Vinkkejä joulukuusen hoitoon
eli miten saada neulaset pysymään puussa?

Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Seuraavassa muutamia vinkkejä:

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Kuusen kaato

Kuusenhakijan on hyvä muistaa, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokamiehenoikeuksiin. Helpoiten kuusen hankkii kuusimyyjältä esimerkiksi torilta tai marketin pihalta.

Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti kuin varjossa kasvaneen kuusen. Myös kuusilajien välillä on eroja: esimerkiksi hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Kuusta paremmin monen allergikon kotiin sopiikin vähätuoksuisempi mänty.

Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta. Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.

Kuusi tulee säilyttää kylmässä. Ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Kuusi sisälle

Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä sulatuksen ajan. Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin, ja suihkuta neulasto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua.

Kuusi jalkaan

Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi ja alimpia oksia poistetaan, jotta tyvi mahtuu jalkaan. Puun tyven tulee kuitenkin mahtua ohentamattomana jalkaan eli tyveä ei saa kuoria tai veistää. Kuusi kiinnitetään jalkaan, säädetään suoraksi ja annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.

Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista sekä takasta. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.

Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Muun muassa perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.
(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Kuusen kastelu

Kuusi kaipaa runsaasti vettä, etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.

Kuusen poisvienti

Kun on tullut aika viedä kuusi pois, kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman, että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa vaikka jätesäkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)
 
Päivitetty
16.11.2022