• Etusivu
  • Talo

Seurantakohteen sisustussuunnittelupalaveri

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.12.2008
200812_14373.jpg

Ennen palaveria

Uuden talon suunnittelun eri vaiheissa sisustussuunnittelijalta kysyttiin alustavia ehdotuksia ja näkemyksiä mm. värimaailmasta ilmansuunnat huomioiden, tietyn tyylisistä kalusteista, niiden valmistajista, ominaisuuksista, mittasuhteista, vaatimastaan tilasta ja sijoittelusta sekä kommentteja pohjapiirustuksesta, tilojen toimivuudesta, ovi- ja komeroratkaisuista sekä aula- ja parvekenurkkauksista.

Kuvista suuntaviivoja

Kun talon suunnitelmat ja tekniset ratkaisut oli lyöty lukkoon, pidettiin ensimmäinen sisustussuunnittelupalaveri rakentajapariskunnan kanssa tutkaillen erillisen valaistussuunnitelman ensimmäisiä luonnoksia.

Nuori pari esitteli netistä kuvia, minkä tyylisistä pintamateriaaleista ja keittiökalusteista he pitävät. Keittiöstä tehdään oma suunnitelmansa Puustellin toimesta, mutta on tärkeää tietää keittiön tyyli, koska sen rooli avoimessa olohuone-ruokailutila-keittiö –kokonaisuudessa on suuri. Kodin värimaailma tulee koostumaan seinäpinnoiltaan vaaleista sävyistä, lattiaan laitetaan harmaata isokokoista laattaa, ja keittiöstä tulee näillä näkymin tumma. Värejä sisustukseen tuodaan muilla elementeillä. Työhuoneessa ja saunan pukuhuoneessa saa olla räväkkyyttä. Saunan yhteydessä palattiin Vaasan asuntomessujen kohteen 37 kuviin. Valkoiset laatoitetut seinät ja tummat lauteet miellyttävät.

200812_14366.jpg

Valaistussuunnittelu nivoutuu sisustussuunnitteluun

Valaistussuunnitelmaa sivuttiin usein. Nuori pari pitää epäsuorasta valaistuksesta ja mielellään käyttäisi paikka paikoin jotain erikoisempaa valonlähdettä. Kuitenkin valoilla, erikoisillakin, pitää olla funktionsa, eikä niitä esimerkiksi upoteta laattalattiaan vain erikoisuutensa vuoksi. Halutaanko pitkä yhtenäinen seinä päällystää sisustuslaastilla tai maalata siihen efektejä? Miten tämä pääseinä, jolle takka ja televisio sijoittuvat, valaistaan? Takan yksinkertaisia muotoja ja mahdollista valkoista laastipintaa kaavailtiin myös, todennäköinen valinta on Tiilerin Funkkis-takka. Seinistä tulee paksut, jolloin ikkunalaudallekin näin haluttaessa saadaan syvyyttä. Halutaanko näitä syvennyksiä korostaa valaistuksella?

200812_14367.jpg
200812_14368.jpg

Terassin huomioiminen suunnittelussa

Mikäli terassia ja sen ruokailuryhmää käytetään paljon, kannattaa terassista rakentaa riittävän laaja. Ulkona törmätään samoihin tilavaatimuksiin kuin sisälläkin, onko kaikille riittävästi tilaa pöydän ympärillä, vai jääkö jonkun tuoli kiikkumaan reunalle. Tarjoilunkin pitäisi pelata mukavasti. Valaistus terassilla pöydän ympärillä vaikkapa lattiasta ylöspäin on tunnelmallinen ei vain ulkona vaan myös sisältä katsoen.

200812_14371.jpg
200812_14372.jpg

Akustiset näkökohdat

Koska olohuone-ruokailutila on kahteen kerrokseen avoin tila ja lasipintoja on runsaasti korkeissa ikkunoissa ja yläkerran lasikaiteessa, sekä toiveissa oleva laattalattia on myös kova pinta, kaikuminen pitää huomioida. Sisustussuunnittelija esitteli joitakin uusia mahdollisuuksia akustiikan parantamiseen. Kattoon on mahdollista ruiskuttaa akustinen massa ja keittiön yläpuoliselle seinälle voitaisiin koota valokuvataulukokonaisuus ryhmästä Paroc Visual –akustiikkalevyjä.

200812_14374.jpg

Mieleisiä kalusteita

Kalusteiksi toivotaan moderneja korkeakiiltoisia valkoisia ja mustia tasoja, sohvaksi valikoitunee matala palasista koottava kulmamalli, neliönmuotoisen kiiltävän valkoisen 8-hengen ruokapöydän ympärille tulevat verhoillut mahdollisesti valkoiset tuolit. Pöydän päälle halutaan designvalaisin, valinta osunee Lokkiin. Ruokapöydän kauniin kiiltävän pinnan arkuudesta keskusteltiin, yksi tapa suojata pöytä on päällystää se kirkkaalla lasilla. Perhe kasvaa vuoden vaihteen jälkeen kahdesta kolmeksi. Uudessa kodissa pitää huomioida asioita myös pienen lapsen näkövinkkelistä.

200812_14369.jpg
Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20194_57213.jpg
Kiveys istuu myös vapaa-ajan asunnon maisemaan
Pihakivet sopivat myös loma-asunnon maisemaan. Pihakivillä luot vapaa-ajan asunnon pihapiiriin helppohoitoisuutta ja näyttävyyttä. Pihakivillä tehtyjä alueita on turvallista liikkua ja ne kestävät hyvin kulutusta. Mökkimaisemaan luontevasti sulautuvat kävelypolut ja oleskelualueet rakennat luonnonkivimäisellä Louhikivellä tai liuskekivimäisellä Luotokivellä. Kivien profiloitu pinta on elävä ja mukautuu siten sulavasti ympäröivään luontoon.
20174_48906.jpg
Moni kärsii sisäilmaongelmista turhaan
Suurin ongelma syntyy itse tukituista venttiileistäTunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet: ilmanvaihtoon kiinnitetään yleensä huomiota vasta, kun syntyy ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tahallaan tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia tietämättä, mitä siitä seuraa. Kerrostalossa tämä voi pahimmillaan sekoittaa koko kiinteistön ilmanvaihdon. Jos raitisilmaventtiilit eivät toimi, poistoilmaventtiilit ottavat korvausilman sieltä mistä saavat: lattiakaivoista, postiluukuista ja rakenteiden raoista. Nämä viat on helppo korjata, eikä hinta juurikaan ohenna lompakkoa.
20149_40938.jpg
Rakentaja: muistathan nämä eristystä tehdessäsi
Rakennuksen toimivuuden kannalta on tärkeää, että muutama perusasia on huolehdittu kuntoon jo alusta alkaen: Riittävä eristys, sopivaksi mitoitettu ilmanvaihto sekä rakenteiden kuivana säilyminen, joilla saadaan rakennukselle pitkä elinkaari. Eristämisen pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa paneutua huolella, sillä kylmäsillat ja epätiiviit rakenteet aiheuttavat vedon tunnetta asujalle sekä nostavat energiankulutusta turhaan. Seinärakenteen rakennusfysikaaliset ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi ilman-/ höyrynsulun sijoittuminen seinärakenteeseen sekä sen tiiviys on tarkkaa. Höyrynsulku tulisikin sijoittaa aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle, jotta se toimisi tarkoituksensa mukaisesti ja estäisi eristeen kastumista/kostumista. Lisäksi rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennekosteus ja ulkoa sisälle suuntautuva kosteus sekä kosteuden poispääsy rakenteista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton