• Etusivu
  • Rakentaminen

Terveellä talolla on kuivat jalat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2023
Koti

Hyvällä suunnittelulla, laadukkailla ja käyttötarkoitukseensa hyväksytyillä eristemateriaaleilla sekä oikein tehdyllä asennuksella saavutetaan paras suoja routaa vastaan. Maaperän mahdollinen radon-säteily on aiheellista ottaa huomioon eristystä suunniteltaessa. Myös v. 2003 tiukentuvat lämmöneristysvaatimukset on aiheellista huomioida.

Pakkasen sanelema juttu

Etelä-Suomen mitoituspakkasmäärä on n. puolet Pohjois-Suomen vastaavasta. Siksipä rakennuspaikan olosuhteet on huomioitava ja on tiedettävä, miten rakennuspaikan sijainti, maaperän laatu, perustamistapa ja kohteen käyttötarkoitus vaikuttavat eristeen laatuvaatimuksiin ja vahvuuteen. Roudan syvyys on n. 2-2,7 m, joten routaeristys on tarpeellista lähes aina. Rakennuksen ulkonurkissa routaeristys on 40 % paksumpi kuin muualla rakennuksessa. Kylmissä rakennuksissa ja rakenteissa routaeristyspaksuus on yleensä n. kaksinkertainen lämpimään rakennukseen verrattuna. Eristemateriaalina on käytettävä viranomaisten hyväksymiä ja luokittelemia EPS-tuotteita. Lujuus valitaan kohteen mukaan.

Hyvä eristys on turvallisen ja lämpimän kodin perusta

Routasuojauksen tarkoitus on estää maan jäätyminen perustusten alla, jotta rakennus ei vaurioituisi maan routimisen vuoksi. Tyypillisiä routavaurioita ovat tiiliseinien, kipsilevyn/tapetin ja piipun halkeilu sekä lattian viettäminen tiettyyn suuntaan. Perustus siirtää talon rakenteista, tuulesta ja lumesta aiheutuvat kuormitukset maaperään. Siksi perustus ei saa routia ( perustusten alla oleva maaperä ei saa jäätyä ). Maaperän on pysyttävä riittävän lämpimänä ( > 0ºC ) koko rakennuksen perustuksen alla.

Lämpimien rakennusten matalaperustukset vaativat suojausta 1-1,5 m:n leveydelle sokkelin ulkopuolelle. Rakennuksen ulkonurkissa routa tunkeutuu syvemmälle kuin seinälinjoilla, lisätään eristepaksuutta 40 % väh. 1,5-2 m:n etäisyydelle nurkasta. Kaikissa perustamisratkaisuissa hyvä lämmöneristys ja routasuojaus muodostuvat perusmuurin riittävästä pystyeristyksestä, oikein toteutetusta routaeristyksestä ja toimivasta salaojituksesta. Hyvä routaeristys on tehokas tapa säästää energiaa. Oikea routaeristelaatu on THERMISOL EPS 120 ROUTA.

200611_1135.jpg

Myös kylmät rakennukset tarvitsevat kunnon routasuojauksen

Kylmiä rakennuksia ovat mm. lämmittämättömät varastot, autotallit ja -katokset, ulkoportaat, erilaiset terassit, grillikatokset ja pihakeittiöt sekä ulkona sijaitsevien rakenteiden tukipilarit ja -muurit. Perustusten alle asennettavan eristelevyn puristuslujuuden on oltava riittävän suuri. Eristeet asennetaan sekä perustuksen alle että riittävän leveälle alueelle rakenteen ulkopuolelle. Rakennuksen ulkopuolelle asennettava routaeristys tulee 1,5-3 m:n leveydelle. Routaeristeen paksuus on myös suurempi.

200611_1136.jpg

Kellarissa vesi on vaarallinen vierailija

Lämpöeristämällä kellarin seinät saadaan sisäilmasta miellyttävä ja tila voidaan ottaa asuinkäyttöön. Ulkopuolelta eristetty seinä pysyy kuivempana ja lämpimämpänä kuin eristämätön. Ulkopuolisen eristeen paksuuteen vaikuttaa seinärakenteen lämmöneristysarvo. Kellarin maanvastainen ulkoseinä vaatii aina erillisen vesieristyksen. Sen lisäksi maanpinnan kallistukset ja salaojat on syytä tehdä huolella. Oikea eristelaatu on THERMISOL SUPER 200 tai THERMISOL EPS 120 ROUTA.

portaiden lämpöeristys
portaiden lämpöeristys
200611_1141.jpg

Ennaltaehkäise routavauriot

200611_1139.jpg

Ulkona pakkasessa sijaitsevat portaat ovat tyypillisiä kylmiä rakenneosia, joiden liikkuminen routimisen yhteydessä voi synnyttää vaurioita. Portaiden alusta on routaeristettävä samaan tapaan kuin muutkin kylmät rakenteet. Anturan routasuojauksen saa tehtyä helposti, kun käyttää tarkoitukseen soveltuvaa EPS-muottijärjestelmää. Muotti jää betonivalun jälkeen paikoilleen toimien rakenteen routasuojana.

Rakentaminen
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20218_71805.jpg
Kosteusjäljet sokkelissa johtivat talo­yhtiön salaoja­remonttiin
As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton