• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse –aitta, vaihe 2

Rungon pystytys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.04.2024
20086_11364.jpg

Kutukämpän toisessa vaiheessa pystytämme aittaan rungon. Runkotolppina käytetään 50x125 puutavaraa. Pohjaelementti on nyt rakennettu. Pohjaelementin päälle kiinnitetään alajuoksu,
johon on helppo kiinnittää runkotolpat.

Alajuoksu paikoilleen

Sahaa puutavarasta (50x125 mm) 2 kpl 4250 mm ja 2 kpl 3000 mm pitkät pätkät. Asettele ne kuvan mukaisesti pohjaelementin päälle siten, että ulkoreunat ovat pohjaelementin kanssa samassa linjassa. Kiinnitä alajuoksut naulaamalla ne pohjaelementtiin kiinni.

20086_11371.jpg
<p data-block-key="jqr8q">Alajuoksu asennettu pohjaelementin päälle. Runkotolpat on kiinnitetty alajuoksuun naulaamalla.</p>
Alajuoksu asennettu pohjaelementin päälle. Runkotolpat on kiinnitetty alajuoksuun naulaamalla.

Rungon pystytys

1. Merkitse alajuoksuun kaavion mukaisesti runkotolppien paikat. Huomaa että mitoituksessa on otettu huomioon tuulensuojalevytyksen levytyssuunta. Jos asennat aittaan eri kokoiset ikkunat, ota tuulensuojalevyn leveys 1200 mm huomioon. Näin saadaan hukkapalat minimoitua.

20086_11367.jpg

2. Sahaa pitkittäisen sivun runkotolpat, h=2250 mm. Kun runkotolpat katkaistaan juuri oikeaan mittaan, se edellyttää pohjaelementin ehdotonta vaakasuoruutta. Päätyyn tulevat runkotolpat jätetään ylipitkiksi. Keskimmäinen tolppa voidaan katkaista n. 3 m pitkäksi ja muut päätyihin tulevat hieman lyhyemmäksi. Lopullinen korkeus näille runkotolpille määräytyy kattorakenteita tehtäessä.

20086_11372.jpg

3. Runkotolpat 50 x 125 mm naulataan paikoilleen suunnitelmien mukaisesti. Runkotolpat kiinnitetään naulaamalla alareunastaan kiinni. Tue runkotolpat vaaka- tai vinositeillä työn edetessä. Käytä tuentaan lautaa. Tolpat saadaan pystysuoraan vatupassin avulla. Runko jäykistetään pitkittäis- ja poikittaissuuntaisten vinositeiden avulla.

Tasakerta

Tasakerta asennetaan pitkittäisen sivun runkotolppien päälle. Tasakerta on rungon mukaisesti
50 x 125 mm puuta.

Nostetaan tasakerta runkotolppien päälle. Runkotolppien pystysuoruus tarkistetaan vatupassin avulla, tolppa kerrallaan. Kun runkotolppa on pystysuorassa, tasakerta naulataan runkotolppaan kiinni. Näin tolpat saadaan viimeisteltyä suoraan. Tasakerran päälle asennetaan kattotuolit.

<p data-block-key="qyp8z">Tasakerta asennettu runkotolppien päälle.</p>
Tasakerta asennettu runkotolppien päälle.

Aukkojen ylä- ja alapuut

Kutukämpän ikkunoiksi on valittu 1 kpl 9x9 (900 mm x 900 mm) ja 2 kpl 6x9 (600 mm x 900 mm) ikkunaa. Oven koko on 8x19 (800 mm x 1900 mm). Ylä- ja alapuut tehdään runkotavaran mukaan
50 x 125 mm puutavarasta.

Ikkuna- ja oviaukon kooksi tehdään hieman suurempi aukko kuin ikkunaelementti on. Näin asennustyö sujuu vaivatta kun asennusvara on otettu huomioon. Kohteen aukkoihin lisättiin asennusvaraa 20 mm. Näin esimerkiksi 6x9 ikkunan aukon leveydeksi tuli 620 mm ja
korkeudeksi 920 mm.

Yläpuun asennuskorkeus määräytyy oven korkeuden mukaisesti. Oven asentamista varten aukon vapaaksi korkeudeksi jätettin 1920 mm. Eli yläpuun alareunan korkeus lattiavanerista on 1920 mm.

Ikkuna-aukkoja varten katkaistaan 2 kpl 920 mm ja 4 kpl 620 mm pätkää. Oviaukon yläpuolelle katkaistaan 1 kpl 820 mm. Päätyyn sijoitettavan ikkunan yläpuu asennetaan kattorakenteiden yhteydessä (tee se itse -vaihe 3 ohjeet)

<p data-block-key="e5h9h">Yläpuun alareunan korkeus lattiavanerista on 1920 mm.</p>
Yläpuun alareunan korkeus lattiavanerista on 1920 mm.
<p data-block-key="3a6l5">Yläpuu naulataan paikoilleen runkotolpan toiselta puolelta.</p>
Yläpuu naulataan paikoilleen runkotolpan toiselta puolelta.
<p data-block-key="zir55">Yläjuoksu paikoillaan. Samoin aukkojen yläpuut.</p>
Yläjuoksu paikoillaan. Samoin aukkojen yläpuut.

Tulosta tästä mittapiirustukset:
Alajuoksut
Runkotolpat
Leikkaus

Rakentaminen
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Smartia
Unelmien kesäpaikan rakennusprojekti etenee täydellä teholla
Kaksi intohimoista liikunnan ammattilaista, Vertti Harjuniemi ja Pauliina Räisänen, ovat viimeinkin toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan omasta mökistä ja rannasta yhdessä Smartia Oy:n kanssa.Heidän mökkikokonaisuutensa nousee upeaan järvimaisemaan Kouvolassa ja käsittää tilavan, ympärivuotiseen asumiseen soveltuvan Keitele 120 -mökin sekä näyttävän Saaga 32 D1 -rantasaunan. Lisäksi suunnitelmissa on myöhemmin rakentaa autokatos/varastorakennus täydentämään kokonaisuutta.
Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
20215_70442.jpg
Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
202210_79685.jpg
Tee Se Itse - jätekatos
Rakentamisprojektin kuluessa jää taatusti melkoinen kasa noin metrin mittaista lautaa, rimaa ja listaa. On myös varsin todennäköistä, että vesikatettakin jää muutama neliömetri ylitse. Tässäpä onkin jo ainekset vaikkapa jätekatoksen tekemiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton