Aprillia! Aprillia!

Aprillipäivää vietetään huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Aprillipiloja toteutetaan niin käytännön tekoina kuin lehtiartikkeleina - ainakin suurimmat sanomalehdet julkaisevat vuosittain jonkin artikkelin, joka seuraavana päivänä paljastuu aprillipilaksi. Päivän alkuperällä on useampikin uskomus, mutta yleisin väite on, että nimenomaan ranskalaiset aloittivat tämän Suomessakin suositun perinteen.
Aikoinaan ranskalaisten vuosi vaihtui maalis-huhtikuun vaihteessa mutta gregoriaanisessa kalenterissa vuodenvaihdos on joulu-tammikuussa. Ranska vaihtoi kalenterinsa 1500-luvulla gregoriaaniseen versioon. Kalenterivaihdoksella oli omat vastustajansa - joko tietämättömyyttään tai tarkoituksellisesti. Näitä henkilöitä huijattiin muutoksen jälkeen järjestämällä olemattomia juhlia ja lähettämällä lahjoja mukamas vaihtuvan vuoden kunniaksi. Kun selvisi ettei juhlia olekaan ja vuosikin on jo vaihtunut, vitsin kohteesta tuli ns. aprillinarri (engl. April Fool). Onnistuneen huijauksen päätteeksi rallateltiin lorunpätkä. Suomalainen loru on tuttu "Aprilliä! Aprilliä! Syö silliä, juo kuravettä päälle!"

Mikä gregoriaaninen kalenteri?

Nykyään yleisimmin käytössä oleva kalenteri on siis gregoriaaninen kalenteri, jolloin vuoteen lisätään karkauspäivä neljällä jaollisina vuosina, tosin tietyin poikkeuksin. Juliaaninen kalenteri taas on lähes samanlainen, mutta siinä karkauspäivä lisätään poikkeuksetta joka neljäs vuosi. Tästä aiheutuu noin kahdeksan päivän virhe tuhannen vuoden ajalla. Gregoriaaninen kalenteri on näin ollen korjattu versio juliaanisesta. Gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden ensimmäinen päivä on tammikuun 1. päivä. Kuitenkin esimerkiksi kirkkovuoden ajanlasku ei ole tämän kalenterin kanssa yhdenpitävä.

Ennen karmaisevan, mutta omasta mielestäsi hulvattoman, kepposen toteuttamista mieti hetki, sillä Mark Twain on sanonut näin: "Huhtikuun ensimmäinen. Tämä on päivä, jona meitä muistutetaan siitä, millaisia olemme muina 364 päivänä."
 
Julkaistu
31.3.2012