10 Vallox-vinkkiä pientalon ilmanvaihtoon

Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.
1. Tarvitaanko ilmanvaihdon suunnittelussa suunnittelijaa, vai voiko kanavat vetää itse?
Valitse aina rakennusprojektiisi ammattitaitoinen ja luotettava ilmanvaihtosuunnittelija.

2. Onko olemassa nyrkkisääntöjä koneen riittävän tehon määrittämiseen?
Valitse asuntosi tarpeiden mukaan mitoitettu riittävän tehokas ilmanvaihtokone, jossa on säätömahdollisuus. Normaalioloissa koneen tulee vaihtaa asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa 50-60 prosentin teholla. Tällöin voit tarvittaessa tehostaa ilmanvaihtoa.

3. Mitä etua on automaattisesta säädöstä verrattuna manuaalisesti toimiviin koneisiin?
Kiinnitä huomiota ilmanvaihtokoneen säätöautomatiikkaan. Voit valita vaihtoehdon, jossa ilmanvaihdon säätö tapahtuu automaattisesti esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin ohjaamana. Näin ilmanvaihto on aina tarpeen mukainen eikä energiaa tuhlata. Valloxin Digit SED -malleissa oleva viikkokello-ohjaus toiminto mahdollistaa ilmanvaihdon täsmällisen tarpeen mukaisen ohjauksen. Takkakytkintoiminto puolestaan tekee taloon hetkellisen ylipaineen ja helpottaa puiden sytyttämistä takassa. Manuaalisesti säädettävissä koneissa hyvä sisäilma perustuu asukkaiden omiin havaintoihin, automaattinen säätö sen sijaan auttaa hyvän ilmanlaadun saavuttamisessa.

4. Mikä on ilmanvaihtokoneen valinnan vaikutus energiankulutukseen?
Muista, että talon lämmitysenergiankulutuksesta 20-50 % tulee ilmanvaihdosta. Lämmön talteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Näin säästetään energiaa. Vallox 90 SE, Vallox 150 SE, ja Vallox 200 SE -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. VTTtuotesertifikaateista löytyvät tarkemmat tiedot tehdyistä tuotetesteistä. Jos talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, kannattaa valita suoraan lattialämmitykseen kytkettävät Vallox VKL -ilmanvaihtokoneet, sillä ne on suunniteltu hyödyntämään lattialämmityksen lämpöä tuloilman jälkilämmityksessä. Matalaenergia- ja passiivitalojen ilmanvaihtoratkaisuksi sopivat Vallox 150, 200 ja 280 -sarjan MLV-mallit. MLV-tunnusta kantavat Vallox-ilmanvaihtokoneet on suunniteltu erityisesti maalämpöpumpputai maalämpötaloille. Koneet käyttävät maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödyksi ilmanvaihdossa sisään tuotavan ulkoilman esilämmityksessä tai kesäaikaisessa viilennyksessä. MLV-patteri parantaa entisestään Vallox-ilmanvaihtokoneiden vuosihyötysuhdetta. Myös koneen sähkönkulutus pitää optimoida. Valitse tasavirtapuhaltimella varustettu kone, sillä se kuluttaa sähköä vähemmän kuin vaihtovirtapuhallinkone. Kulutus on jopa puolta pienempi tasavirtapuhaltimilla. Valloxin koneiden matalaenergiamalleissa tasavirtapuhallin on vakiovarusteena. Kaikkien Valloxilmanvaihtolaitteiden hyötysuhde on selvästi määräysten vaatimustasoa parempi.

5. Mihin ilmanvaihtokone tulee sijoittaa?
Laite tulee sijoittaa lämpimään sisätilaan. Se ei saa häiritä asumista ja sitä on voitava tarvittaessa huoltaa helposti. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Roiskevesisuojatut konemallit voidaan sijoittaa myös WC- ja pesutiloihin. Makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei tule kiinnittää. Huomaa, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.

6. Pitääkö kanavistossa käyttää äänenvaimentimia?
Kyllä, äänenvaimentimien käyttö auttaa miellyttävän, meluttoman asuinympäristön luomisessa. Äänen vaimentaminen tehdään kanavistoon sijoitettavilla äänenvaimentimilla ja oikein mitoitetuilla venttiileillä. Useimpiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin on lisävarusteena saatavissa äänenvaimennusosa jossa on kaikki kanaviston ja koneen äänen vaimentamiseen tarvittava tekniikka.
7. Mistä raitis ilma tulee ottaa?
Raitisilmasäleikkö sijoitetaan talon varjoisalle, viileämmälle puolelle. Tuloilmaa ei saa johtaa sisälle pölyävän kadun vierestä. Jäteilma johdetaan pääasiassa katon kautta ulos.

8. Miten asunto olisi suunniteltava, että ilmanvaihto toimisi hyvin?
Ilman virtaukselle on suunniteltava siirtoilmareitit. Helpoiten se voidaan toteuttaa jättämällä kynnykset pois tai tekemällä siirtoilma-aukot karmiin tai seinärakenteisiin. Tulo-poistoilmanvaihdolla varustetuissa asunnoissa voidaan halutessa pitää ikkunoita auki tai tuulettaa niiden kautta. Kannattaa kuitenkin huomioida avonaisista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly. Keittiön kärynpoisto voidaan toteuttaa erillisellä liesituulettimella tai huippuimuri- liesikupu yhdistelmällä.
9. Miten varmistan, että osaan käyttää ilmanvaihtokonetta oikein?
Vallox-ilmanvaihtokoneiden käyttöohjeet ovat selkeät ja helposti saatavilla. Edellytä aina ilmanvaihtosi käyttöönottovaiheessa riittävää käyttöopastusta. Ostaessasi ilmanvaihtojärjestelmän sovi myös järjestelmän säätämisestä.

10. Mitä huoltotoimenpiteitä ilmanvaihtokone vaatii?
Koneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein. Suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava tarvittaessa sekä koneen sisäisestä puhtaudesta tulee huolehtia. Käytä aina alkuperäisiä Vallox-suodattimia. Osassa Vallox-ilmanvaihtokoneita on vakiovarusteena huoltotarpeesta muistuttava huoltomuistutin.
 
Päivitetty
4.12.2018