• Etusivu
  • Talo

Vinkkejä joulukuusen hoitoon

Eli miten saada neulaset pysymään puussa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
202211_80142.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Seuraavassa muutamia vinkkejä:

Kuusen kaato

Kuusenhakijan on hyvä muistaa, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokaisenoikeuksiin. Helpoiten kuusen hankkii kuusimyyjältä esimerkiksi torilta tai marketin pihalta.

Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti kuin varjossa kasvaneen kuusen. Myös kuusilajien välillä on eroja: esimerkiksi hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Kuusta paremmin monen allergikon kotiin sopiikin vähätuoksuisempi mänty.

Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta. Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.

Kuusi tulee säilyttää kylmässä. Ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kuusi sisälle

Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä sulatuksen ajan. Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin, ja suihkuta neulasto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua.

Kuusi jalkaan

Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi ja alimpia oksia poistetaan, jotta tyvi mahtuu jalkaan. Puun tyven tulee kuitenkin mahtua ohentamattomana jalkaan eli tyveä ei saa kuoria tai veistää. Kuusi kiinnitetään jalkaan, säädetään suoraksi ja annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.

Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista sekä takasta. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.

Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Muun muassa perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kuusen kastelu

Kuusi kaipaa runsaasti vettä, etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.

Kuusen poisvienti

Kun on tullut aika viedä kuusi pois, kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman, että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa vaikka jätesäkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Talo
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton