Rakenna nopeasti, turvallisesti ja kustannustehokkaasti

Ala-, väli- ja yläpohjarakenteet kannattaa toteuttaa pitkillä jänneväleillä ja lyhyellä asennusajalla. Tämä onnistuu ontelolaatoilla, jotka on suunniteltu tehokkaaseen ja laadukkaaseen pientalorakentamiseen. Valmisosarakentaminen tapahtuu työmaalla nopeasti ja aikataulut halliten.

 

ontelolaatat_omakotitalossa_800x450

Vapautta tilasuunnitteluun

PARMAontelolaatat ovat betonista valmistettuja laattaelementtejä, missä betonin raskasta omaa painoa on kevennetty laattojen pituussuuntaisilla onteloilla. Suhteellisen kevyt rakenne ja ontelolaattojen tehokas raudoitus tekevät mahdolliseksi pitkien jännevälien rakentamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa isojenkin tilojen luomisen ilman kantavia väliseiniä.

Laatan sisälle on sijoitettu kohteen kuormituksen ja jännevälin mukaan mitoitetut esijännitetyt vetoteräkset. Oikeaoppisesti ja käyttökohteen mukaisesti raudoitettu ontelolaattaelementti kestää hyvin sille lasketut kuormat ja esimerkiksi kantavia rakenteita voidaan osittain rakentaa suoraan ontelolaatan päältä.


Pientaloissa yleisesti käytettyjä laattatyyppejä ovat P18 (175 mm), P20 (200 mm) ja P27 (265 mm).

Pientalon rakennesuunnittelija valitsee käytettävän laattatyypin ja määrittelee ontelolaatoille tulevat kuormat, joiden pohjalta Parman tuotesuunnittelija raudoittaa tuotteet. Valmistus tapahtuu liukuvalutekniikalla kuivissa ja valvotuissa tehdasolosuhteissa.

 

ontelovalipohja

Ontelolaatta sopii kaikkien kivirakenteiden varaan

PARMAontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien – harkkojen, elementtien, paikallavalun – yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana välipohjarakenteena. Tuulettuvan alapohjan yleistyminen on lisännyt ontelolaatan käyttöä myös ryömintätilaisissa perustusratkaisuissa; tällöin ontelolaatta voi olla tehtaalla valmiiksi alapuolelta lämpöeristetty.

Nopea asennus kohteessa

Kohdekohtaisesti valmistetut PARMAontelolaatat tuodaan työmaalle lähettämön kanssa sovittuna tilausajankohtana rekan kyydissä. Laattojen purku ja asennus pientalotyömaalla tapahtuu useimmiten autonosturin avulla. Laatat nostetaan yksitellen suoraan paikoilleen kantavien seinien tai palkkien päälle. Ontelolaattojen asennuksessa käytetään muovista valmistettuja asennusvälikkeitä, joilla laatat tasataan oikeaan korkoon ja varmistetaan saumavalujen kattavuus.

Tavallisen pientalon ala- tai välipohjalaattojen asennukseen kuluu aikaa vain muutama tunti.

Kun laatat ovat paikoillaan, ontelolaattojen saumoihin asennetaan saumateräkset ja saumat valetaan juotosbetonilla umpeen. Saumavalujen kovetuttua kantava kenttä on valmis seuraaviin rakennusvaiheisiin. Laattojen saumoihin ja päätyihin voidaan myös asentaa esim. sähköputkituksia.

 

valua

Paras tapa tehdä talon alapohjarakenne voi olla myös helppo ja nopea.

Näin rakennat alapohjan valmiiksi talvella.

Betoniset rakennusosat luonnollinen valinta

Ekologisuus on osa elämää ja rakentamista tänä päivänä. Ontelolaatat ovat kiviainespohjaisia luonnon materiaaleista tehtyjä tuotteita. Ne eivät pala, lahoa tai mätäne ja ovat erittäin huoltovapaita.
 

ontelolaatta_maassa

Betonielementtirakenteiden käyttö on kestävän kehityksen kannalta järkevää, koska rakenteet eivät elä eivätkä vaadi huoltotoimenpiteitä. Laadukas betoni on oikein valmistettuna erittäin pitkäikäinen materiaali. Rakenne siirtyy sukupolvelta seuraavalle lähes uuden veroisena. Etenkin ontelolaattojen pitkien jännevälien ansiosta elementtirakenne on myös muuntojoustava.

Ontelorakenteita käyttämällä betonia ja terästä säästyy noin puolet paikalla valuun verrattuna.

Tämä raaka-ainemenekin pieneneminen aiheuttaa selkeää ympäristökuormituksenkin vähenemistä. Rakenneosien valmistus tehdasolosuhteissa vähentää rakennustyömaan ympäristölleen aiheuttamaa pöly- ja meluhaittaa. Elementtirakenteiden käyttö lyhentää myös kokonaisrakennusaikaa, mikä osaltaan pienentää työmaan vaikutusta ympäristöönsä.

Ontelolaattoja voidaan käyttää:

  • Terveellisen talon alapohjana. Kantava ja tuulettuva ontelolaatta-alapohja voidaan asentaa kaikkien kivirakenteisten sokkelien varaan. Asennustyö viimeistelyineen onnistuu työmaalla jopa alle päivässä. Oikein toteutettu tuulettuva alapohja estää vaarallisen radonin pääsyn huoneistoon ja pitää talon rakenteet kuivina.
  • Kustannustehokkaana ja turvallisena välipohjana. Suomessa suurin osa asuinrakennusten välipohjista rakennetaan ontelolaatoista. Ontelolaatta ei lahoa, eikä homehdu ja eristää hyvin ääntä. Ammattirakentajien keskuudessa ontelolaatta on suosiossa erinomaisen kantokykynsä, pitkien jänneväliensä, edullisuutensa ja rakentamisen nopeuden ansiosta.
  • Paloturvallisena yläpohjana. Ontelolaatta sopii erinomaisesti myös rakennuksen yläpohjan materiaaliksi. Kivirakenteisella yläpohjalla kruunaat talosi paloturvallisuuden ja pienennät mm. kiinteistön vakuutusmaksuja.
  • Eristävänä pohjaratkaisuna. Erittäin tiivis ontelolaattarakenne säästää energiaa. Valmiiksi eristettyjen laattojemme kanssa et tarvitse enää erillisiä eristyskaistoja.

Tilaa ilmainen esite Parma ontelolaatoista


Nopea toimitus kohteeseen

Parman toimitusajat ontelolaatoissa ovat nopeita läpi vuoden. Tilaamalla ontelolaatat Parmalta varmistat sujuvan rakentamisen. Pientalojen ontelolaatat toimitetaan tontille neljän viikon kuluttua tilauksesta.

Suunnitteletko rakentamista?
Jätä yhteydenottopyyntö ontelolaatoista


 
Päivitetty
8.10.2020