Eikka-mökin istutussuunnitelma

Pihasuunnitteluvaihe on ohi, ja lopputuloksena syntyi istutussuunnitelma, josta käyvät ilmi niin kasvit määrineen kuin erilaiset rakenteetkin. Valinnoissa on arvostettu helppohoitoisuutta, luonnonmukaisuutta ja kestävyyttä. Eikka halusi synnyinsaarelleen paikan, jossa voi rauhoittua ja nauttia ystävien seurasta – tätä toivetta on kunnioitettu läpi suunnitteluprojektin.

Meri ja tontin koko ohjaavat rakenteiden suunnittelua

Tontin pintaa nostettiin reilun metrin verran, koska merivesi saattaa nousta myrskyn pauhatessa yllättävän korkealle. Säilytettävien koivujen ja leppien juuristoalueet eivät tietysti kestä niin reilua maantäyttöä, joten ne on suojattiin jo rakennusvaiheessa ja maisemoidaan kivilouheella siistiksi.

Autolle jätettiin reilusti pysäköintitilaa sisäpihalta. Autotietä rajaa siro, puinen pergola, jonka pystypuita pitkin päästetään humala valloilleen. Jäteastia ja paikka pienelle tuuletustelineelle saatiin katseilta piiloon kevyen, mökin parveketta jäljittelevän aidan ja pergolan yhdistelmän taakse.

Koko sisääntulo ja mökin pääty sekä sokkelin reunat siistitään koristeellisella luonnonkivirouheella. Puu- ja pensasalueet katetaan kuorikatteella, josta nousee ihana metsän tuoksu. Betonikiveyksestä luovuttiin, koska se ei tyyliltään oikein sovi tähän luonnonmateriaaleja kunnioittavaan pihaan.

Korotettu istutusallas tulee keskelle pihaa, ja siitä löytyi luontevasti paikka myös lipputangolle. Samaan ryhmään rakennetaan lisäksi pieni vesiaihe, jossa vesi nousee kolmen valaistun kivineliön sisältä solistakseen kivien pintaa pitkin takaisin koristekivin peitettyyn altaaseen.
siro pergola toimii humalan versojen tukenasiro pergola toimii humalan versojen tukena
Mökin päätyyn tehdään suuri terassi, joka jää osin katon alle. Sieltä terassi jatkuu yhtenäisenä rakenteena aina saunan ja venevajan eteen sekä laiturille asti ja yhdistyy saumattomasti kiviterassiin. Terassin kaiteisiin saadaan ilmettä – ja merihenkistä tuoksua - aidolla tervatulla luonnonkuituköydellä. Pyöreitä muotoja muuten niin kulmikkaaseen pihaan tuovat massiivinen luonnonkiviterassi ja pieni nurmikenttä. Nurmikon leikkaaminenkin saadaan automatisoitua näppärän robottiruohonleikkurin avulla.
Merinäkymää ei ole juurikaan peitetty. Korkea aita suojaa pihaa kahdelta suunnalta eli isännän toivomaa rauhaa pihalta kyllä löytyy. Vastaava mestari Erkki Oittinen lohkaisi hyvän huomion: ”Tien toisella puolella olevat naapurit eivät onneksi ole häiriöksi.” No, eivät totisesti ole, koska siellä on Reposaaren kaunis hautausmaa. Tiheä ja metsäinen puisto tulee rajaamaan tonttia eteläreunalla, joten sinnekään ei aitaa pystytetä. Aidan ja portin värit mukailevat luonnollisesti mökin seesteisiä värejä.

Kasveilla vehreyttä ja väriä

Eikan vaatimattomat kasvitoiveet toteutettiin: ”Niitä havuja - tuijia ja katajia – olis kiva saada.” Molempia siis löytyy. Havuvalikoimaa laajennettiin Pinus-sukuun, ja mukaan pääsi kaksi kääpiömäntyä. Muutenkin pihaan tulee luonnonkivilohkareita ja metsänpohjan kasvillisuutta, joita siirretään suoraan luonnosta. Melko itsestään selvä kasvivalinta oli tietysti tyrni, joka ”kuuluu maisemaan”. Jotta Eikka saa poimia luonnon terveyspommeja, istutetaan ryhmään kaksi tyttöä ja yksi poika.
Kukkivia kasveja on vähän: Makuuhuoneen ikkunan suojaksi istutetaan suuri kotipihlaja, joka ilmentää mainiosti kevään, kesän ja syksyn etenemistä. Metsäiseen fiilikseen sopii varma, nopeakasvuinen ja korkea koristepensas, viitapihlaja-angervo, joka kukkii kermanvalkoisin kukin heinä-elokuussa ja kehittää huikean punaisen syysvärin. Korallikeijunkukka kukkii hehkuvan punaisena kesäkuun lopulta elokuulle asti ja sen matala ja tiivis lehdistö on kaunis koko kesän. Eräs kauneimmista luonnonkasveistamme, tunturipoimulehti koreilee myös lehdillään: poimuisissa, syvänvihreissä lehdissä on viehkeät valkoiset kehykset. Herkkä, kellanvihreä kukinto ei nouse liikaa esille tontin kulman metsäisestä kolkasta. Hyötykasveja pihalle ei haluttu, joten ainoa ”kasvimaa” syntyy pieneen parvekepalsta-koriin. Helppohoitoisuus korostuu siis myös kasvivalinnoissa.

Valoa yöttömäänkin yöhön

Pihavalaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota: sisääntulon viereinen tervaleppä valaistaan alhaalta käsin ja kiviterassin houkuttelevuutta lisätään tunnelmallisella valaistuksella. Valaisimissa toistuu mökin kattoonkin valittu kupari. Mökin päätyyn tuleva luonnonkiviseinä valaistaan ylhäältä alas, jolloin saadaan korostettua luonnonkiven värejä ja muotoja – sen ilmeikkyyttä. Pienenä ”yllätyksenä” Eikalle tehdään kahdesta eri luonnonkivestä, Kurun harmaasta graniitista ja diabaasista, merihenkinen kiviveistos, joka valaistaan siten, että veistoksen varjo syntyy aitaa vasten.

Viherrakentaminen on alkanut

Tontti oli pelkkää tylyä, harmaata soraa. Siitä on lähdetty punnertamaan kohti lopullista päämäärää...

Pergola ja aidantolpat ovat jo pystyssä, lipputangon perustukset kunnossa, kivet lavoilla odottamassa...Pergola ja aidantolpat ovat jo pystyssä, lipputangon perustukset kunnossa, kivet lavoilla odottamassa...
 
Päivitetty
14.3.2013