• Etusivu
  • Energia

Tiilestä muuratut savupiiput

Tiilipiippu on tehokas energiavaraaja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 14.02.2018
201411_41588.jpg

Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.

Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilipiippu on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen. Se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin.

Tiilipiippu vastaa lämmönvarauskyvyltään jopa toista tulisijaa. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Tiilipiippu on paloturvallinen ja tulisijojen määrästä riippuen siihen on helppo tehdä myös tarvittava määrä hormeja.

Savupiiput on suunniteltava ja rakennettava Suomen rakentamismääräyskokoelman E3 mukaan.

Lisätietoa tiilipiipuista.
Tilaa itsellesi veloituksetta Wienerbergerin Pientalon tiiliratkaisut -esite.

Testattua tietoa muuratuista savupiipuista – paloturvallisuutta ja energiansäästöä

Suomen Tiiliteollisuusliitto ry:n teettämän laajan testiohjelman perusteella perinteinen muurattu savupiippu on osoittautunut maineensa ja velvoittavan perinteensä mukaiseksi. Muurattu savupiippu täyttää uusimpia eurooppalaisia standardeja vastaavat vaatimukset (T300-T600) niin tyypillisissä palonkestävyysluokissa kuin vaativassa nokipalotestissäkin.

Tulisijojen ja savupiippujen varaavuus on viimeaikaisten tutkimusten mukaan noussut kuluttajan kannalta yhdeksi keskeisimmistä ominaisuuksista. Sen mukanaan tuomia konkreettisia hyötyjä ovat käyttömukavuus, asumisviihtyvyys sekä tässäkin selvityksessä osoitettu energiataloudellisuus, joka merkitsee huomattavia säästöjä jo yhden lämmityskauden aikana.

  • Täyttää T600 lämpötilaluokkaa vastaavat palotekniset vaatimukset 100 mm:n suojaetäisyydellä. Väli- ja yläpohjarakenteiden kohdalla muodostuva tila voidaan täyttää tarkoitukseen sopivalla A1 luokan rakennustarvikkeella, esim. mineraalivillalla.
  • Nokipalonkestävä.
  • Ilma- ja kaasutiivis.

Muuratun savupiipun lämpötekniset ominaisuudet

Massiivinen, muurattu savupiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tulisijan tyypistä ja rakennuksen arkkitehtuurista riippuen tiilistä muuratulla savupiipulla on useita positiivisia ominaisuuksia. Varaavaan tulisijaan liitettynä muurattu piippu toimii tehokkaana lämmön talteenottajana parantaen entisestään tulisijan hyötysuhdetta. Tämän ominaisuuden merkitys tulee korostumaan erityisesti matala- ja passiivienergistaloissa.

Vastaavasti kevyen tulisijan parina massiivinen muurattu piippu muodostaa merkittävän lämpövaraston, joka parantaa paitsi puun polton hyötysuhdetta, että käyttömukavuutta, sillä lämmönluovutusajan pidentyessä pitenee myös polttamisjaksojen välinen aika.

Lisäksi useampikerroksisissa rakennuksissa muurattu piippu toimii tehokkaana lämmönjakajana ylemmissä kerroksissa lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta rakennuksen lämmityksestä.

Muuratulla savupiipulla ylivoimaiset ominaisuudet

  • Energiatehokas
  • Edullinen
  • Paloturvallinen
  • Kestävä
  • Kosteusvaihteluja tasaava
  • Kuin toinen tulisija
Klikkaa kuva suuremmaksi
Klikkaa kuva suuremmaksi

Hormikoko

Suurehkot taloustulisijat kuten varaavat takat ja leivinuunit sekä suuluukuttomat tulisijat – kuten avotakat – tulisi yhdistää, ns. kiven hormiin (kuva 2). Pienehköille tulisijoille kuten liesille ja saunan kiukaille riittää tavallisesti ns. puolen kiven hormi (kuva 1). Keskuslämmityskattilan tarvitsema hormikoko määräytyy valmistajan ohjeen mukaan. Yleensä riittää ns. puolen kiven hormi.

Puolen kiven hormi ja kiven hormi.
Puolen kiven hormi ja kiven hormi.

Piipun korkeus ja sijoitus

Paloturvallisuussyistä savupiipun tulee ulottua vesikaton yläpuolelle vähintään 800 mm. Hyvän vedon aikaansaaminen saattaa vaatia tätäkin korkeamman piipun.

Savupiipun paras läpäisypaikka katolla on harja. Piipun sijoittamista alas katon lappeelle on vältettävä, sillä ylälappeen puoleinen piipun kylki voi esimerkiksi sulavan lumen tms. vaikutuksesta alkaa vuotaa. Piipun juuri on aina tiivistettävä huolellisesti. Jos vesikatossa on puukannattajat, piippu on pyrittävä sijoittamaan kattotuolien väliin.

Katso video tiilipiipun muurauksesta

Info

Info

Piipun perustaminen

Piiput on muurattava liikkumattomalle perustalle, josta voidaan ohjeena sanoa mm. seuraavaa:

  • Piippujen perustuksen tulisi aina tukeutua maapohjaan, ts. piipun tulisi lähteä kellarin lattiatasosta tai maavaraiselta laatalta, vaikka tulisijaa ei vielä tässä kerroksessa olisikaan.
  • Puualapohjalla varustetuissa taloissa piiput tarvitsevat oman, muusta rakennuksesta erillisen perustuksen.
  • Piippu ja sen maavarainen perustus on kosteuseristettävä toisistaan esimerkiksi bitumisivelyin.
Wienerberger Oy Ab
Energia
hormistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20155_43339.jpg
Vanha tulisija ja piippu uudelleen käyttöön
Monet vanhat, ennen 1960-lukua rakennetut kerrostalokiinteistöt on varustettu tiilestä muuratuilla piipuilla ja takoilla. Uusien lämmitysjärjestelmien kehittymisen myötä nuo kaakelipintaiset kerrostalotakat jäivät kuitenkin pikkuhiljaa pois huoneistojen varustuksista. Monet vanhojenkin kerrostalojen takoista on ajan saatossa saatettu myös vähäisen käytön tai tilan puutteen vuoksi purkaa pois – piipun kuitenkin jäädessä vielä paikoilleen.Lue lisää muuratuista savupiipuista
200812_14373.jpg
Seurantakohteen sisustussuunnittelu aloitettu
Ennen palaveriaUuden talon suunnittelun eri vaiheissa sisustussuunnittelijalta kysyttiin alustavia ehdotuksia ja näkemyksiä mm. värimaailmasta ilmansuunnat huomioiden, tietyn tyylisistä kalusteista, niiden valmistajista, ominaisuuksista, mittasuhteista, vaatimastaan tilasta ja sijoittelusta sekä kommentteja pohjapiirustuksesta, tilojen toimivuudesta, ovi- ja komeroratkaisuista sekä aula- ja parvekenurkkauksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton