• Etusivu
  • Piha

Onnistunut pihakivetys vaatii huolellisen pohjatyön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 23.10.2023
20136_35498.jpg

Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.

Huolellinen pohjatyö kaiken A ja O

- Pihalaattojen alusrakenteeseen kannattaa pääsääntöisesti tehdä kiviaineksista kantavat rakenteet, joiden paksuus riippuu siitä, kuljetaanko kivetyksellä jalan vai autolla, markkinointipäällikkö Reijo Nieminen Rudukselta toteaa.

Routivat maalajit kuten savi ja hiesu korvataan hiekka- ja/tai sorapitoisella maa-aineksella, samoin turve- ja liejumaat vaihdetaan kantavaan maa-ainekseen.
- Mitään yleispätevää ohjetta kivipinnoitteiden pohjatöiksi on vaikea antaa, koska jokainen piha on erilainen aivan kuten paikallinen pohjamaakin. Tärkeintä on pitää huoli siitä, että pohjamaa ei pääse routimaan. Tarvittaessa tulee käyttää routalevyjä ja salaojiakin, Reijo Nieminen jatkaa.

Pihakiveysten pohjatöissä pääsee helpommalla, jos pohjamaa on hyvin vettä läpäisevää ja routimatonta, hiekkapitoista maata. Silloin riittää pelkän humuspitoisen pintamaan poistaminen ja korvaaminen raekooltaan esimerkiksi 0-16 mm:n murskeella. Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15 – 20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää
10 cm. Etenkin routivan perusmaan ja sorakerrosten väliin kannattaa laittaa suodatinkangas, joka estää maakerrosten sekoittuminen toisiinsa ja lisää kantavuutta. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.
- Kiviaines valitaan siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä, Reijo Nieminen neuvoo.

Rudus toimittaa kivetysten perustamiseen tarvittavat kiviainekset helposti suoraan työmaalle. Kuljetusmahdollisuuksina on myös jopa 17 metriä pitkä hihnakuljetin, joka siirtää kiviaineksen siististi ja vaivattomasti tarvittavaan paikkaan.

Osta Ruduksen pihakivet Jäsentukusta

20081_7804.jpg

Kivet eivät korjaa pohjan virheitä

Ennen kivien latomisen aloittamista kantavan kerroksen päälle levitetään 2 - 3 sentin tasavahvuinen asennushiekkakerros hienosta hiekasta tai kivituhkasta. Raekoko voi olla esimerkiksi 0-8 mm. Betonikivet tehdään puristamalla eli ne eivät ole välttämättä tismalleen yhtä paksuja, vaan niissä saattaa olla kolmen millimetrin eroja. Asennushiekka tasaa näitä eroja ja sitoo kivet paikalleen.
- Pihan muodot ja kallistukset täytyy tehdä jo pohjarakenteeseen, sillä kivellä ei enää korjata niiden mahdollisia virheitä, Reijo Nieminen muistuttaa. Varsinkin kallistuksissa tulee olla tarkkana, jotta ne ovat riittävät ja ohjaavat sekä sade- että sulamisvedet haluttuun paikkaan aina rakennuksesta poispäin. Minimivaatimus on 1 %:n kallistus eli metrin matkalla maa kallistuu sentin verran. Suositeltavaa olisi kuitenkin jopa 2 %:n kallistukset.

Hyvillä ohjeilla ja apuvälineillä pihakivien latominen onnistuu tavalliselta tee se itse –mieheltä ja –naiseltakin. Latominen aloitetaan kiinteästä rakenteesta ja asennus tehdään valmiin päällystepinnan päältä. Koko työn ajan on syytä käyttää apuna linjalankaa, joka varmistaa kiveyksen saumojen suoruuden. Pienikin vinouma kannattaa korjata heti.

Kivien mahdollista leikkaamista varten voi ostaa tai vuokrata tiilileikkurin tai timanttiterällä varustetun kulmahiomakoneen. Reunatuki auttaa pitämään leikatut palat paikoillaan kivetyksen reunassa.

Maahan upotettava reunatuki asennetaan paikoilleen heti ladonnan jälkeen ennen kiveyksen tärytystä. Valmis kiveys saumataan hienolla hiekalla, joka harjataan kiveyksen saumoihin. Lopuksi valmis kiveys tiivistetään vielä täryttämällä, jonka jälkeen saumoihin harjataan tarvittaessa lisää saumaushiekkaa.

20081_7805.jpg

Laajalla valikoimalla

Pihakivetyksen tekemisessä yksi vaikea vaihe onkin kivien valinta – vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia yhdistellä eri tuotteita on todella paljon.
- Nykyisin kotipihoissa käytetään pääasiassa kuusi senttiä paksuja betonisia pihakiviä. Ne kestävät hyvin esimerkiksi autotallien luiskassa ja hyvin perustetuilla pihateillä. Raskaampi liikenne kuten jäteautot vaativat kahdeksan sentin paksuista kiveä, jota on myös saatavilla, tuoteryhmäjohtaja Juha Saikkonen Rudukselta sanoo.

Juha Saikkosen mukaan nyt suositaan erityisesti suorakaiteen ja neliön muotoisia kiviä. Niitä käytetään myös yleisillä alueilla betonilaattojen asemasta.
- Laatat olivat aikoinaan suosittuja kaupunkirakentamisessa. Iso laatta antaa rauhallisen ilmeen. Sen ongelmana vain on iso koko. Mitä isompi laatta, sen helpommin se taipuu ja lohkeaa esimerkiksi alueen kunnossapidon yhteydessä. Pienet betonilaatat sopivat hyvin käytäville, pihapoluille ja seinien vierustoille, mutta ajoneuvojen alle ei ohutta betonilaattaa suositella, Saikkonen sanoo.

Pihakivien ostajalla on haluamansa kiven muoto jo usein selvillä kauppaan mennessään. Hän on jossain nähnyt mieleisensä kivet ja haluaa omaankin pihaan samantyyliset. Värin valinta onkin sitten toinen juttu.
- Pihakiven väriin vaikuttavat ennen kaikkea rakennuksen värit, joista julkisivun värin lisäksi vähintään yhtä tärkeitä ovat sokkelin ja katon väri. Useimmiten perhe tekee kuitenkin kompromissin ja valitsee turvallisen harmaan, Saikkonen sanoo. Kivetykseen saa vaihtelevaa ilmettä käyttämällä eri mallisia kiviä.

Milano-kivistä rakennat helposti luontoa mukailevat polut ilman kivien leikkausta. Kaunis aaltoileva reuna ja erikokoiset kivet muodostavat ilmeikkään kivipinnan.
Milano-kivistä rakennat helposti luontoa mukailevat polut ilman kivien leikkausta. Kaunis aaltoileva reuna ja erikokoiset kivet muodostavat ilmeikkään kivipinnan.
Suoralinjaiseen pihaan saa menneen ajan henkeä käyttämällä profiloituja ja hakkaamalla vanhennettuja kiviä. Ne sopivat myös vanhoihin pihapiireihin.
Suoralinjaiseen pihaan saa menneen ajan henkeä käyttämällä profiloituja ja hakkaamalla vanhennettuja kiviä. Ne sopivat myös vanhoihin pihapiireihin.

Helppohoitoinen, pitkäikäinen piha

Huolella rakennettu pihakivetys on pitkäikäinen.
- Se kestää normaalissa käytössä 45 – 50 vuotta. Kivetyksen hoitokin on helppoa. Pesu kerran vuodessa riittää, jos erikseen poistaa mahdolliset öljytahrat. Saumaushiekkaa voidaan tarvitessa lisätä, jotta kivien väliin ei mene muuta roskaa, Juha Saikkonen sanoo.

Pihakivetys helpottaa kodin sisätilojen siivoojaa, kun pihalta ei kantaudu kenkien mukana hiekkaa ja soraa sisään. Se säästää myös kodin lattiapintoja kuten parkettia. Jos kivetyksessä yksi kivi jostain syystä vaurioituu, se on helppo vaihtaa.

- Vanhojakin kivimalleja on vielä tuotannossa eli uuden, samanlaisen kiven löytää melko varmasti. Jos vaihdettava kivi on keskellä kivetystä eikä uusi kivi jostain syystä sovikaan sen paikalle, otetaan kivetyksen reunasta yksi vanha kivi korjattavaan kohtaan ja laitetaan uusi kivi reunaan väljempään paikkaan, Juha Saikkonen neuvoo. Pihakivet myös mukautuvat pieneen maanpinnan liikkeeseen. Vaikka maapohja routiessaan hieman nousee, roudan sulaessa maa ja sen myötä myös kivet painuvat takaisin paikalleen. Toisin on asfaltin kanssa, joka liikkuessaan murtuu ikävästi.

Verona-kivet ovat sekä yläpinnaltaan, että reunoiltaan aaltoileva kivisarja. Antiikin tunnelmaa henkivät kivet koostuvat neljästä erikokoisesta kivestä. Viimeistellyn ilmeen pihallesi saat käyttämällä kiveyksen reunoissa kokonaisia kiviä.
Verona-kivet ovat sekä yläpinnaltaan, että reunoiltaan aaltoileva kivisarja. Antiikin tunnelmaa henkivät kivet koostuvat neljästä erikokoisesta kivestä. Viimeistellyn ilmeen pihallesi saat käyttämällä kiveyksen reunoissa kokonaisia kiviä.

Pihakivet ja –laatat ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä. Sateen jälkeen kivetys kuivaa nopeasti. Pihaa voidaan joutua kaivamaan myös auki esimerkiksi uusia johdotuksia vedettäessä. Pihakivi- ja laattapäällysteen voi aina purkaa ja asentaa uudelleen. Se on paitsi helppoa, myös kustannuksia säästävää.

Osta Ruduksen pihakivet Jäsentukusta

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
pihasuunnittelu
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
Rudus-betonilaatta-ja-reunakivet
Onnistunut pihakivetys...
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme; ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa Rudus Betonituotteen verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
pihakiveys katutaiteella rudus
Viisi vinkkiä: näinkin voi pihakiviä käyttää
Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
Keittiön remontointi
Huomioi nämä asunto-osakeyhtiön keittiöremontissa
Keittiöremontti asunto-osakeyhtiössä voi olla sekä jännittävä että haastava projekti. Huolellinen suunnittelu, realistinen budjetointi ja avoin kommunikointi niin taloyhtiön kuin naapureiden kanssa ovat avainasemassa onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Olipa kyseessä pieni pintaremontti tai suurempi peruskorjaus, oikeilla valinnoilla voidaan luoda uutta ilmettä ja lisätä asunnon arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton