• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Lehtikomposti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2023
Lehtikompostori

© Adobe Stock

Hyvän kompostikehikon tulee olla riittävän suuri; mitoiltaan siis vähintään metri kertaa metri, mielellään vähän enemmän. Pienempi komposti kuivuu eikä lämpene. Sen tulee olla myös helposti tyhjennettävä - ja sijaita sopivassa paikassa!

Yksinkertaiseen lehtikompostiin tarvitaan lautaa noin 60-80 metriä. Myös vajaasärmäinen ja kyllästämätön lauta käy. Sopivat mitat ovat esimerkiksi 120x120, korkeutta korkeintaan metri. Pystyrakenteisiin kannattaa käyttää hieman vahvempaa tavaraa, esim. 50 x 50-100 mm.

Käytön helpottamiseksi kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, sillä lehtikuormat pitää saada sinne kätevästi ja selkää liikaa rasittamatta. Myös valmis multa on aika painavaa, kun sitä lapioi kompostista kärryyn.

Kehikko kannattaa rakentaa vatupassin avulla, jottei se olisi vinksallaan ja häiritsisi muuten siistin pihan ilmettä. Seiniin ei tulisi jättää liian suuria rakoja. Tiiviissä kehikossa lämpö pysyy paremmin kuin harvassa. Rakoja kuitenkin tarvitaan, jotta komposti saa tarvitsemaansa ilmaa.

Lehtikompostin paikka on valittava huolella. Sen tulee olla varjoisa, mutta kuitenkin lämmin. Kompostin luokse tulee myös päästä sujuvasti kottikärryjen kanssa. Kompostin voi sijoittaa esimerkiksi kookkaampien pensaiden suojaan. Lehtikomposti on aina yhteydessä maahan; sieltä kompostiin nousevat lahottajaeliöt.

Pohjusta komposti risuilla tai puuhakkeella, jolloin se saa riittävästi palamiseena tarvitsemaa happea. Tämän jälkeen komposti kasataan kerroksittain; vuoronperään eloperäisiä jätteitä ja kuivikkeita. Välikerroksiin voi laittaa esimerkiksi lantaa, kompostimultaa tai kanankakkaa. Multakin kiihdyttää palamista.

Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhasta kertyvää, eloperäistä materiaalia - kotitalouden biojätteet tulee laittaa erilliseen, lämpöeristettyyn kompostoriin.

Lisätietoa kompostoinnista Puutarha.netistä

200611_635.jpg

Kompostiin voi lisätä myös kaupasta saatavia herätteitä. Jo muutaman päivän kuluttua lämpötilan pitäisikin olla nousussa. Lämpötila on helppo tarkistaa; työnnät vain tikun kompostiin riittävän syvälle. Jos tikku on lämmin, komposti lahoaa hyvää vauhtia!

VINKKI: Voit istuttaa kruunuksi vielä kurpitsan ja seurata kuinka kesän hedelmä paisuu. Multaa avoin lehtikomposti antaa kuitenkin vasta parin vuoden päästä.

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton