• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Jäteaitaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_843.jpg

Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.

Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.

Materiaalit:

  • tolpat 50x50 4 kpl ( tai 50x100)
  • pilarikengät 4 kpl
  • lautaa n. 30 m
  • maalia
  • nauloja / ruuveja
  • kuivabetonia anturan koon mukaan

Työkalut:
  • käsisaha / sirkeli
  • vatupassi
  • lapio
  • vasara / ruuviväännin
  • ... työtavoista riippuen...

Perustaminen:

Aitauksen perustaminen riippuu tontin maaperästä. Aitaus voidaan perustaa mm. harkkojen päälle tai betonianturoiden päälle. Jäteaitauksen pohja voidaan tehdä sorasta, päällystää pihakivillä tai laatoilla.

Aitauksen rakentaminen:

Aitauksen rakentaminen aloitetaan kaivamalla anturoille kuopat (syvyys riippuu maaperästä). Kuoppaan valetaan anturamöykky, johon laitetaan pilarikengät pystyyn. Tee pienet muotit maan pinnalle jäävään osaan esim. laudasta ja työnnä pilarikengät valuun pystyyn. Tarkista pilarikenkien suoruus vesivaa'an avulla ja tue ne tukevasti.

Kun pilarikengät ovat kuivuneet paikoilleen, kiinnitetään tolpat pilarikenkiin kiinni. Kuvissa on esitetty tolppien kooksi 50x50, mutta esim. 50x100 sopii myös hyvin. Tolppien väliin asennetaan vinositeet tukemaan aitausta. Tolpat voidaan väliaikaisesti tukea suoriksi maahan tukeutuvien tukipuiden avulla. Kun tolpat ovat pystyssä vaakalaudoitus voi alkaa. Vaakalaudoituksen valmistuttua asennetaan vielä edessä oleviin tolppiin kiinni pystylaudat.

20123_30199.jpg

Viimeistely

Jäteaitaus voidaan maalata talon kanssa samaan sävyyn.
Aitauksen ympärille voi istuttaa pihakasveja, köynnöskasveja tai asetella koristekiviä.

20123_30200.jpg
20123_30201.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68492.jpg
Paljonko uusi keittiö maksaa?
"Kuinka paljon se maksaa" on usein ensimmäisiä mieleen tulevia kysymyksiä, kun uuden keittiön ostoa aletaan harkita. Valitettavasti suoraa vastausta ei ole, sillä keittiön hintaan vaikuttaa usea seikka. Tämä on hyvä uutinen keittiöremonttia suunnittelevalle; keittiöitä löytyy joka budjetille.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työmaavalvonta
Miten tulee valvoa urakoitsijoiden tai rakennusmiesten töitä? Tavalliselle rakentajalle tämä voi olla liian kova urakka, kun vielä joutuu itse osallistumaan erinäisiin töihin. Joissakin tapauksissa onkin edullisempaa antaa valvonta ammattilaisen tehtäväksi ja yrittää itse tehdä mahdollisimman paljon töitä varsinaisessa leipätyössään. Tämä on monesti todettu parhaaksi ratkaisuksi. Tätäkään ei tietysti voi yleistää.Vertailemalla eri rakentajien kokemuksia, havaitaan että osallistumalla itse työhön, voidaan kustannuksissa säästää merkittäviä summia. Tämä edellyttää kuitenkin merkittävää työpanosta rakentajalta. Pitää muistaa, että rakentamisen jälkeenkin on olemassa elämää. Nolointa on, kun kovan ponnistuksen jälkeen perhe hajoaa.
20234_81348.jpg
Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua
Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.
20214_69806.jpg
Tällainen on älykäs keittiöhana
Hybridihana ei sentään tee ruokaa puolestasi, mutta uuden sukupolven automaattihanat nostavat hygieenisyyden, käyttömukavuuden ja turvallisuuden seuraavalle tasolle. Kosketusvapaiden toimintojen ansiosta et joudu koskettamaan hanaa käsiä pestessäsi. Hanaa ei siis tarvitse sotkea, vaikka kätesi ovat leipätaikinan peitossa tai kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai multaisia kasviksia.
20123_30277.jpg
Näin tehdään pihan pohjatyöt
Pihakiveyksen pohjatöissä ei kannata säästää, sillä huolellinen pohjaus varmistaa kestävän kiveyksen.Sääolosuhteet Suomessa edellyttävät poikkeuksetta routivien maalajien, esimerkiksi saven ja hiesun korvaamista hiekka- ja/tai sorapitoisella maa-aineksella. Myös turve- ja liejumaat vaihdetaan kantavaan maa-ainekseen.Pohjaustöiden laajuus on aina tarkistettava tapauskohtaisesti. Ennen kaivutyön aloittamista on tarkistettava myös, onko työalueella maanalaisia kaapeleita tai putkistoja.
20074_4485.jpg
Vuolukiviset pihakivet
Tulikivi on tuonut ainoana yrityksenä markkinoille vuolukiviset pihakivet. Tuotteet ovat täysin kotimaisia. Hillitty ja ajaton vuolukivi sointuu hyvin joka ympäristöön. Vuolukiveä on myös helppo työstää ja asentaa itse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton