Nyt herkutellaan juureksilla

Vaihtelua tuttuun porkkanan, punajuuren ja lantun kaartiin tuovat juuriselleri, palsternakka ja nauris. Tutustu juuresmakuihin kypsentämällä vaikka vain yhtä juureslaatua kerrallaan. Kokeile myös mausteenomaista piparjuurta, hienostunutta mustajuurta ja maa-artisokkaa tai raikasta retiisiä ja retikkaa.

Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Niiden kuoriminen ja paloittelu sujuvat hyvillä työvälineillä miellyttävästi, kun keskityt puuhaan kuin mihin tahansa kiinnostavaan tekemiseen. Toisaalta eri tavoin esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat joulun alla parhaimmillaan, joten käytä niitä tilanteen ja tarpeen mukaan hyväksesi.

Valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja juureksia on saatavana jonkin verran. Esimerkiksi lanttua pakataan kuorittuina paloina, ja paketista löytyy sopiva lanttulaatikon ohjekin. Juuressoseiden valikoimat ovat jo lähes kokovuotisia, mutta joulunaluskiireisiin niitä tarjotaan kaikkein runsaimmin. Esimerkiksi punajuuri-perunasose ja juuressose, joka sisältää porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, selleriä ja sipulia, ovat loistavia innovaatioita! Soseet on tarkoitettu oikopoluiksi laatikoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.

Valmiit juuresruoat, kuten rosolli, juuresraasteet ja joulun laatikkoruoat, pelastavat joulunaluskiireissä. Tölkitettyjä punajuuria saat tuttujen viipaleiden ja kokonaisten etikkapunajuurten lisäksi myös lohkoina ja suikaleina. Punajuurikuutiot nopeuttavat rosollin valmistamista. Kuoripäällisten, keitettyjen punajuurten tuloa kauppoihin Suomessa vielä odotellaan, vaikka niitä monissa muissa Euroopan maissa saa aivan yleisesti.

Paahda, höyrytä, soseuta

Uunipaahdetut juurekset ja perunalohkot sopivat mitä erilaisimpien liha- ja riistaruokien lisäkkeiksi. Lohko juureksia ja perunoita ja paahda voidellussa vuoassa uunissa. Pyöräytä mukaan tilkka öljyä ja hunajaa, rouhaise pippuria ja ripauta jouluisia mausteita kuten inkivääriä. Kokeile joskus vain yhtä juureslaatua, esimerkiksi upeaa palsternakkaa kalkkunalle ja aromikasta juuriselleriä tai makeita lanttulohkoja kinkun kaveriksi.

Höyrykypsentäminen on tehnyt uuden tulemisen. Höyrykattilassa tai höyrytysritilällä juuresten ja perunoiden ravintoarvo, maku ja väri säilyvät hyvin. Kypsät juureslohkot voit maustaa laadukkaalla öljytilkalla ja ripauksella suolaa sekä joulun aikaan muskotilla, maustepippurilla tai kanelilla.

Kun soseutat kypsennetyt juurekset esimerkiksi sauvasekoittimella, saat juurespyreitä, jotka maistuvat niin liha- kuin kalaruokienkin kanssa. Erivärisistä juureksista saat hienoja väripaletteja: oranssia porkkanaa, valkoista palsternakkaa, punaista punajuurta. Katso www.kotimaisetkasvikset.fi / Keittokirja / Väripaletti juureksista.

Juures- ja perunasosekeitot sopivat talvikauteen mainiosti. Valitse jauhoisia perunoita tai porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, keltajuurta, maa-artisokkaa, mustajuurta tai selleriä. Lisää kasvissoseeseen ainakin yhtä laatua sipulia, hyvää kasvis-, liha- tai kanalientä. Kerma pehmentää maun, tilkka sitruunamehua tai viiniä antaa ryhtiä ja sopiva tuoreyrtti viimeistelee maun.

Juurestilanne nyt:

 • Porkkanasato jäi tänä vuonna hieman edellisvuotta pienemmäksi. Lähellä tuotettua porkkanaa riittänee kuitenkin maalis-huhtikuulle saakka. Laadultaan ja maultaan porkkanat ovat olleet hyviä. Lanttua saadaan vielä joulun jälkeenkin, vaikka myös lanttusato väheni. Punajuurta on saatavana hyvin.

 • Suomalaiset syövät juureksia vajaa 11 kg vuodessa. Tästä porkkanan osuus on huomattava, noin 8,4 kg, lantun 1,1 kg, punajuuren reilu puoli kiloa ja nauriin noin sata grammaa. Kaikki muut juurekset jäävät kulutusluvuissa alle sadan gramman.
 • Omena-porkkanamarmeladit

  (noin 100 palaa)
  15 g agar-agaria (apteekista)
  5 dl vettä
  6 dl sokeria
  0,75 dl soseutettua, kypsää porkkanaa
  0,75 dl omenasosetta
  1,5 tl viinihappoa (apteekista)
  sokeria

  Liota agar-agaria yön yli vedessä. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet. Älä käytä kattilan päällä kantta marmeladia keittäessäsi.
  Porkkana-omenamarmeladitPorkkana-omenamarmeladit
  Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi. Jatka tarvittaessa keittämistä ja uusi koe. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun asiaan (20 x 25cm). Kuori vaahto pois pinnalta. Jäähdytä viileässä. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja. Pyörittele palat sokerissa. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta. Kuivahtaneet marmeladit voit säilyttää kannellisessa purkissa. Marmeladit säilyvät pari viikkoa.

  Viikolla 48 (24.- 30.11.2008) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää Joulujuuresten viikkoa.

  Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
  Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
  Kuvat: Sanna Peurakoski, Kotimaiset Kasvikset ry
   
  Julkaistu
  21.11.2008