• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Kukkakärryt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_641.jpg

Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.

Raaka-aineet


Kärryt on toteutettu akselia ja kiinnitysruuveja lukuun ottamatta kokonaan puusta. Kuormaosan päädyt ovat 22 x 200 mm sahapintaisesta laudasta ja reunat 22 x 100 mm laudasta. Viistous on valittavissa oman maun mukaan. Laitojen sisäpuolelle tehdään pystytolpat, joihin laidat kiinnitetään. Sopiva koko on esim. 28 x 28 mm. Pohjan voi tehdä levystä tai irtonaisista laudoista, jotka asetetaan laitojen alareunoihin kiinnitettyjen rimojen varaan. Aisat voidaan tehdä esimerkiksi 25 x 50 mm puutavarasta, joita voi vaikka halkaista 25 x 100 mm:n laudasta.

Kukkalaatikon pidempi sivu yläreunasta on n. 70 cm ja alareunasta n. 60 cm. Pääty on yläreunastaan n. 50 cm ja alareunastaan n. 40 cm. Mitat ovat ulkomittoja. Päätylevy on annettuja mittoja materiaalivahvuuden verran pienempi eli n. 46 cm ja 36 cm. Mitat ovat suuntaa antavia, mutta paljon suurempaa latikkoa ei kannata tehdä, sillä tällöin siitä voi multakuormineen tulla turhan raskas. Laatikkoa ei tarvitse kiinnittää aisoihin, sillä tarkoituksena ei ole käyttää kärryjä.

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

200611_642.jpg
200611_644.jpg

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

Pyörän keskelle ja aisoihin porataan reiät akselia varten. Akselina käytetään esim. kierretankoa. Pyörän molemmille puolille laitetaan pari mutteria tai holkit, jotta aisat voidaan levittää. Aisojen ulkopuolelle asetetaan lukitusmutterit. Muttereita ei kannata kiristää tiukkaan, jotta aisojen levittäminen onnistuu. Aisoihin kiinnitetään tukijalat ja niiden päälle sopiva tukipuu, joka pitää aisat sopivasti erillään.

Pintakäsittely


Pintakäsittelyyn on käytetty Tikkurilan Valtti Coloria, joka suojaa puuta, mutta jättää puun oman tekstuurin näkyviin.

200611_645.jpg

Istutus

200611_646.jpg

Ennen mullan laittamista kärryihin, pohja ja reunat kannattaa vuorata muovilla tai suodatin kankaalla. On hyvä muistaa, että ylimääräisen veden on päästävä valumaan pois.

Ja ei kun kärryt näytille!
Ja ei kun kärryt näytille!
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56849.jpg
Miksi toimiva ilmanvaihtokone kannattaisi uusia?
Ilmanvaihto ja siihen panostaminen jää helposti huomioimatta remontteja suunnitellessa.Kun ilmanvaihto toimii hyvin, se on käytännössä täysin huomaamaton. Vielä, kun ilmanvaihto jo kaipaisi parannusta, siihen ei tule välttämättä kiinnitettyä huomiota. Kun puutteellinen ilmanvaihto huomataan, tilanne voi olla jo huono: huonosti nukutut yöt, tunkkainen ilma tai jopa haju ja märkätilat eivät koskaan tunnu kuivuvan. Tällöin voi laajempikin ongelma jo päässyt muodostumaan, esimerkiksi kosteusvaurio.Ilmanvaihdon kuntoon laittaminen tuo asuinviihtyisyyttä, terveellisen ja hyvän sisäilman ja suojaa myös rakenteita liialliselta kosteusrasitukselta.
20115_25991.jpg
Voiko lattiaa korottaa?
Lämmin autotalli laajennetaan asuintilaksi. Huonekorkeus on autotallissa n. 3 m ja tarkoitus olisi korottaa lattiarakennetta, jotta 2,60 m korkeat uudet kipsilevyt sopisivat hyvin seinään. Pohjarakenne on tällä hetkellä autotallissa: kapillaarikatkos (pesty sora), eristys 10 cm keskellä ja 15 cm laidoilla ja betonilaatta 8 cm. Itse lattiamateriaalista tulee hengittävä, lankkulattia tai esim. parketti. Huoneeseen tulee patterilämmitys. Autotallissa on viemäri keskellä ja kaadot viemäriin päin. Uuteen tilaan ei tule vesipisteitä.
201111_28769.jpg
Sisäilman laadun ongelmia
Sisäilman laatu heijastuu ennen pitkää talon asukkaiden terveydessä, eikä siitä kannata tinkiä. Epäpuhtaudet, joita sisäilmassa tavataan, voidaan jakaa ulkoa tuleviin, rakennusperäisiin sekä ihmisestä ja ihmisen toiminnoista lähteviin. Rakennusperäiset epäpuhtaudet tulevat mm. rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä ilmanvaihtolaitteista ja ne ovat yleensä kaasumaisessa tai kiinteässä olomuodossa.Rakennus- ja sisustusmateriaalien suurimmat ongelmat ilmenevät yleensä silloin, kun rakennus tai kaluste on uusi tai uudelleen pintakäsitelty. Tällöin haitallisten aineiden päästöt ovat suurimmillaan. Myöhemmin käytön aikana, liuottimien yms. apuaineiden haihduttua, päästöt jäävät yleensä merkityksettömiksi. Joskus esimerkiksi vesivahinko tai muu kostuminen voi kuitenkin aiheuttaa materiaalissa reaktioita, joiden seurauksena materiaali voi muuttua haitattomasta haitallisesti emittoivaksi.Epäpuhtauksien torjunta on tehokkainta, jos varsinainen epäpuhtauksien lähde voidaan poistaa kokonaan. Esimerkiksi epäpuhtauksia haitallisesti emittoivan rakennusmateriaalin käyttöä kannattaa alun perinkin välttää. Lisäksi riittävä, sopivasti mitoitettu ilmanvaihto on hyvä keino ilman epäpuhtauksista aiheutuvien haittojen torjunnassa.Keittiö-, WC- ja peseytymistilat ovat asunnoissa merkittäviä epäpuhtauslähteitä. Näistä tiloista on yleensä järjestetty erillinen ilmanpoisto ja ne on pyritty erottamaan asunnon muista osista suljettavin ovin. Epäpuhtauksien tarpeettoman leviämisen estämiseksi asunnon tai muun yhtenäisen tilan ilmanvaihto tulee järjestää niin, että painesuhteet tilojen välillä ovat oikein ja ilma virtaa puhtaista tiloista likaisempiin päin.
20214_70058.jpg
Hyvästit kurakengille ja -tassuille!
Hyvästi talven paukkuvat pakkaset, kevät on vihdoin täällä vihertävine ruohoineen ja lehtisilmuineen. Mutta mietitäänpä hetki, mitä talvesta jäi käteen noin kokemuksen valossa. Miten kävi lumenluonnin, oliko pihatie epätasainen ja hankala luoda puhtaaksi? Loskasään sattuessa, oliko eteinen täynnä kuraisia kenkiä ja roiskeita? Jos vastaus molempiin kysymyksiin oli kyllä, lue ihmeessä eteenpäin.Tasainen ja kengät sekä tassut siistinä pitävä piha on nimittäin täysin mahdollista saavuttaa.
suurista talon ikkunoista näkee ulos vehreään metsään. sisällä sisustus vaaleaa puuta ja valkoinen sohva. Sisällä on paljon myös viherkasveja
Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu
Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.
20216_70998.jpg
Mietityttääkö jokin kodin lämmityksessä tai viilennyksessä? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
15.6.2021 järjestettävä webinaari tarjoaa tietoa muun muassa aurinkosähköstä, kodin viilennyksestä ja oikeanlaisen lämpöpumpun valinnasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton