• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Savustusuuni

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_670.jpg

Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Näitä tarvitset savustusuunia varten:


* 1 kpl paksu betonilaatta uunin alustaksi


* 4 kpl 43 x 43cm:n kokoisia hormielementtejä (A, B, C ja D)


* 6 kpl 35 cm pitkiä, 12 mm:n kierretankoja (E, F ja G) sekä mutterit


* 1 kpl 3 mm paksu, 20 x 35 cm:n reikälevy (hiiliarina H)


* 1 kpl 1,5 mm paksu, 29 x 29 cm:n teräslevy (välilevy K)


* 1 kpl 3 mm paksu, 50 x 50 cm:n teräslevy (savupurukaukalo J)


* 1 kpl 50 x 54 cm:n pala 18 mm:n vaneria (katto P)


* 1 ilmanottoventtiili (R)


* 1 paistilämpömittari (U),


* vuorivillaa tai laastia elementtien tiivistämiseen


Katto päälle

Savustusuunin päällä pitää olla kunnollinen katto (P), jotta savu vaikuttaisi uunin yläosassa eikä lämpö pääse karkaamaan. Katto tehdään vanerista ja se täytyy tehdä hieman vinoksi, ettei vesi jää makaamaan sen päälle. Kattolevyn alle tehdään yksinkertainen kehikko, jotta katto ei olisi suorassa kosketuksessa ripustuskoukkuihin.

Osaluettelo:
A ensimmäinen (alin) elementti
B toinen elementti
C kolmas elementti
D neljäs (ylin) elementti
E kierretangot 2 kpl
F kierretangot 2 kpl
G kierretangot 2 kpl
H hiiliarina
J savustuspurukaukalo
K välilevy
P katto
R ilmanottoventtiili
U paistilämpömittari

Kuvan mitat ovat senttimetreinä

Elementtien välien tiivistäminen voidaan tehdä vuorivillasuikaleiden tai laastin avulla.

Betonilaatta alle
Savustusuunin alle on hyvä laittaa betonilaatta, jonka suuruiselta alueelta pintamaa poistetaan ja tasataan.

Savustusuunin rakentaminen

Elementti A (alin)


Alimpaan elementtiin (A) tehdään aukko ilmaventtiiliä (R) varten ja venttiili asennetaan paikalleen ruuveilla. Seuraavaksi merkitään kierretankojen (E) paikat 30 cm välein ja noin 5 cm etäisyydelle elementin (A) yläreunasta.Tankojen varaan ripustetaan hiiliarina (H) joka on taivutettu reikälevystä. Hiiliarinan tulee olla ainakin 3 mm paksua teräslevyä. Savustuspuru tarvitsee oman kaukalonsa (J) suhteellisen lähelle lämmönlähdettä. Savustuspurukaukalo on myöskin tehty 3 mm paksusta, 50 x 50 cm kokoisesta teräslevynkappaleesta. Sen reunat taivutetaan 5 cm:n matkalta ylöspäin, jotteivät purut leviäisi ympäriinsä.

Elementti B

Ritilöiden ja levyjen kannatintangot upotetaan elementtiin (B). Ensin tankoja varten porataan elementin (B) toiseen sisäsivuun 3,5 cm syvä, Ø 14 mm, reikä. Vastakkaiselle sivulle porataan 1,5 cm syvä reikä. Kierretangolle kierretään mutteri vastaavalle etäisyydelle, jolloin se ei luista liian pitkälle ja osoittaa missä kohdassa tanko on. Elementtiin (B) tehdään luukku, sahaamalla siitä yksi sivu pois. Sahatusta sivusta saadaan luukku kiinnittämällä siihen kunnon ovisaranat. Ylimmäinen sarana sovitetaan 2,0 cm etäisyydelle elementin yläreunasta ja alasarana 6,0 cm etäisyydelle alanurkasta. Aseta luukku paikalleen, sovita toisten sarananpuolikkaiden paikat ja kiinnitä luukku elementtiin.

Elementti C

Asenna kaksi tankoa (F) kolmannen elementin (C) sisään. Niiden varaan tulee välilevy (K), johon tippuu savustettavasta ruoka-aineesta lähtevä neste ja se toimii samalla savustustilan pohjana.

Elementti D (ylin)

Neljäs elementti ( D) tiivistetään paikalleen. Sen yläreunaan kiinnitetään kaksi kierretankoa (G). Tankojen etäisyys yläreunasta on noin 10 cm. Tankojen varaan voi ripustaa savustettavan kalan ripustuskoukkuja. Savustustilaan voidaan asentaa myös paistilämpömittari (U), 5 cm etäisyydelle elementin alareunasta.

Eikun valmistamaan savustettuja herkkuja!
Eikun valmistamaan savustettuja herkkuja!
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lämmön talteenotto?
Kysymys:Millainen toimenpide on vaihtaa koneellinen poistoilmanvaihto lämmön talteen ottavaksi? Kyseessä on 40 neliön luhtitaloyksiö jossa sähkölämmitys. Jokaisella asunnolla on nyt oma huippuimuri.
202212_80438.jpg
Joulu lähestyy - näin luot juhlatunnelman myös kylpy­huoneeseen
Kodin talvisen juhlatunnelman voi luontevasti ulottaa olohuoneesta ja keittiöstä myös wc- ja pesutiloihin. Olipa kodin tyyli minimalistinen, maalaisromanttinen tai loft-henkinen, kylpyhuoneen sisustuksessa kannattaa jatkaa valittua linjaa.
Lasiterassi talvella
Lasita terassi talvella, niin saat enemmän etuja!
Lasita terassi talvella, niin saat enemmän etuja! Lumon tarjoaa yli 2 000 euron ostoksesta 250 euron etukoodin verkkokauppaansa. Hyödynnä erinomainen etu, koska juuri nyt on loistava hetki hankkia terassilasitus. Tässä on kolme hyvää syytä.Tutustu kampanjaan >>
20122_29754.jpg
Puhdistitko sadevesikourut ennen talvea?
Runsaslumisena talvena sadevesikourujen ongelmana voi olla paksu jääkerros. Oletko muistanut puhdistaa sadevesikourut ennen talven tuloa? Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta.Lue lisää Vesivek-sadevesijärjestelmistäJätä yhteydenottopyyntö!
20152_42313.jpg
Pystypuitteeton lasiterassi avartaa näköalat
Olipa vuodenaika mikä tahansa, näkymä ympäristöön on suomalaisille usein henkireikä. Uusi pystypuitteeton lasiterassi avartaa maiseman eteemme esteettömästi.
200812_14346.jpg
Ideaparkin Talopäivät 9-11.1.2009
Kuluttajille Ideaparkin Talopäivät tarjoaa yhdessä Ideaparkin erittäin laajan sisustusliikkeiden ja rakennusalan toimijoiden täyttämän makasiinien valikoiman kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Lähes 40 000 neliömetriä ideoita rakentamiseen, remontointiin, asumiseen ja sisustamiseen. Kaikki saman katon alla, ilman sisäänpääsymaksua ja ilmaisia pysäköintipaikkoja 4500:lle autolle! Talopäivienkin ajan Ideaparkissa palvelevat 35 sisustamisen ja rakentamisen toimijaa. Talopäivillä mukana mm. Jämerä-kivitalot.Tervetuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton