Siistit ja ekologiset kuivakäymälät

Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Hanki harkiten

Jo käymälää suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän käyttöominaisuudet ovat itselle tärkeimmät. Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:
  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut

Myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankittaessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat. Käymälän asennuksessa kannattaa noudattaa annettuja asennusohjeita.
 

Nykyaikainen kompostoiva kuivakäymälä

Biolan Naturum on kompakti kokonaisuus, joka asennetaan lattian päälle ja mahtuu lähes samaan tilaan kuin vesivessa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Naturumin käyttäminen on miellyttävää, sillä sekoittava kompostirumpu siirtää jätteen näkymättömiin ja peittää jätteen heti käytön jälkeen. Suljetussa kompostirummussa kompostoituminen on tehokasta ja hajutonta. Mitään kemikaaleja ei tarvita - kuivikkeen lisäys noin kerran viikossa riittää. Kannella suljettavan kompostiastian tyhjennys on siistiä, kevyttä ja vaivatonta.
 

Erotteleva Kuivikekäymälä

Nimensä mukaisesti Erotteleva Kuivikekäymälä erottelee virtsan kiinteästä jätteestä jo istuinosassa. Näin talteen kerätty virtsa on suhteellisen puhdasta ja se soveltuu laimennettuna lannoitekäyttöön. Kuivikesäiliössä on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija, joka toimii annostelijan nupista painaen, joten käymälän päivittäinen käyttö on siistiä ja mukavaa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Käymäläsäiliöstä katolle asennettava tuuletusputki takaa huonetilan hajuttomuuden. Laitteen sileät muovipinnat on helppo pitää puhtaana. Istuinrenkaana on viileässäkin huonetilassa mukava lämpöistuin.

Erottelevan Kuivikekäymälän jätesäiliössä on kaksi erillistä sisäastiaa. Toisen astian täyttyessä toinen lepää käymäläsäiliön takaosassa. Sisäastioissa on tukevat kantosangat ja kannet, joten käymälän tyhjentäminen on helppoa ja kevyttä.
Runsaasti ravinteita ja erityisesti typpeä sisältävä neste voidaan hyödyntää typpilannoitteena sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esim. nurmikolle, koristepensaille ja perennoille. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Suositeltu varastoimisaika virtsalle on noin yksi vuosi ennen sen käyttöä puutarhassa.

Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei monivuotisten kasvien valmistautumista talveen häiritä. Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi.

 

Biolan Kompostikäymälä

Hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen Biolan Kompostikäymälä on todellinen mukavuuslaitos, jonka voi asentaa myös vanhaan ulkohuussiin. Kompostikäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä eikä sähköä. Kauttaaltaan lämpöeristetty 200 litran kompostisäiliö takaa jätteen nopean kompostoitumisen, ja siinä voidaan kompostoida myös keittiöjätettä. Tehokas ilmastointi pitää huonetilan hajuttomana, ja haihdutuksen ansiosta säiliön pohjalta kertyvän suotonesteen määrä on vähäinen.

Kompostin tyhjentäminen on siistiä ja kevyttä. Suoraan alaluukusta tyhjennetään vain valmista kompostia, eikä itse laitetta tarvitse siirtää. Käymälän kansi asettuu paikoilleen miten päin tahansa, joten sitä kääntämällä tyhjennysluukun saa osoittamaan haluamaansa suuntaan.
Yhden perheen mökkikäytössä kompostin tyhjennysväli voi olla peräti vuosi. Istuimena on mukavaksi muotoiltu, tukeva ja helposti puhdistettava Huussikka-lämpöistuin.

Biolan Kompostikäymälä toimitetaan täydellisenä, asennusvalmiina pakettina, joka sisältää kompostisäiliön ja istuinosan lisäksi ilmastointiputket, putkenhatun sekä tarvikkeet nesteen talteenottamiseksi. Jopa seosaine aloitusta varten kuuluu toimitussisältöön. Ainoastaan tuuletusputken läpivientitiiviste on itse hankittava kattomateriaalin mukaisesti.
 

Mistä hyvä kuivike koostuu?

Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi. Hapan kuivike peittää jätökset, sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää jätemassan ilmavana, jolloin kompostoituminen voi alkaa jo käymälässä. Hyvä kuivike pitää käymälän siistinä ja tekee jätteestä miellyttävämpää tyhjentää.
Biolanin Komposti ja Huussikuivike on seosaine ja kuivike kompostointiin ja kompostikäymälöihin. Se on valmistettu kuivasta, puhtaasta havupuun kuoresta ja turpeesta. Huussikuivike antaa kompostille ilmavan rakenteen, mikä varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen.

Lisää kuivakäymälöistä...
 
Julkaistu
2.3.2018