• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Saunajakkara

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2020
200611_691.jpg

Saunan alin askelma tai pesuhuoneen istuin valmistuu kätevästi saunan lauteiden ylijäämäpalasista. Aikaakaan moisen tekemiseen ei kauaa mene, kunhan lähistöllä on mitta, käsisaha, vasara, nauloja tai ruuveja sekä hiekkapaperia.

Lisäksi tarvitaan tietenkin ne laudankappaleet (höylätyt), 6 kpl 45x45 pituus (l) 300 mm, 2 kpl 45x95 l = 500 mm, 2 kpl 45x95 l = 400 mm sekä 4x33x95 l = 500 mm (kehikon rakentamiseen voi käyttää laudepuuta eli 28 x 95 mm). Jakkaran voi tehdä myös sahatavarasta, jolloin käsivoimat vahvistuvat hiekkapaperin käytössä.

200611_692.jpg

Aloitetaan:


Ensin tehdään nelikulmainen laatikko kahdesta 45x95 l = 500 mm ja kahdesta 45x95 l = 400 mm. Naulataan tai mieluimmin ruuvataan napakasti kiinni toisiinsa.

Seuraavaksi joka nurkkaan vasaroidaan 45x45 l = 400 mm. Jalat voi laittaa joko pystyyn tai sahata kiinnityspäästä tolpat vähän vinoon, jolloin jakkaran jalat ovat istuinosan reunan ulkopuolella (tukipisteet reunan ulkopuolella) ja jakkarasta tulee tukevampi. Jalkojen pituus voi vaihdella käyttötarpeen ja mieltymyksen mukaan, 300...400 mm. Nelikulmioon kiinnitetään lisäksi tasaisin välein istuinosan vaakatuet 45x45 l = 400 mm.

Jatketaan:


Kehikon päälle naputellaan 4x33x95 l = 500 mm niin, että lautojen väliin jää pienet raot, josta vesi pääsee valumaan pois. Laudat asetellaan niin, että lautojen reunat tulevat pitkällä sivulla hieman kehikon yli. Samoin laudoista voi tehdä hieman pidemmät, jos haluaa reunojen ylettyvän kehikon yli lyhemmässä reunassa.

Jos haluaa, ettei jakkara seiso suoraan lattian päällä, jalkoihin voi asentaa säätöjalat, jotka saat lähimmästä rautakaupasta.

Lopuksi:


Katsotaan, että naulojen tai ruuvien kannat eivät ole koholla ja polta ahteria. Lisäksi kaikki terävät särmät hiotaan pois, samoin katsotaan, ettei työssä ole tikkuja sojottamassa sinne sun tänne. Jakkaran voi käsitellä esim. Tikkurilan Supi Laudesuojalla tai sävyttää saunavahalla, samalla kun lauteetkin käsitellään. Jalkoihin voi asentaa 10 mm:n kumityynyt, jotta puu ei ole jatkuvassa kosketuksessa märkään lattiaan.

200611_693.jpg
200611_694.jpg

Ja vihoviimeiseksi:

Eikun pesulle!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40194.jpg
Kodit Drama Queenille ja Äijälle
Äijälänrannalla kohoaa komea 13-kerroksinen tornitalo Jyväskylän Maailmanpylväs. Kaikista kerrostalon 52 asunnosta on järvinäköala kohti Jyväsjärveä. Kaikkiaan asuntomessukohteina esiteltäviä asuntoja on Maailmanpylväässä viisi. Tässä esiteltävät kaksi asuntoa ovat periaatteessa toinen toistensa vastakohtia. 12. kerroksessa sijaitseva Drama Queenin asunto on suunniteltu kuvitteelliselle, tyylikkäälle sekä luksuksesta pitävälle sinkkunaiselle. Alempaa toisesta kerroksesta löytyy sosiaalisen musamiehen unelmaboxi Äijä.YIT Rakennus Oy antoi sisustussuunnittelija Milla Alftanille teemat messuasuntoihin ja sisustukset on mietitty annettujen teemojen kautta. Sisustus onkin Alftanin toimesta mietitty aina väreistä lopulliseen ulkoasuun asti.Drama Queen sekä Äijä asunnoissa on haluttu näyttää, mitä kaikkea kerrostaloasuntoon voidaan rakentaa. Tarkoitus on ollutkin tehdä sisustukset ehkä tavallista näyttävämmin. Kerrostaloasuntojen ei tarvitse olla perusmateriaaleilla ja valkoisella värillä toteutettuja.-Haluamme että kohteemme muistetaan. Kaikki mielipidettä herättäneet asiat ovat eduksi, sillä silloin olemme onnistuneet jäämään mieleen ja silloin asioista puhutaan, kertoo YIT:n edustaja tiimiesimies Johanna Heinonen.Artikkelin kuvia klikkaamalla sinun on mahdollista nähdä ne suurempina.
200611_2029.jpg
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu Tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.Rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960-luvun alkuun asti. lähes 20 vuotta kestäneen rakennusbuuminsa aikana rintamamiestyyppinen talo sai lisää kokoa ja näköäkin. Myös Alvar Aalto suunnitteli oman mallinsa rintamamiestalosta. 1960-luvun aikana talon malli alkoi madaltua ja kaikkia tiloja ei välttämättä enää rakennettu yhden hormin ympärille. Käyttöullakko kuitenkin säilyi vielä.1970-luvulle tultaessa talot lässähtivät totaalisesti. Harjakatto vaihtui tasakattoon eikä yläkerrasta ollut puhettakaan enää. Samaan aikaan rintamamiestalot alkoivat saada kylkeensä elintasosiipiä, joihin rakennettiin sauna- ja peseytymistilat sekä WC. Ajan hengen mukaisesti nämä lisäsiivet olivat joko loivia harjakattoja tai selkeästi tasakattoisia. Tasakattoiset talot eivät kuitenkaan soveltuneet parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisiin olosuhteisiin ja niiden rakentamisesta luovuttiin. Tilalle tulivat täydellistä ääripäätä edustavat, hieman rintamamiestaloakin muistuttavat "käkikellotalot", joiden katto kaltevuus oli 1:1. Tämäkin tyylivaihe jäi varsin lyhyeksi.Vuosituhannen loppupuolella pientalot muuttuivat suuremmiksi ja yksilöllisemmiksi. Jälleen alkoi myös rintamamiestaloja muistuttavia ratkaisuja ilmestyä maisemaan. Tällä kertaa niihin oli kuitenkin hallitusti sijoitettu myös saunaosasto, WC:t ja kodinhoitohuone sekä muut aputilat. Samanaikaisesti etenkin nuoria ensiasunnon ostajia alkoivat kiinnostaa vanhat rintamamiestalot. Niitä alettiin peruskorjata ja osin laajentaakin nykyaikaiset asuinvaatimukset täyttäviksi.Tutustu tästä rintamamiestalojen remontointiin ja todellisiin kohteisiin
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Painovoimainen ilmanvaihto koneelliseksi
Kysymys:Vuonna 1985 rakennettuun omakotitaloon asennettiin vuonna 2004 koneellinen ilmanvaihto. Onko siitä mitään hyötyä tai peräti haittaa, koska talossa on alkujaan painovoimainen ilmanvaihto?
202210_66979.jpg
Asiakastarina: näin sujui matka inspiraatiokuvista valmiiksi unelmien kodiksi
Asiakastarina: Lue, kuinka Antin ja Päivin perheen visiot yksilöllisestä omakotitalosta toteutuivat inspiraatiokuvista valmiiksi unelmien kodiksi Espoossa. Laadukkaalla pääsuunnittelijan johtamalla kokonaissuunnittelutyöllä ja asiantuntevalla projektinjohdolla oli suuri merkitys arkkitehtonisesti ja rakennusteknisesti korkeatasoisen sekä budjetin mukaisen lopputuloksen saavuttamisessa.
20149_40964.jpg
Ehkäise vesivuodot ajoissa - katso miten
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista. Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo.
20231_80545.jpg
Haiseeko huoneessa viemäri?
Haiseeko huoneessa viemäri? Lattiakaivon erikoisvesilukko on usein helppo ratkaisu harmilliseen ongelmaan. Vieserin lattiakaivoihin saatavilla oleva erikoisvesilukko on nopea ja helppo jälkiasentaa, joten asukas voi tehdä sen tarvittaessa itsekin ilman erityisosaamista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton