Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua

Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...

Kaikki lähtee kartoituksesta

Pihasuunnittelija on käynyt tontilla jo parikin kertaa, ja pariskunnan toiveet on tuolloin kirjattu ylös. Luonnos on lähetetty heille pdf-muodossa sähköpostitse etukäteen tutkittavaksi, ja seuraavaksi sitä avataan pihasuunnittelijan toimesta. Palaverissa käydään ensin läpi pariskunnan toiveet ja peilataan niitä luonnokseen. Kaikille suunnitelluille asioille ja paikoille pitää löytyä joku järkevä, tai joskus kylläkin vain tunteisiin perustuva, perustelu. Pihasuunnittelijan tehtävänä on siis tavallaan myydä ajatuksensa ja visionsa pihan omistajille: Kädet käyvät ja maalailevat kasvien korkeuksia sekä rakenteiden muotoja ja kynä piirtää paperille hahmotelmia ja korkeuseroja. Apuna ovat valokuvat, joissa on esitelty pihaa rajaavan luonnonkivistä rakennettavan muurin ja matalampien kivipurojen kuvia.

Pihasuunnittelija esittelee luonnoksenPihasuunnittelija esittelee luonnoksen

Tässä vaiheessa luonnoksessa on vielä monta kysymysmerkkiä

Pihasuunnittelija perää vastauksia pariskunnalta: Onko nurmialue tarpeeksi suuri? Pitääkö sen olla aivan tasainen vai halutaanko siihen korkeuseroja? Jaksetaanko matot kantaa autotallin päätyyn sijoitetulle tamppaustelineelle? Onko etupihalla betonikiveystä liikaa vai pitäisikö liuskekivien osuutta kasvattaa? Tarvitaanko vieraiden autoille kaksi paikoituspaikkaa? Saako soliseva vesiaihe olla sisäänkäynnin keskeisimmällä paikalla? Pitääkö männyn ympärille ajatellun istutusaltaan todella olla kovin kulmikas?
Upea luonnonkivinen penkki, joka löytyi tontilta.Upea luonnonkivinen penkki, joka löytyi tontilta.
Voidaanko tontilta löydetty, upea kivipenkki hyödyntää hiekkalaatikon yhtenä reunana? Halutaanko pihaan avokomposti puutarhajätteille vai lämpökompostori, joka sopii myös ruoanjätteille? Saako pieni kasvimaa olla upotettuna terassiin? Onko toivotun ”kutukämpän” paikka hyvä?

Ja nuoripari kantaa huolta mm. näistä asioista: Riittääköhän luonnonkivistä rakennettu muuri pitämään hirvet poissa pihasta vai tarvitaanko järeämpää aitaa? Miten iljettävistä hirvikärpäsistä päästäisiin kokonaan eroon? Kannattaisiko pihan luonnonvaraiseksi jätetylle alueelle asti vetää sähköt ja valaista se tietty kaunis kuusi? Voisiko vesiaiheena toimia suuri luonnonkivi, jonka yli vesi soljuu? Saisiko isäntä vielä suunnitelmaan mukaan pienen perunamaan? Miten vasta myöhemmin rakennettavan uima-altaan pohja pitäisi nyt rakennusvaiheessa perustaa ja toisaalta myös naamioida? Minkä korkuisia istutusaltaat ovat? Voisiko hiekkalaatikko olla jonkun muun muotoinen?

Kun koko luonnos on käyty läpi, pariskunta saa pohdinta-aikaa ja pihasuunnittelija kirjaa ylös vastaukset sekä uudet esille tulleet asiat ja aloittaa luonnoksen muokkaamisen. Pian taas tavataan ja mutustellaan uutta versiota...

Tutustu kohteen rakennusseurantaan...

>> Kurkista rakennuspäiväkirjaa…
 
Julkaistu
14.3.2012