• Etusivu
  • Talo

Valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2010
20084_9947.jpg

Valaistuksen merkitys

Valaistus vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan. Hyvällä valaistuksella voidaan saada huoneen mittasuhteisiin muutoksia, korostaa hyviä puolia ja häivyttää huonoja. Valaistussuunnitteluun kiinnitetään valitettavasti edelleen liian vähän huomiota. Luonnonvalon vaikutusta tilassa kannattaa tutkia ja löytää tasapaino keinovalaistuksen ja päivänvalon välillä.

Valonlähteitä

Tekniikka kehittyy ja uusia valaistusjärjestelmiä kehitetään. Hehkulampun lämminsävyistä kodikasta valoa ei pidä silti unohtaa. Halogeenilamput ovat yleistyneet ja niitä käytetään paljon alas tai ylös suunnattuna tehostevalona. Hi-tech –tyyliin sopivat vaijereihin kiinnitetyt halogeenilamput, mutta pingotetaan vaijereita myös country-tyylisiin kattoparruihin. Uuden sukupolven loisteputket tuottavat miellyttävämmän väristä valoa kuin ennen ja niiden muotoiluunkin on satsattu. Loisteputkethan soveltuvat parhaiten tiloihin, joissa tehokas valontuotto ja valon suuri määrä on tarpeen. Led-lamppujenkin merkitys kasvaa tulevaisuuden myötä. Vielä toistaiseksi käyttö on pienimuotoista, kuten kulkuvaloina pimeässä ja vitriinien valoina. Saunoissa ovat perinteiset ritilän takaa loimotukset saaneet antaa tilaa valokuiduille ja niiden avulla luoduille eri värisille efektivaloille.

20084_9950.jpg
20084_9951.jpg
20084_9952.jpg

Valaistuksen neljä ryhmää

Yleisvalaistus on ympärillämme olevaa yleistä taustavaloa. Sen perusmuoto on päivänvalo. Kotona yleisvaloa luo yksi tai useampi valaisin, useimmin kattovalaisin.

Työskentelyvalaistusta tarvitaan keittiössä ja työpöydän luona. Makuuhuoneen lukulamputkin luovat työskentelyvaloa.

Kohdevalaistuksella korostetaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja ja kasveja.

Koristevalaisimet eivät niinkään valaise, vaan ovat sisustuksellisia esineitä. Tällaisia ovat esim. laavalamput, kimaltavat kristallit ja kynttilät.

20084_9953.jpg

Kodin eri tilojen valaistus

Eteisessä luodaan ensivaikutelma. Valaistuksen on hyvä tukea ja korostaa vaikutelmaa, jonka haluamme antaa. Eteisessä pitää nähdä kulkea ja pukeutua. Häikäiseekö valo peilistä vai onko valo suunnattu oikein? Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan. Portaikossa kulkemisen turvallisuutta voi lisätä askelmavaloilla.

Olohuoneessa valaistuksen on vastattava useiden toimintojen tarpeisiin, ja monipuolinen muunneltavuus on tarpeen. Himmennettävällä yleisvalaistuksella voidaan muuttaa huoneen tunnelmaa. Valo voi tulla pehmeästi katon tai seinäpinnan kautta. Mahdollisesti halutaan korostaa taideteosta tai maalausta kohdevalolla teoksen alareunassa. Tai seinän struktuuria, silloin valonlähde asennetaankin lattiaan. Lukunurkkauksessa tarvitaan oma säädettävä lattia-, pöytä- tai seinävalaisin. Kirjahyllyjen sisävalot ja tasojen taustavalot antavat aivan omanlaisensa vaikutelman. Takkatuli ja kynttilät toimivat koristevalaistuksena antaen pehmeätä lempeää valoa. Television katselu ja kotiteatteri asettavat omat, joskus vaikeastikin hallittavat, vaatimuksensa valaistukselle.

20084_9963.jpg

Keittiössä, kodin sydämessä, tarvitaan kahdenlaista valoa. Ruoanvalmistuksessa ja mahdollisissa keittiöön sijoittuvissa harrastustoiminnoissa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa. Ruokailussa ja seurustelussa kaivataan tunnelmavalaistusta. Nykymaailman avokeittiöiden aikaan keittiön valaistuksenkin suunnittelu on haasteellisempaa. Riitasoinnut yhtenäistettyjen eri tilojen välillä pitäisi saada vältettyä. Moderneissa keittiöissä ongelmallisuutta lisää korkeakiiltoiset ovipinnat ja kiiltävä musta kivitaso.

20084_9956.jpg
20084_9957.jpg

Ruokailutilassa, keittiön läheisyydessä tai olohuoneessa, valaistuksen tulee luoda oikeanlaiset puitteet onnistuneelle seurustelu- ja makuelämykselle. Syömme myös silmillämme, suuri osa nautintoa on ruoan herkullisesti esiin tulevat värit ja ulkonäkö. Näihin pitäisi pystyä valon värillä vaikuttamaan. Pöydän yläpuolella oleva valo ei saa häikäistä ruokailijoita. Juhlassa kimaltavat kristallit, kynttilät tuovat vivahduksensa ja kukka-asetelmat saavat hehkua.

20084_9959.jpg

Makuuhuoneessa, yksityisimmässä tilassa, tarvitaan sielläkin erilaisia valoja. Millaisessa valaistuksessa heräämme "oikealla jalalla", millaisesta valaistuksesta siirrymme rauhalliseen uneen? Erilaista valoa tarvitaan lukemiseen, television katseluun, intiimiin hetkiin. Vauvaperheissä yösyöttöjen aikaan himmeä liikkeeseen reagoiva valo voi olla mieluinen. Makuuhuoneen yhteydessä voi olla walk-in –pukeutumistila, jossa taas on omat valaistustarpeensa.

20084_9967.jpg

Kylpyhuoneen valaistus on muuttunut spa-ajattelun myötä. Enää ei riitä pyöreä pallo peilin yläpuolella. Tunnelmamuutosta halutaan tähänkin tilaan. Meikkaukseen ja parranajoon halutaan luonnollista valoa. Peilit toistavat valoja moninkertaisesti. Luonnonvalo on näissä tiloissa extrahienoa. Lasitiilien käytöllä voidaan luonnonvaloa ohjata kylpyhuoneeseen muista tiloista. Sopivasti asennetuilla valaisimilla ja lasiliukuovilla voidaan arkisesta pyykinkäsittelynkin sisällään pitämästä paikasta muovata kylpynautinnon luova tila. Tuoksukynttilävalaistus jättää arjen harmauden varjoon.

20084_9961.jpg
20084_9962.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65741.jpg
Vinkkejä pihakivetyksiin Tuusulan Asuntomessuilta
Tuusulan Rykmentinpuistoon on rakentunut viihtyisä asuntomessualue, jossa on esillä 41 messukotia. Olemme seuranneet alusta alkaen Syvälähden perheen taloprojektia kohteessa 24 (Omatalo Kulma), mutta alueen rakentumisen edetessä katsahdamme messukohteisiin myös piharakentamisen näkökulmasta. Pihojen rakentamien on jo hyvässä vauhdissa.Tutustu kohteisiin >>
20224_77905.jpg
Näin vältät vaaratilanteet tikkailla - huomioi nämä seikat
Turvallisuus on ykkösasia rakennustyömailla, ja turvallinen työskentely edellyttää, että valitaan oikeat välineet oikeaan työhön. Tikkaita ja rakennustelineitä valitessa kannattaakin huomioida, onko tarkoitus työskennellä matalalla vai vähän korkeammalla. Onko tärkeintä turvallisuus noustessa ja laskeutuessa korkealta? Työskennelläänkö portaikossa tai vaatiiko työkohde jykevämmän rakennustelineen? IKH:n valikoimasta löydät ratkaisun kaikenlaisiin tikas- ja rakennustelinetarpeisiin. Uusimpana tulokkaana ovat korkealaatuiset Wibe-tuotteet.Työskenteletpä korkealla harvoin tai päivittäin, on tärkeää tietää, mitä tikkaiden tarkastuksessa tulee huomioida. Tarkastuksista on myös hyvä tehdä säännöllinen rutiini. Lue artikkelista kattavat ohjeet tikkaiden tarkastukseen!
20204_64362.jpg
Viisi tärkeintä asiaa vaihdettaessa vanha iv-kone uuteen
Parhaankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Uudet ilmanvaihtolaiteet säästävät enemmän energiaa, tuottavat paremman ilmanlaadun ja sisältävät paljon uutta älykästä automatiikkaa. Vertaile vanhojen ja uusien laitteiden eroja tutustumalla IV-koneen vaihto-oppaaseen.
20209_66630.jpg
Valaisinäänestys on ratkennut - katso tulokset
Valon ja istutukset näyttäväksi kokonaisuudeksi yhdistävä Assisi-ruukku nousi voittajaksi Rakentaja.fi:n järjestämässä pihavalaisinäänestyksessä, jossa annettiin 24.8.−7.9.2020 yhteensä 2300 ääntä. Kakkossijan nappasi modernin selkeälinjainen pollarivalaisin Funk Pillar ja kolmanneksi eniten ääniä keräsi Gardenstick-kohdevalaisin, jolla on helppo korostaa pihan parhaita puolia. Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin palkintona 3 kpl valitsemiaan pihavalaisimia. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.
20081_7877.jpg
Seinätekstiilillä vaihtelua
Suurella seinätekstiilillä saa nopeasti ja edullisesti persoonallisuutta eri tiloihin. Sileä kangas ei kerää paljon pölyä kun muistaa imuroida ja tuulettaa sitä riittävän usein.Kuvassa Marimekon puuvillakangas on ripustettu makuuhuoneen katonrajassa olevaan kiskoon.
20107_22537.jpg
Suositut Economy-talot nähtävänä asuntomessuilla
Kastelli-talot Oy esittelee tämän vuoden asuntomessuilla taloja jokaiselle kukkarolle. Talopakettien markkinajohtaja on vahvasti mukana Kuopiossa viidellä kohteellaan: messualueelta löytyy kolme Economy-malliston kotia, tilavampi Plazia ja arkkitehti Erkki Eskelisen näyttävä Villa Roosa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton