• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Saunavihta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
200611_637.jpg

Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun.

VINKKI: Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta!

Sitomiseen käytetään suoraa ja tuoretta hieskoivun vesasta tehtyä vitsasta. Siitä karsitaan oksat ja lehdet pois ja sidotaan tyvelle lenkiksi, joka pitää vihdan kasassa. Savolaiseen tapaan voi käyttää myös koivun alaoksaa, joka kierretään pannaksi.

Ainahan voi turvautua myös naruun, jos vitsaksen tai pannan tekeminen ei luonnistu. Lopuksi tyvet vuollaan terävällä puukolla siisteiksi. Ellei vastaa/vihtaa käytetä heti, se ripustetaan varjoon kuivumaan.

Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...
Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Ohje

Ohje

Muistathan kysyä luvan!

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Vihta syntyy vaikka juhannuksen yöttömässä yössä, mutta...

- Täysikuun aikaan on paras hetki tehdä vastoja/vihtoja, ja oikeaan aikaan tehtynä se kestää. Sen voi välillä pistää kuivumaan ja käyttää taas uudestaan.

"Ennen juhannusta lehti on hikinen ja menee helposti repaleiseksi. Laurinpäivän (10.8.) jälkeen ei sovi tehdä vastoja, silloin lehteen tulee jo syksyn merkit", kertoo Kustaa Vilkunan kirja Isien työt- Arkityön kauneutta.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73398.jpg
Valitse koti tontin ja elämäntilanteen mukaan
Haaveiletko unelmatalosta, mutta tontin koko vaikuttaa haastavalta? Käytännöllisessä ja ekologisesti suunnitellussa Verso-kodissa on kaikki mitä tarvitset, eikä ylimääräistä. Verso-kodeissa on yläkertavaraus, jolloin kotia voidaan kasvattaa nerokkaasti eri elämänvaihetarpeiden mukaan. Versosta saa myös oivallisen kakkoskodin tai loma-asunnon.
20081_8016.jpg
Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.
20188_54354.jpg
Väliovi, joka tuo lisää tilaa kylpyhuoneeseen
Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin. Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään integroitu Liune-väliovi ratkaisee tilaongelmat.
AquaClean Alba -pesu-wc
Turha pelko – seinä-wc:n huolto ei tarkoita seinän purkamista
Viimeisen kymmenen vuoden aikana seinä-wc:n suosio on kasvanut tasaisesti. Niitä asennetaan uudiskohteiden lisäksi paljon myös saneerauskohteisiin. Vuosittain Suomessa vaihdetaan noin 200 000 wc-istuinta remonttien yhteydessä. Seinä-wc:n huolto ei kuitenkaan tarkoita seinän purkamista.
20213_69521.jpg
Huomioi routaeristys myös näissä kohdissa!
Routa, tuo joka talvena ilmaantuva ilmiö. Se vääntää, kääntää sekä muokkaa maata mielensä mukaan. Tämä kevät ei taatusti ole ensimmäinen, kun huomaa kompastuessaan, että niin se routa vain jälleen kerran nosti pihakiven kulman ylös.Mutta minne kaikkialle routasuojausta tulee miettiä?
201110_27940.jpg
Koristele tulisija yksilöllisesti
Tulikivi nostaa syksyllä 2011 keramiikan koristelun ikiaikaisen perinteen uudelle tasolle, kun syyskuussa myyntiin tulee kolme luontoaiheisilla siirtokuvilla koristeltua tulisijamallia: Heinä, Ruoko ja Nukka. Kehittyneen siirtokuvatekniikan avulla Tulikiven kaikkiin kaakelipintaisiin tulisijoihin on lisäksi mahdollista toteuttaa yksilöllinen koristelu asiakkaan omista kuva-aiheista.Lue lisää Tulikiven tulisijoista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton