Kokonaisenergiatalouden kohentaminen

Melko tyypillistä 60-luvun taloa rakennettiin vuosikymmenen loppuvuosina niin, että loppukatselmuksesta löytyy päivämäärä 2.2.1968. Talo on aikansa esimerkki; julkisivuverhous on mineriittilevyä, katto on suhteellisen loiva, talossa on maanalainen kellarikerros ja öljylämmitys. Ulkoseinien eriste ei ollut niin kovin tyypillinen, se oli korkkipurua. Tai on itse asiassa vieläkin, koska sitä ei vaihdettu. Isoimmat remontit tehtiin ulkoseinien ja yläpohjan lisälämmöneristyksessä, ikkunoiden uusimisessa sekä öljylämmityslaitteiston nykyaikaistamisessa. Siis juuri ne toimenpiteet, joilla on suurin merkitys kokonaisenergiatalouden kannalta.

Vanhaa mineriittilevyverhousta on vielä näkyvissä, kun Parocin WPS 3 tuulensuojaeristeen asennus on jo toisaalla aloitettu. Levyt kiinnitettiin suoraan vinolaudoitukseen ilman alapuolista rimoitusta.Vanhaa mineriittilevyverhousta on vielä näkyvissä, kun Parocin WPS 3 tuulensuojaeristeen asennus on jo toisaalla aloitettu. Levyt kiinnitettiin suoraan vinolaudoitukseen ilman alapuolista rimoitusta.

Kolmen vuoden remontti

Talon ostanut perhe tiesi mitä osti ja mitä on edessä. Melkoista siviilirohkeutta osoittaa kuitenkin, että perhe on asunut talossa koko remontin ajan. Kauppakirjassa on päivämäärämerkintänä 1.12.2004. Vielä saman vuoden aikana ehdittiin uusia asumiskerroksen kaksilasiset ikkunat uusimpia energiatehokkuusvaatimuksia vastaaviksi.

Keväällä 2005 tehtiin yläpohjaan merkittävä lisälämmöneristys. Myös ulkoseinäremontti oli suuri, kun ensin piti poistaa ulkoverhouksena olleet mineriittilevyt, rimoitus, sekä vuorauspahvi. Sen sijaan korkkipurutäytteisen seinän vanhat eristeet jätettiin paikalleen. Paroc WPS 3 tuulensuojaeristeet asennettiin seinään lisäkerrokseksi. Kesän 2005 aikana uusittiin julkisivun ilme kokonaan valmiiksi maalatulla lautaverhouksella. Seuraavan syksyn ja talven aikana uusittiin vielä vanha öljylämmityskattila. Näiden isojen muutosten keskellä perhe ehti tekemään vielä jonkin verran myös sisäpuolisia muutostöitä.

Yläpohjan lisälämmöneritys puhallusvuorivillalla vaikutti merkittävästi lämpöhäviöihin.Yläpohjan lisälämmöneritys puhallusvuorivillalla vaikutti merkittävästi lämpöhäviöihin.
Tuulensuojaeristeet lähes kokonaan asennettuna.Tuulensuojaeristeet lähes kokonaan asennettuna.

Yläpohjan merkitys suurin

Yläpohjan lisälämmöneristyksessä annettiin vanhojen rakenteiden olla sellaisenaan paikallaan, mutta kun entisten rakenteiden päälle lisättiin 50 mm vuorivillalevy ja sen päälle puhallusvuorivillaa 300 mm, oli vaikutus dramaattinen: Lämpöhäviöt putosivat yli 60 %. U-arvoina tämä on vanha/uusi: 0,274/0,104 W/m2K.

Yläpohjan rakenne on alhaalta ylöspäin:
- huokoinen puukuitulevy 12 mm
- kuusilauta 21 mm
- tervapaperi 1 mm
- korkkipuru 100 mm
- vuorivilla 50 mm

Vanhan seinärakenteen lämmöneristys oli niin ikään 100 mm korkkipurua, jonka molemmin puolin oli tervapaperi ja vinolaudoitus. Myös seinien osalta lämpöhäviöt putosivat dramaattisesti 54,3:sta 33,7:ään eli yli kolmanneksella. U-arvo putosi 0,409:stä 0,254:ään. Toimenpiteen yhteydessä talo sai myös uuden raikkaan ilmeen julkisivuihinsa.

Ulkoverhouslaudat oli maalattu etukäteen valmiiksi, joten valmista tuli kerralla.Ulkoverhouslaudat oli maalattu etukäteen valmiiksi, joten valmista tuli kerralla.

Talo ja asukkaat voivat hyvin

Asukkaiden mukaan asumisviihtyvyys parani oleellisesti, kun kovillakaan myrskyillä talossa ei nyt vedä. Tosin jotain haittaakin oli muutostöillä. Sen jälkeen kun kattila vaihdettiin, ei sen yläpuolella olevan WC:n lattia ole enää niin mukavan lämmin, kun missään ei enää ”falskaa”, kertoo talon isäntä. Oleellisin taloudellinen muutos oli öljynkulutuksen puolittumisella 2 800 litrasta 1 400 litraan vuodessa. Investoinnilla oli tietysti oma hintansa ja se maksaa itsensä takaisin aikanaan.

Tärkeämpänä pidämme kuitenkin selkeää asumisviihtyvyyden lisääntymistä ja olkoon tuo lämmöneristysprojekti sitten meidän panoksemme ympäristökuormituksen keventämisessä, sanoo tyytyväinen remontoija. Kun emme varmaan voi juurikaan energiankulutusta enää pienentää, katsommekin, että seuraavana ”työn alle” tulevan takan valinnassa voimme hakea lisää viihtyvyysarvoja omaan asumiseemme, sillä tässä nyt asutaan ja varmaan pitkään, vaikka kiinteistövälittäjä arvioikin talon arvon melkein kaksinkertaistuneen kolmessa vuodessa onnistuneen remontin ja pienentyneiden asumiskustannusten myötä.

Tutustu seurantakohteen vaiheisiin

Etupihakin sai remontin yhteydessä aivan uuden ilmeen.Etupihakin sai remontin yhteydessä aivan uuden ilmeen.
 
Julkaistu
24.6.2009