Seurantakohteena autotallin rakentaminen

Hankkeen valmistelu alkoi jo vuoden 2008 alussa, jolloin kartoitettiin tilantarve. Aluksi mietinnässä oli talli ja siihen liittyvä katos, mutta kun lämpimästä varastotilasta oli pulaa, piti löytää ratkaisu, jossa on sekä autoille että tavaroille säilytystilaa. Kun vielä säilytettävänä on kaksi moottoripyörää ja skootteri, alkoi talli tuntua pieneltä. Lopulta päädyttiin kahteen talliin ja lisäksi lähes tallin kokoisen varaston rakentamiseen.

Vaihtoehdoista oli ensin mielessä pitkästä tavarasta rakentaminen, mutta kun tutustuttiin myös erilaisiin tallipaketteihin, löytyi Koskisen Oy:n mallistosta varsin sopivan kokoinen ratkaisu, joka sisälsi tarvittavan puutavaran, mm. NR-kattoristikot, runkotarvikkeet, vesikaton puutavarat, pohjamaalatun ulkoverhouslaudan ja lisäksi lupapiirustukset sekä työohjeet rakennekuvineen.

Tallin tulevalla paikalla on vanha kukkamaa omenapuineen.Tallin tulevalla paikalla on vanha kukkamaa omenapuineen.

Perustusmenetelmän valinta

Perustusratkaisua valittaessa mietittiin ensi harkkorakennetta, mutta lopulta päädyttiin Soklex-perustusjärjestelmän valintaan, sen nopeuden ja helppouden vuoksi. Ajatus kun oli, että maarakennustyöt tehdään heinä-elokuun vaihteessa ja perustukset asennettaisiin elokuun alussa. Perustusjärjestelmän asennuksen ajankohdaksi valittiin lopulta vko 34.

Lupahakemus sisään

Kun kaikki tarvittavat valinnat oli tehty, oli aika laittaa lupahakemus vireille. Toukokuun lopulla laitettiin rakennuslupahakemus sisään. Hakemus tuli kuitenkin bumerangina takaisin, sillä tontti oli rakennuskiellossa reilun 10 vuotta sitten toteutetun kuntainliitoksesta johtuneen kaavamuutoksen takia. Tontti ei ollutkaan tontti, vaan tonttikarttoihin tilaksi merkitty. Onneksi kyseessä oli kuitenkin muodollisuus ja muutamassa päivässä saatiin asia järjestykseen.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla lupa oli käsitelty ja myönnetty. Voimaan lupa astuisi kuitenkin vasta, kun vastaava mestari olisi hyväksytty. Rakentaja.fi-sivuston lomakearkistosta löytyi tähän sopiva hakemuslomake, joka jätettiin täytettynä heti heinäkuun alussa ja työt pääsivät alkuun.

Maarakennustyöt

Maarakennustöiden alkaessa oletuksena oli, että vastassa olisi alueelle tyypillisesti peruskallio. Pintamaan poiston jälkeen kallio löytyi rakennuspaikalta kauttaaltaan alle metrin syvyydestä. Kallio kaivettiin näkyviin ja rakennuspohja tasoitettiin karkealla sepelillä, kapillaarikatkoksi ja salaojituksen takia. Päälle levitettiin ohuempi kerros hienompaa sepeliä, jotta Soklex-perustuksille saatiin hyvä tasainen asennusalusta.

Pintamaan alta paljastuu kallio.Pintamaan alta paljastuu kallio.
 
Julkaistu
29.8.2008