Tee Se Itse - Puunkantoteline

Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.

Tarvikkeet:


lista 4 kpl 12x42 mm, L= 250 mm
lista 1 kpl 12x42 mm, L= 260 mm
pystytuki 2 kpl 15x45 mm, L= 450 mm
alapuu 2 kpl 15x45 mm, L= 320 mm
kantokahva, halk. 25 mm, L= 280 mm
sidepuu, halk. 15 mm, L= 280 mm
nauloja


Työkalut:

porakone
puuporanterä halk. 25 mm ja 15 mm
puuliima
saha / sirkeli
vasara
mitta
suorakulma
...ja iloista mieltä

Kantotelineen alusta:


Sahaa alapuut, sidepuu ja listat tarvikelistan mukaisesti valmiiksi. Merkitse molempiin alapuihin merkit sidepuun vaatimaa reikää varten (kts. mitat alla olevista kuvista ). Porauksen jälkeen aseta sidepuu paikoilleen, siten että sidepuu tulee yli alapuun reunojen n. 15 mm ( pystytuen vahvuuden verran ). Sidepuun tehtävä on sitoa ja kannattaa alustan rakennetta kantotelinettä nostettaessa.

Listojen kiinnitys:


Aseta "kehikko" tasaiselle alustalle. Aseta yksi lista ( 250 mm ) toiseen päähän paikoilleen, siten, että listan päät ovat tasaisesti alapuun reunojen kanssa. Päätyyn laitettava lista voi tulla hieman yli alapuiden, kts. kuva sivusta. Naulaa lista kiinni.
Naulaamisessa voit käyttää pieniä listanauloja tai viimeistelynaulainta.

Ensimmäisen listan kiinnityksen jälkeen aseta toinen lista ( 250 mm ) toiseen päähän. Tarkista ristimitta ja naulaa lista paikoilleen.
Merkitse keskimmäisen listan paikka ja aseta lista (260 mm ) n. 5 mm alapuun reunasta yli. Näin lista antaa hieman tukea pystytuen naulauksen lisäksi, jotta alusta ei pääse keikauttamaan telinettä kannettaessa.

Kiinnitä loput listat paikoilleen. Tasaa listojen välit samansuuruisiksi ennen kiinnitystä.
Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan


 
Päivitetty
17.6.2020