Seurantakohteen sisustussuunnittelupalaveri

Ennen palaveria

Uuden talon suunnittelun eri vaiheissa sisustussuunnittelijalta kysyttiin alustavia ehdotuksia ja näkemyksiä mm. värimaailmasta ilmansuunnat huomioiden, tietyn tyylisistä kalusteista, niiden valmistajista, ominaisuuksista, mittasuhteista, vaatimastaan tilasta ja sijoittelusta sekä kommentteja pohjapiirustuksesta, tilojen toimivuudesta, ovi- ja komeroratkaisuista sekä aula- ja parvekenurkkauksista.

Kuvista suuntaviivoja

Kun talon suunnitelmat ja tekniset ratkaisut oli lyöty lukkoon, pidettiin ensimmäinen sisustussuunnittelupalaveri rakentajapariskunnan kanssa tutkaillen erillisen valaistussuunnitelman ensimmäisiä luonnoksia.

Nuori pari esitteli netistä kuvia, minkä tyylisistä pintamateriaaleista ja keittiökalusteista he pitävät. Keittiöstä tehdään oma suunnitelmansa Puustellin toimesta, mutta on tärkeää tietää keittiön tyyli, koska sen rooli avoimessa olohuone-ruokailutila-keittiö –kokonaisuudessa on suuri. Kodin värimaailma tulee koostumaan seinäpinnoiltaan vaaleista sävyistä, lattiaan laitetaan harmaata isokokoista laattaa, ja keittiöstä tulee näillä näkymin tumma. Värejä sisustukseen tuodaan muilla elementeillä. Työhuoneessa ja saunan pukuhuoneessa saa olla räväkkyyttä. Saunan yhteydessä palattiin Vaasan asuntomessujen kohteen 37 kuviin. Valkoiset laatoitetut seinät ja tummat lauteet miellyttävät.

Valaistussuunnittelu nivoutuu sisustussuunnitteluun

Valaistussuunnitelmaa sivuttiin usein. Nuori pari pitää epäsuorasta valaistuksesta ja mielellään käyttäisi paikka paikoin jotain erikoisempaa valonlähdettä. Kuitenkin valoilla, erikoisillakin, pitää olla funktionsa, eikä niitä esimerkiksi upoteta laattalattiaan vain erikoisuutensa vuoksi. Halutaanko pitkä yhtenäinen seinä päällystää sisustuslaastilla tai maalata siihen efektejä? Miten tämä pääseinä, jolle takka ja televisio sijoittuvat, valaistaan? Takan yksinkertaisia muotoja ja mahdollista valkoista laastipintaa kaavailtiin myös, todennäköinen valinta on Tiilerin Funkkis-takka. Seinistä tulee paksut, jolloin ikkunalaudallekin näin haluttaessa saadaan syvyyttä. Halutaanko näitä syvennyksiä korostaa valaistuksella?

Terassin huomioiminen suunnittelussa

Mikäli terassia ja sen ruokailuryhmää käytetään paljon, kannattaa terassista rakentaa riittävän laaja. Ulkona törmätään samoihin tilavaatimuksiin kuin sisälläkin, onko kaikille riittävästi tilaa pöydän ympärillä, vai jääkö jonkun tuoli kiikkumaan reunalle. Tarjoilunkin pitäisi pelata mukavasti. Valaistus terassilla pöydän ympärillä vaikkapa lattiasta ylöspäin on tunnelmallinen ei vain ulkona vaan myös sisältä katsoen.

Akustiset näkökohdat

Koska olohuone-ruokailutila on kahteen kerrokseen avoin tila ja lasipintoja on runsaasti korkeissa ikkunoissa ja yläkerran lasikaiteessa, sekä toiveissa oleva laattalattia on myös kova pinta, kaikuminen pitää huomioida. Sisustussuunnittelija esitteli joitakin uusia mahdollisuuksia akustiikan parantamiseen. Kattoon on mahdollista ruiskuttaa akustinen massa ja keittiön yläpuoliselle seinälle voitaisiin koota valokuvataulukokonaisuus ryhmästä Paroc Visual –akustiikkalevyjä.

Mieleisiä kalusteita

Kalusteiksi toivotaan moderneja korkeakiiltoisia valkoisia ja mustia tasoja, sohvaksi valikoitunee matala palasista koottava kulmamalli, neliönmuotoisen kiiltävän valkoisen 8-hengen ruokapöydän ympärille tulevat verhoillut mahdollisesti valkoiset tuolit. Pöydän päälle halutaan designvalaisin, valinta osunee Lokkiin. Ruokapöydän kauniin kiiltävän pinnan arkuudesta keskusteltiin, yksi tapa suojata pöytä on päällystää se kirkkaalla lasilla. Perhe kasvaa vuoden vaihteen jälkeen kahdesta kolmeksi. Uudessa kodissa pitää huomioida asioita myös pienen lapsen näkövinkkelistä.

 
Julkaistu
2.1.2009