Säilytystilat

Ne tuhannet tavarat

Kotiin kertyy tavaroita, tarpeellisia ja turhia. Tavaroiden säilytys vaikuttaa paljonkin kodin ilmeeseen ja toimivuuteen. Perusasenne, jätetäänkö kaikki näkyviin vai laitetaanko kaikki tavarat piiloon kaappeihin ja komeroihin, määrittää myös kodin perusluonteen. Tavaroiden säilytyksen pohtimiseen kannattaa uhrata tovi, kuinka usein ja missä yhteyksissä tavaroita käytetään, voisiko säilytystä järkiperäistää. Asiallinen säilytys suojaa pölyltä, valolta ja kulumiselta.


Ratkaisuja säilytykseen

Heitä pois tai organisoi uusi koti tavaroille, joita et käytä ja joista et pidä. Stailauksissakin puututaan ensimmäiseksi hallitsemattomiin röykkiöihin. Talvi/kesä-tavarakierto kannattaa miettiä. Lapsetkin siivoavat paremmin lelut paikoilleen, kun kaikille on oma mahtuva paikkansa, johon lapsi ylettää.

Säilytysongelmiin voi joskus löytyä ratkaisu huonejärjestyksen muutoksesta, vanhemmat ja lapset vaihtavatkin huoneita. Isossa makuuhuoneessa on lapsille enemmän leikkitilaa, leluja ei tarvitsekaan kanniskella muihin tiloihin. Pieni erillinen työhuone sulkee sisäänsä paperityöt ja se voisi soveltua myös vierasmajoitukseen.

Voisiko portaiden alatiloja hyödyntää säilytykseen? Onko huoneistossa kulkureiteillä käyttämättömiä turhia sopukoita tai kulmauksia, jotka voisi valjastaa säilytyskäyttöön? Kirjafriikki voi peittää olo- tai kirjastohuoneen kokonaisen seinän lattiasta kattoon hyllyillä jättäen vain läpikuljettavan oviaukon. Lasiset ovet pitävät pölyn loitolla, osittainen umpiovien käyttö yhtenäistää värikirjoa. Vanhat vaatekomerot ovat usein hyllytiloiltaan liian syviä viikatuille vaatepinoille. Uusissa säilytysjärjestelmissä on oivia ratkaisuja säilytyspulmiin.

Lasiliukuovet piilottavat koneita ja laitteita, tavarahyllyjä ja vaikka pukeutumistilan, mutta voivat samalla toimia myös suurena tunnelmavalaisimena. Ajattele joustavasti, mieti säilytyskalusteille uusia toimivia käyttötapoja, ja päinvastoin keksi säiliöstä, korista tai laatikosta uusi säilytyskaluste.

Onnistuneen tasapainon löytäminen avoimen ja suljetun säilyttämisen välillä antaa mahdollisuuden nauttia esille jätettyjen esineiden muodoista ja asetelmista.


Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
 
Julkaistu
3.11.2010