Julkisivuksi puu

Puu on perinteinen suomalainen rakennusmateriaali, jota on käytetty runsaasti mm. julkisivumateriaalina. Sen ominaisuudet julkisivumateriaalina ovat hyvin tunnettuja - puuseinä kestää iskuja ja kolhuja, se on joustava ja hyvin pitkäikäinen. Suo­sion syitä ovat mm. ul­ko­nä­kö, eko­lo­gi­suus, help­po ra­ken­net­ta­vuus ja uusi­tta­vuus. Jos syntyisi vaurio tai jos julkisivua on täydennettävä, on aina materiaalia saatavissa. Oikein toteutettuna ja pintakäsiteltynä sekä hyvin huollettuna erittäin pitkäikäinen vaihtoehto.

Hyvin suunniteltu, tehty, pintakäsitelty ja huollettu puujulkisivu kestää kymmeniä vuosia. Suomessa on lukuisia esimerkkejä jopa yli 100 vuotta vanhoista, edelleen hyväkuntoisista puujulkisivuista.

Käytettävä puumateriaali

Puu on oikein käytettynä pitkäikäinen ja toimiva ulkoverhousmateriaali. Julkisivuverhoukseen suositellaan käytettäväksi kuusta, lehtikuusta, lämpökäsiteltyä kuusta tai mäntyä. Yleisimmät verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23 - 28 mm. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin kosteuden vaihteluja. Puuverhouksen leveysvaihtoehdot ovat nykyisin varsin monipuoliset. Entistä leveämpiä vaihtoehtoja voidaan toteuttaa mm. halkaistusta liimapuupalkista valmistetuilla ulkoverhouslaudoilla. Erittäin hyvä vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja UV-säteilyltä alusta asti.

Hyvän ulkoverhouslaudan valintaperusteet.Hyvän ulkoverhouslaudan valintaperusteet.

Muutakin kuin lautaverhoilu

Varsinaisen lautaverhoilun lisäksi, ulkovuoraukseen kuuluvat vuorilaudat, nurkkalaudat ja erilaiset listat, kuten vesilistat. Tärkeää on huolehtia myös verhouslautojen kunnollisesta kiinnitysalustasta ja tuuletusraon toimivuudesta.

Erilaisia ulkoverhoustyyppejä on useita. Tavallisesta sahatusta tai nykyisin yleensä hienosahatusta puutavarasta voidaan rakentaa lomalaudoitus (kuvassa) tai peiterimalaudoitus. Peiterimalaudoituksessa laudat jätetään hieman toisistaan irti ja pienen raon päälle asennetaan kapea peiterima, joka voi olla suorakaiteen muotoinen tai höyläämällä muotoiltu. Kysy vaihtoehdoista puutavaraliikkeessä asioidessasi.
Puujulkisivu on muutakin kuin pelkkä verhouslaudoitus. Erilaiset yksityiskohdat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Suunnittelija: Jouni Koiso-Kanttila, Kuva: Mikko AuerniittyPuujulkisivu on muutakin kuin pelkkä verhouslaudoitus. Erilaiset yksityiskohdat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Suunnittelija: Jouni Koiso-Kanttila, Kuva: Mikko Auerniitty

Lukuisia eri vaihtoehtoja

Höyläämällä jalostetuista verhousmateriaaleista mainittakoon vinovuorilaudoitus (UVL), jota puhekielessä kutsutaan partaveitseksi tai veitsipontiksi. Muita, paneelimaisempia laudoitustyyppejä ovat UTV, UTK, UYV, UYS jne. Hirsijulkisivua jäljittelevää, puolipyöreää verhouslautaa kutsutaan hirsiverhouslaudaksi. Osa erityyppisistä verhouslaudoista on kehitetty eri tyyppisen ulkoasun takia, mutta erilaisuus voi perustua käyttötarkoitukseen, kuten siihen asennetaanko verhouslaudoitus vaakaan vai pystyyn.
UTV on ehkä yleisimmin käytetty muotoonhöylätty ulkoverhouslauta, joka soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksissa.
UTS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksissa.
UTK soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksissa.
UYL soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksiin. UYL tunnetaan puhekielessä myös nimellä veitsilauta.
UYS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksiin.
UYV soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksiin.
Puujulkisivu on monimuotoinen ja näyttävä.Puujulkisivu on monimuotoinen ja näyttävä.

Toimivan ja pitkäikäisen ulkoverhouksen kestävyyden kannalta tärkeää on:

 • käytä riittävän paksua verhouslautaa, suositeltava paksuus yli 25 mm
 • käytä teollisesti pohjamaalattua verhouslautaa
 • käytä laadukasta sydäntavarasta tehtyä ulkoverhouslautaa
 • vältä jatkoksia
 • käytä päätypontattuja ja sormijatkettuja verhouslautoja
 • tee verhouksen alareunaan tippanokka
 • jätä ulkoverhouksen taakse noin 22…25 mm alhaalta ylös avoin tuuletusrako
 • sokkelikorkeuden tulisi olla sellainen, jotta ulkoverhouksen alareuna tulee vähintään 300 mm maanpintaa ylemmäksi
 • toimivat ikkunoiden vesipellit ja listoitukset / vuorilaudat
 • toimivat sadevesikourut ja syöksytorvet
 • räystäiden leveys vähintään 300 mm, mieluummin 600 mm
 • ulkoverhouksen säännöllinen huoltomaalaus

Asiantunteva puukauppias auttaa

Tarvittaessa Asiantunteva Puukauppias auttaa sinua valitsemaan sopivat tuotteet käyttötarkoituksen mukaan ja kertoo niiden käytöstä, soveltuvuudesta ja asentamiseen liittyvistä asioista.

Asiantuntevan puukauppiaan tunnistaa oheisesta merkistä.
 
Julkaistu
21.2.2012