Säästä lämmintä vettä ekologisilla vesikalusteilla

Käyttöveden lämmittämiseen kuluu tyypillisessä suomalaisessa kerrostalossa keskimäärin 37 % lämmitysenergian kulutuksesta; saman verran kuin mitä energiaa kuluu varsinaisten asuintilojen lämmittämiseen. ”Tehokkaiden, vettä säästävien vesikalusteiden merkitys on ekologisesti suuri: pelivaraa on kaksinkertaisesti nykyiseen verrattuna”, toteaa dosentti Jarek Kurnitski Teknillisen korkeakoulun LVI-tekniikan laboratoriosta.

Lisätietoa vettä säästävistä vesikalusteista

EU-tasolla on sovittu hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä vuoteen 2020 mennessä. Suomen osalta uusiutuvien energialähteiden osuudeksi on ehdotettu 38 %:ia, kun se eri EU-maissa on keskimäärin 20 %. Jokaisen EU-maan kohdalla otetaan huomioon kunkin maan lähtökohdat, mistä syystä Suomen tavoite on näin korkea. Tavoitteen saavuttamiseksi Suomessa pitäisi lisätä puuta hyödyntäviä energialähteitä, kuten muun muassa puuteollisuuden jätteen tehokasta hyötykäyttöä. Hankkeessa ovat mukana sekä Suomen ympäristöministeriö että työ- ja elinkeinoministeriö.

Energiatodistus auttaa vertailemaan rakennusten energiatehokkuutta

”Tavoitteen saavuttamiseksi tämän vuoden alusta lähtien tullaan taloyhtiöissä isännöitsijätodistuksen yhteydessä edellyttämään energiatodistusta. Energiatodistuksen perustana ovat mittarilukemat. Kiinteistöt jaetaan A-G -luokkiin, ja luokituksen tavoitteena on ohjata asukkaita parempaan energiatehokkuuteen. Uudisrakentamisessa energiatodistus on jo vuoden 2008 alusta ollut ehtona rakennuslupien myöntämiselle, mutta vanhassa asuntokannassa huoneistokohtainen mittaus on hankalaa, ja se tulee mahdolliseksi vasta laajan putkiremontin yhteydessä. Energian kulutusta kannattaa kuitenkin seurata, sillä kustannusten vaihtelu on suurta kiinteistöjen välillä. Suomen LVI-liitto ja Kiinteistöalan koulutuskeskus järjestävät koulutusta energian kulutuksen laskemiseen. Koulutus pätevöittää energiatodistuksen antamiseen”, Kurnitski kertoo.

Energiasta 80 % kuluu käytön aikana

”Suuri merkitys energiansäästössä on vesikalusteilla. Nykyaikaiset suihkut, joissa vettä kuluu vain puolet entisestä määrästä, saavat aikaan huomattavan säästön, sillä lämpimän veden osuus suihkun käytössä on peräti 60 %. Veden käytön ohjearvot on merkitty energiatodistuksiin. Energian kulutuksesta 80 % aiheutuu juuri käytön aikana, mistä syystä kaikki käytön tehostamiseen liittyvät toimenpiteet ovat ekologian kannalta keskeisiä.”

Vuotavat vesikalusteet voivat tulla uskomattoman kalliiksi; parsinneulan kokoinen vuoto saa aikaan 300 kuution ylimääräisen kulutuksen vuodessa ja aiheuttaa 750 euron lisälaskun. Lyijykynän paksuisesta vuodosta muodostuu vuodessa 30.000 kuution vesimassa ja kustannukset ovat 75.000 euroa vuodessa.

Oras-vesikalusteilla säästät vettä

Oraksen laajaan vesikalustevalikoimaan kuuluu myös vettä säästävät mallit. Esimerkiksi Oras Electra sopii mainiosti kotitalouksiin, joissa on pieniä lapsia, vanhuksia tai liikuntavammaisia. Hana ei voi vahingossa jäädä vuotamaan, sillä vedentulo katkeaa, kun kädet otetaan pois hanan alta. Oras Vegassa taas on vihreä ekonappi, joka tekee veden säästön entistäkin helpommaksi. Kun hana avataan, se antaa vettä aina ensin säästövirtaamalla. Vasta nappia painamalla ja vipua samalla nostamalla saa isomman virtaaman. Tutustu valikoimaan ja aloita säästäminen nyt!

Lisätietoa vettä säästävistä vesikalusteista
 
Julkaistu
15.1.2009