Nyt on aika öljylämmitysremontille

Nyt on viimeistään aika ryhtyä tuumasta toimeen, kun haluaa teettää öljylämmitysremontin kesän tai tulevan syksyn ainaka, sillä kiireisin remonttikausi on käsillä.

Remontti on ajankohtainen viimeistään silloin, kun kattilalla alkaa olla ikää 20 vuotta. Yleisimmät kunnostustyöt ovat kattilan ja polttimen vaihto sekä automatiikan asennus. Nykytekniikalla kattilanvaihto saadaan sujumaan useimmiten päivässä tai parissa. Kattilanvaihdon yhteydessä savupiippuun on aina syytä asentaa haponkestävästä teräksestä valmistettu sisäpiippu, joka suojaa vanhaa hormia.

Varsinkin iäkkäämmässä rakennuksessa on hyvä käydä läpi teknisen tilan koko laitteisto ja selvittää, missä kunnossa ovat pumput, varolaitteet ja venttiilit eli lämmönjakoverkosto kaiken kaikkiaan.

Asiantuntijan arvio, tarjous ja lvi-suunnitelma

Suunnittelu on remonttia pohdittaessa erittäin tärkeää. Paras alku asialle on lvi-asiantuntijan tekemä katselmus ja sen pohjalta saatava tarjous. Varsinkin, jos on tarpeen kunnostaa lämmönjakoa ja käyttövesiverkostoa, suositellaan varsinaisen lvi-suunnitelman tekemistä.

Katselmuksessa selviää, miten työt on järkevää ajoittaa. Pitkäjänteinen kunnostusohjelma auttaa myös rahoituksen suunnittelussa. Usein vanhemman talon tekninen tila laitteistoineen kannattaa laittaa kerralla kuntoon. Asteittain voi parantaa muuten talon energiatehokkuutta, esimerkiksi eristystä.

Säästöä ja biopolttoöljyvalmius

Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen maksaa töineen yleensä keskimäärin 5000–6000 euroa, mutta kustannusarvion määrittelee lvi-urakoitsija luonnollisesti aina tapauskohtaisesti.

Uudet laitteet tuovat huomattavia säästöjä lämmityskustannuksiin, joten laskelmissa on aina syytä ottaa huomioon myös alenevat käyttökustannukset. Lisäksi uusien laitteiden automatiikan ansiosta asumismukavuus lisääntyy ja laitteiden huollon tarve vähenee.

Perusteellinen öljylämmityslaitteiston remontti vähentää öljynkulutusta 10-30 prosenttia kiinteistön kunnosta, asukasmäärästä ja käyttötottumuksista riippuen. Näin öljylämmittäjä säästää energiaa ja osallistuu omalta osaltaan ilmastotalkoisiin. Nykyaikainen laitteisto on myös valmis käyttämään biolämmitysöljyjä, jotka ovat tulleet tänä vuonna markkinoille.

Uusi kattila ja poltin säästävät energiaa. Kuvan esimerkkikohteessa kattilaksi on valittu Arimax 17 T ja polttimeksi Oilon Junior pro.Uusi kattila ja poltin säästävät energiaa. Kuvan esimerkkikohteessa kattilaksi on valittu Arimax 17 T ja polttimeksi Oilon Junior pro.
Kondenssiveden keräyslaite kerää piipusta valuvan kondenssiveden ja ohjaa sen hormin ulkopuoliseen astiaan. Kuvassa Pate-Piippujen kehittämä laite.Kondenssiveden keräyslaite kerää piipusta valuvan kondenssiveden ja ohjaa sen hormin ulkopuoliseen astiaan. Kuvassa Pate-Piippujen kehittämä laite.

Myös säiliö kannattaa tarkastuttaa

Öljysäiliö on pitkäikäinen, mutta ei kuitenkaan ikuinen. Säiliö kannattaa tarkastuttaa määräajoin, sillä omistaja on aina vastuussa säiliön kunnosta. Tarkastuksesta saa dokumentin, joka kertoo säiliön kunnon.

Nykystandardien mukaiset uudemmat säiliöt ovat täysin erilaisia kuin vanhat säiliöt. Iäkkäiden säiliöiden tilanne vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä maan alle sijoitettu lieriömäinen terässäiliö vai sisällä teknisessä tilassa oleva kantikas säiliö. Erityisen tarkkana on oltava vanhojen, yli 30-vuotiaiden säiliöiden suhteen. Kaikki näin iäkkäät huonokuntoiset säiliöt varusteineen kannattaa uusia.

Korjaustyön kotitalousvähennys kannattaa käyttää

Hallitus nosti vuoden 2009 alusta kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 3000 euroon ja poisti vähennyksen käyttötarkoituksen rajaukset. Kotitalousvähennystä on saatavissa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Vähennyksen saa siten vaikkapa öljylämmitysjärjestelmän kunnostamiseen ja sen täydentämiseen esimerkiksi aurinkolämpöjärjestel-
mällä. Öljylämmitysjärjestelmän huolto- ja puhdistustyöt ovat myös vähennyksen piirissä.
Lähde: kotitalousvahennus.fi

Lähes 30 vuotta vanha kattila uusittiin

Vanha kattila oli talon rakennusvuodelta 1978, poltin oli vaihdettu reilut 10 vuotta sitten. Samoin tiilisen savuhormin rapautumisen estämiseksi, oli hormi varustettu syöpymättömällä sisäputkella muutama vuosi sitten. Remonttiin päädyttiin, koska vanhassa järjestelmässä oli ollut viimeisten vuosien aikana pieniä käyntihäiriöitä. Talon omistaja halusi uudistaa lämmitysjärjestelmän, jotta talviaikaan talon voisi jättää huoletta tyhjilleen esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Tässä talossa kattilaremontti sujui nopeasti (TV)


Lisätietoa öljylämmityksestä...

Teksti: Mervi Tepponen
Kuvat ja TV-osuus: Jaana Pesonen
 
Julkaistu
24.6.2009