• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Lintuhuvila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2020
20086_11334.jpg

Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Materiaalit

Katto:

18 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 400 mm


1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,


L = 550 mm

Runkotolpat:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 240 mm

Pohja:
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 500 mm
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 550 mm
1 kpl 508x500 mm (vesi)vanerilevyjä

Tuet:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 300 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 1000 mm

nauloja / ruuveja

Työkalut

Pientäkin rakennusprojektia varten tarvitaan työkaluja. Seuraavat työkalut on hyvä olla käytössä tätä tekelettä rakennettaessa:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- käsi/pöytäsirkkeli

20086_11333.jpg

Runko

Lintuhuvilan rakentaminen aloitetaan katkaisemalla puutavara sopivan mittaiseksi. Katon rakentamiseen käytettävät palat voivat olla hieman reilun pituisia, jotta jää varaa niiden käsittelyyn. Jos on mahdollista, ja lintuhuvilasta halutaan tehdä säänkestävä, kannattaa käyttää materiaalivalinnoissa suluissa mainittuja vaihtoehtoja. Painekyllästetty puu ja vesivaneri kestävät ulkoilman säävaihtelut kesällä ja talvella.

Ensimmäisenä lähdetään kokoamaan lintuhuvilan pohjaa. 500 ja 550 mm laudat halkaistaan käsi- tai pöytäsirkkelillä ja näistä kootaan pohjalevyn päälle kehikko. Kiinnityksessä voi käyttää nauloja tai ruuveja, mielellään ruostumattomia. Kun kehikko on saatu kasaan, kiinnitetään kattoa tukevat "runkotolpat". Tässä ohjeessa tolpat asetetaan n. 75 asteen kaltevuuteen.

Katto

Seuraavaksi aloitetaan katon rakentaminen. 550 mm pitkä kakkoskakkonen viistetään tai käytetään sellaisenaan katon harjan tueksi. Katon lappeet kootaan erikseen valmiiksi ennen kuin ne liitetään yhteen. Laudat asetellaan maahan tai jollekin tukevalle alustalle lappeen muotoisesti. Lautojen väliin jätetään 55 mm leveät raot. Ylempi kerros peittää näin alempia lautoja 20 mm. Kun laudat on ruuvattu toisiinsa kiinni, voidaan harjanpuoleinen pää katkaista sopivaan kulmaan ja toinen pää tasata. Molempien lappeiden kokoamisen jälkeen ne kiinnitetään harjaa varten sahattuun tukeen.

Viimeistely

Ennen kuin katto kiinnitetään runkotolppiin, asetetaan huvila oikealle korkeudelle 1000 mm pitkän kakkoskakkosen avulla. Tätä tukemaan on sahattu 4 kappaletta 300 mm pitkiä kakkoskakkosia. Nämä halkaistaan, jolloin saadaan 8 kappaletta tukia. Ylä- ja alapäähän kiinnitetään 4 kappaletta vinotukia. Alas voi vielä sahata tukien alle sopivan kokoisen vanerilevyn, joka peitetään hiekalla tai muulla maa-aineksella. Tämän jälkeen kiinnitetään katto tolppiin ja lintuhuvila on valmiina käyttöön.

Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200812_14412.jpg
Meidän Talo - 50 %
Juhlavuoden kunniaksi uudistunut Meidän Talo nyt puoleen hintaan!Meidän Talo antaa hyviä asiantuntijan neuvoja, olipa aiheena talon rakentaminen, kunnostus, talon tekniikka tai pintamateriaalit. Meidän Talon energia- ja ympäristö -juttusarja evästää osallistumaan ilmastonmuutoksen torjuntatalkoisiin. Meidän Talossa on tietopaketti rakentamisen sudenkuoppien välttämiseksi, uusia unelmataloja ja vanhoja kunnostettuja, viihtyisän pihan teko-ohjeita, kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan ideoita…Tilaa Meidän Talo tästä, etu -50 %
20226_78691.jpg
Remontoi kylpyhuone toimivaksi!
Kylpyhuone on tärkeä osa kotia, ja sen remontointi kannattaa suunnitella huolella – alkaahan jokainen aamu kylpyhuoneesta ja myös joka ilta unten maille kuljetaan juuri kylpyhuoneen kautta.
20233_81143.jpg
Rakentaja.fi tarjoaa vinkit onnistuneeseen energiansäästöön – tilaa uutiskirje ja voita 100 euron lahjakortti!
Energiansäästö ja -kulutus ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Sähkön hinnan noustessa olemme kiinnittäneet enemmän huomiota esimerkiksi kodin lämmitykseen ja arkisiin toimintatapoihin sekä miettineet mahdollisia energiaremontteja.Energiaa säästäviä toimia kannattaakin miettiä monesta eri kulmasta. Energiatehokkaammat ratkaisut vähentävät asumisen kokonaiskustannuksia pienentämällä sähkö- ja lämmityskuluja. Älykkäät energiaratkaisut auttavat ylläpitämään pitämään asunnon arvoa – tai jopa lisäämään sitä. Säästämällä asunnon energiankulutuksessa vähennät samalla asumisen hiilijalanjälkeä ja pienennät sen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Energiatehokkaat ratkaisut kohentavat myös yleistä asumismukavuutta muun muassa parantamalla sisäilman laatua.Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita energia-asioihin liittyen, jotka löytyvät tästä artikkelista.
20184_52441.jpg
Saarekekeittiön kärynpoisto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan kuuluu herkulliset tuoksut. Ruuanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole kuitenkaan osa nautintoa, joten likainen ja rasvainen ilma on poistettava nopeasti ja tehokkaasti.
20189_54821.jpg
Jokaiseen elämänvaiheeseen sopiva koti
Kastellin talovalikoimasta löytyy laaja valikoima eri kokoisia ja eri tyylisiä talomalleja moneen eri elämänvaiheeseen. Kaikki talomallit ovat saatavilla joko esitetyllä pohjaratkaisulla tai muunneltunsa sellaiseksi kuin sinä itse haluat valitsit sitten 1-, 1½- tai 2-kerroksisen ratkaisun.1-kerrosratkaisut1½-kerrosratkaisut2-kerrosratkaisutTilaa Kastelli-taloesite
20151_42133.jpg
Hongan Kuopion myyntikonttorilla terveellisen rakentamisen ilta 1.4. 2015
Honka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Kuopion myyntikonttorilleen keskiviikkona 1.4. kello 16-19 kuulemaan terveellisen omakotitalorakentamisen eduista sekä vuoden 2015 trendeistä. Tilaisuus on maksuton.Paikalla ovat arkkitehti Arto Mattila, suunnittelija Ari Mäki, Hongan rakennuspalvelujen edustaja sekä muita hirsirakentamisen asiantuntijoita.Illan aikana esittelyssä muun muassa Hongan Terve Talo -konseptia sekä omakotitalomallistoa.Tarjolla virvokkeita sekä pientä suolaista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton