• Etusivu
  • Talo

Helluntai päättää pääsiäisen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_10819.jpg

jos ei heilaa helluntaina...

Helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen. Alunperin se kuitenkin oli juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla.

Helluntaita vietetään 50. päivänä pääsiäisestä, ja se on aina sunnuntai. Joissain maissa myös seuraava maanantai, toinen helluntaipäivä, on juhlapyhä. Suomessakin oli tämä käytäntö aina vuoteen 1972 saakka. Vuonna 1973 maanantain pyhä siirrettiin lauantaiksi, valmistelemaan helluntaita. Aiemmin, 1700-luvulla, helluntai oli jopa neljän perättäisen pyhäpäivän juhla.

Kansanperinteellä vahvat juuret

Moni nykyajan kansalainen on varmasti kuullut sanonnan "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä". Sanonta juontaa juurensa suomalaiseen kansanperinteeseen. Helluntai olikin aikoinaan "näkyvä piikki kumppaneiden etsintätilastoissa".

Heilan etsimisen lisäksi kansanperinteissä kerrotaan helluntaivalkeiden polttamisperinteistä sekä sananparsista, joiden avulla ennustettiin tulevaa. Säätä povattiin muun muassa sananparsilla "millainen on helluntain lauantai, sellainen koko kesä", "jos helluntaina sataa, sataa joka sunnuntai juhannukseen saakka" sekä "jok'ei helota helluntaina, ei helota koko kesänä".

Helluntaisauna oli osa pyhien juhlamenoja. Kevään myötä koivun lehdet olivat vehreinä, uudet vihdat antoivat näin oivan perustan ennustuksille. Saunomisen päätteeksi vihta heitettiin saunan katolle ja tyven suunta osoitti millainen oli naimaonni, tulevaisuus, ja jopa kuolema. Tästä perinteestä on lähtöisin myös morsiussaunominen, jolla tuleva morsian puhdistetaan menneistä synneistä ja povataan tulevan liiton käänteitä.

Saunomisen lisäksi tanssit esittivät suurta roolia helluntain juhlallisuuksissa. Pohjoisen tyttärien tiedetään sanoneen "En joutunut joululle, enkä päässyt pääsiäiselle, vaan kyllä hellun helluntaille". Helluntaitansseihin sopi hyvin myös sanonta "Liiku likka helluntaina, juhannuksena et jouva".

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.
20153_42865.jpg
Lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on tuhlausta
Poistoilman lämmöntalteenoto asuinkerrostaloissaNykyisillä energiahinnoilla ja -tehokkuusvaatimuksilla lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on suurta tuhlausta. Poistoilman lämmöntalteenotto (LTO) tuo isoja energiasäästöjä taloyhtiöille.
20104_21533.jpg
Hannu Myöhänen, innovaatioparlamentaarikko
Maailman henkisen omaisuuden päivään liittyen järjestettin 26.4. pääjuhla, jota isännöi Aalto-yliopisto yhdessä tapahtuman varsinaisten järjestäjien Patentti- ja rekisterihallituksen, Suomalaisen Työn Liiton, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistyksen, käytännön järjestelyistä vastaavan Innovaatiokanava Oy:n ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.Järjestäjät olivat kutsuneet tilaisuuden osallistujiksi, valiokuntatyöskentelijöiksi parhaita kansallisia havahduttajia, tulevaisuuden haastajia. Kutsuttujen joukossa oli myös Suorakanavan toimitusjohtaja Hannu Myöhänen, joka koki kutsun nimenomaan arvostuksena ja kunnianosoituksena yrityksen "päätuotetta" Rakentaja.fi-konseptia kohtaan. Aiemminhan Rakentaja.fi on jo palkittu Tasavallan presidentin valtakunnallisella INNOSUOMI 2006 -palkinnolla.
20203_63659.jpg
Edistä käsihygieniaa kosketusvapaiden hanojen avulla
Ihminen altistuu päivittäin useille erilaisille viruksille, bakteereille sekä muille taudinaiheuttajille jo perus arjessaan. Mikäli taudinaiheuttajat pääsevät kehoomme nenän, suun tai silmien kautta, voivat ne johtaa ikäviin tartuntoihin ja pahimmillaan jonkinlaiseen tautikierteeseen.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20203_63651.jpg
Bakteereita torjuvat laatat eivät ole tieteiselokuvasta
Kuvittele, että laattojen pinnat on käsitelty aineilla, jotka tappavat siihen leijuvat bakteerit. Samalla laatta tuhoaa myös ilmansaasteita ja hävittää pahat hajut huoneesta. Kaiken lisäksi laatta puhdistaa itse itsensä. Suoraan tieteiselokuvastako? Ei suinkaan, vaan tämän päivän saatavilla olevaa teknologiaa jokaiselle! Laattamaailma Oy tuo markkinoille uutuus laatat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton