Hyvän olon sauna

Vastapäätä toisiaan sijaitsevat seurustelulauteet mahdollistavat vaikka lepoasennon kahdelle yhtä aikaa.Vastapäätä toisiaan sijaitsevat seurustelulauteet mahdollistavat vaikka lepoasennon kahdelle yhtä aikaa.

Saunan muodonmuutos

Sauna on tilana tarkoituksellisestikin hieman erillään asuinhuoneista, melkeinpä piilossa. Saunaa käytetään kuitenkin usein päivittäin – tai ainakin sen välittömässä yhteydessä olevaa pesutilaa. Niinpä myös saunan näkyviin rakenteisiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Suomalainen sauna onkin muuttanut muotoaan ja olemustaan ihan viime vuosina varmasti enemmän kuin kodin mikään muu tila. Saunasta halutaan tehdä hyvänolon tyyssija, jossa niin mieli kuin silmäkin lepää. Hyvän näköinen sauna ja sen käytöstä saatava nautinnollinen saunakokemus syntyvätkin kokonaisuudesta, jossa on mietitty kaikki yksityiskohdat, kuten kiuas, lauteet, seinämateriaalit ja valaistus.


Yhtenäinen lasiseinä saunan ja pesuhuoneen välillä tekee niistä samaa tilaa, luo valoa ja avartaa. Saunan seinien ei aina tarvitse olla paneloituja.Yhtenäinen lasiseinä saunan ja pesuhuoneen välillä tekee niistä samaa tilaa, luo valoa ja avartaa. Saunan seinien ei aina tarvitse olla paneloituja.

Puulajien kirjoa

Lauteiden osalta suurimmat muutokset ovat tapahtuneet muotoilussa ja puumateriaalissa. Haapa ja apache ovat väistyneet, tosin molempia käytetään nyt lämpökäsiteltynä. Erittäin suosittu on myös tervaleppä niin lauteissa kuin monimuotoisina seinä- ja kattopaneeleina. Tuija on uusin vaihtoehto. Nykypäivän saunat ovat kauniita ja yhtä viimeisteltyjä kuin kodin muut huoneet ja tilat. Saunat ovat myös entistä yksilöllisempiä.

Seinäpaneloinnit voidaan toteuttaa pystyyn tai vaakaan ja paneeleihin löytyy paljon erilaisia profiileja sekä materiaaleja.

Värjäämällä saadaan peruspaneloituun saunaan savusaunan ilmettä. Saunassa on tärkeintä tunnelma ja turvallinen kulku lauteille. Saunoessa valaistus saa olla hämärä.


Seinäpaneeleilla voidaan luoda saunaan vanhahtava...Seinäpaneeleilla voidaan luoda saunaan vanhahtava...
taikka savusaunanomainen tunnelma.

taikka savusaunanomainen tunnelma.

Kiukaasta huonekalu?

Saunan harmonisuutta täydentää tyylikkäästi muotoillut kiukaat, joita saa hyvinkin erilaisin toimintaperiaattein ja mitä upeimpina design-tuotteina.


Uuden muotoilun kiuas.Uuden muotoilun kiuas.
Vertailuna "vanhan ajan" kiuas.Vertailuna "vanhan ajan" kiuas.
Sisustettu saunaSisustettu sauna

Saunakin sisustetaan

Saunan rakentamisessa puhutaankin nyt saunan sisustamisesta. Markkinoilla on ratkaisuja, jotka toteutetaan yksilöllisesti, mutta ovat silti helposti itsekin asennettavissa. Parhaat ja näyttävimmät ratkaisut ovatkin sellaisia, joissa esim. jalkataso peittää koko saunanlattian ja muu saunan kalustus toteutetaan irtokalusteilla oman yksilöllisen maun ja tarpeiden mukaisesti.
Myös saunan valaistuksessa on ihan uusia mahdollisuuksia nykyisten kuituvalojen myötä, kun valolla voidaan korostaa haluttua pintaa tai jotain yksityiskohtaa.
Uusimpana innovaationa saunan sisustuksessa on tehdä yksi seinä lasista, johon hiekkapuhallettua kuviota voidaan korostaa valaistuksella.
Lasia, puuta, laattaa.Lasia, puuta, laattaa.
Lauteet säilytystilanaLauteet säilytystilana

Tekstiileillä ja tuoksuilla loppusilaus

Saunomiseen liittyvät tekstiilit, laudeliinat, pyyhkeet ja kylpytakit ovat kiinteiden rakenteiden ohella osa sisustuskokonaisuutta täydentämässä tiettyä harmonista linjaa tai sitten korostetusti väriläiskänä. Jos keittiön ”sisustukseen” kuuluu pullantuoksu, niin saunassa se on vastasolmitun vihdan tai löylyveteen sekoitetun yrtin tuoksu.


Teksti ja kuvat: Suomalainen koti -sisustuskirja (2007)

Lisätietoa saunatiloista
 
Päivitetty
19.1.2012