostajalla on oikeus vedota takuuseen, vaikka se ei täyttäisikään lain asettamia edellytyksiä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70412.jpg
Saako kiviliimaa käyttää kantavissa rakenteissa?
Pahoittelemme, että artikkeli myöhästyi viikolla 20. Tarkensimme artikkelin sisältöä yhteistyössä Rakennuskemian asiantuntijoiden kanssa.
20217_71590.jpg
Autotallista löytyvä aine, josta on apua lähes mihin tahansa
Tällä viikolla ei vinkin aiheena olekaan sisustus vaan nyt saatte vihjeitä erään hyvin tunnetun öljyn käyttöön. Jokainen tuntee sanan CRC, WD-40 tai monitoimiöljy. Vanha viidakon sanonta "Jos mikään muu ei tehoa, kokeile CRC:tä". Niinhän se menee, mutta oletko koskaan kokeillut sitä näin?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT:ltä uusia toimintamalleja kiinteistöjen putkistokorjauksiin
VTT kehittää uusia toimintamalleja taloyhtiöiden viemäri- ja käyttövesiputkien korjauksiin ja linjasaneerausten hankintaan. Tekesin rahoittama hanke toteutetaan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on myös, että palveluntarjoajat kehittävät ja pilotoivat tuotteitaan syntyvää kysyntää vastaavasti.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rudus pihakivien asennusohje
Pihakivien asennus on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Sen asennus omatoimisesti ei tarvitse korkeampaa matematiikkaa, vaan yksinkertaisesti ohjeiden seuraamista. Kun valitset allaolevasta animaatiosta oman pihasi maaperän tyypin, voitkin jo aloittaa asennuksen!
20227_79111.jpg
Varaava takka lisää kotisi huoltovarmuutta ja säästää sähköä - ideat ja vinkit asuntomessuilta
Kesän lämmössä syksyn koleus ja talvipakkaset tuntuvat kaukaisilta. Kesä on kuitenkin hyvää aikaa parantaa kotisi huoltovarmuutta vaihtamalla vanha takka puhtaasti polttavaan nykyaikaiseen takkaan tai hankkia takka, jos sellaista ei vielä ole. Varaava takka on paras sähkötön lämmityslaite, joka tukee muita lämmitysmuotoja sekoittamatta niiden toimintaa. Se turvaa kotisi lämmön ja ruoanvalmistuksen, ja merkitys korostuu erityisesti poikkeustilanteissa.
20132_33970.jpg
Tilaa ilmainen sähkökatsaus
Sähkökatsaus, jonka tarkoituksena on paitsi tukea kilpailutusta, opastaa sähkösopimuksiin liittyvissä asioissa.Sähkökatsaus on sähköpostitse toimitettava, 4-10 kertaa vuodessa ilmestyvä kokonaisuus, joka sisältää seuraavia aiheita:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton