Puutaloon rapattu julkisivu eristerappauksella

PreWIS® III -eristerappauksella saadaan puurunkoisestakin talosta rapattu. Rappausaluseristeet kiinnitetään tuulensuojakipsilevyyn ja eristepinta rapataan ohutrappausmenetelmällä tavalliseen tapaan.

Eristerappaus pientaloon

Paroc Oy Ab on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa kätevän eristerappausratkaisun rapatun julkisivun toteuttamiseen puurunkoiseen pientaloon.

Suunnitteletko uutta kotia? Tai nykyisen talosi julkisivuremonttia? Kummassakin tapauksessa voit korvata puisen ulkoverhouksen uudella eristerappauksella ja tehdä talostasi vaikutelmaltaan kivisen. Siinä samalla parannat kotisi lämmöneristystä tehokkaalla kivivillaisella vaipalla ja palkitset itsesi pienemmillä energialaskuilla. Estetiikkaa ja energiansäästöjä samalla päätöksellä, ei hassumpaa!

Tyylikäs rapattu julkisivu

Suomalaiset omakotirakentajat päätyvät entistä useammin moderneihin, kaupunkimiljööseen istuviin omakotitaloihin. Kaupunkimaiseen, matalaan ja tiheään talokantaan soveltuu erityisen hyvin moderni, rauhallisen tyylikäs rapattupintainen julkisivu. Yksilöllisissä kivi- ja harkkotaloissa se on ollut aina luonteva ratkaisu, mutta toimivaa menetelmää on etsitty myös puurunkorakentamiseen.

PreWIS® III -menetelmä sopii uudiskohteisiin. Siinä PAROC Rappausaluseristeet kiinnitetään tuulensuoja-kipsilevyyn ja eristepinta rapataan Alsecco -ohutrappausmenetelmällä tavalliseen tapaan. Näin syntyy lämmin ja saumaton rapattu julkisivu, joka on paitsi kestävä, myös huoltovapaa. PreWIS® III -menetelmän eristeenä on palamaton Paroc kivivilla. Kivipohjainen rappauspinta ja PAROC kivivillaeristys suojaavat rakennusta myös tulipalon sattuessa.

Talon julkisivun rappaus kesti hyvin siirron tehtaalta varsinaiselle sijainnilleen.Talon julkisivun rappaus kesti hyvin siirron tehtaalta varsinaiselle sijainnilleen.

Talotehtaalla ideaaliolosuhteissa


PreWIS® III -eristerappaus voidaan toteuttaa myös talotehtaalla elementtitekniikalla. Kun ulkoseinärakenteet tehdään tehtaalla suojassa sateelta ja pakkasilta, rakenteet pysyvät kuivina. Menetelmän nimi on lyhennys sanoista Prefabricated Wall Insulation System, teollinen seinäeristysjärjestelmä.

PreWIS III:n puurunkoinen tehdaselementti ( sisäverhous + puurunko sekä eristeet + kipsinen tuulensuojalevy ) koostuu kipsilevyn päälle liimatusta PAROC FAL 1:stä, verkkojäykistyksestä ja pohjarappauskerroksesta. Elementit rakennetaan valmiiksi ideaalisissa olosuhteissa, tehdassalissa. Valmis elementti on sisäpuolelta valmis pinnoitettavaksi. Ulkopuolelta pohjarapattu elementti kestää hyvin säänrasituksia, joten se voidaan pinnoittaa valmiiksi soveliaaseen vuodenaikaan.
Ohut eristerappausrakenne on jo pitkään ollut Euroopassa valta-asemassa. Paroc Oy Ab kehitti ensimmäisen suomalaisen version ammattirakentamiseen vuosituhannen alkupuolella. Kerrostalokohteisiin tarkoitettu PreWIS I -elementti kootaan julkisivuelementtitehtaalla siten, että tarkkaan leikatut PAROC FAL 1 -kivivillalamellit ladotaan muotin pohjalle ja betoni valetaan päälle normaalin tapaan. Kuivunut elementti nostetaan pystyyn ja villapinta ruiskutetaan sitä työmaalla auringon lämpö- ja uv-säteilyltä suojaavalla laastikerroksella. Valmis julkisivu voidaan ohutpinnoittaa työmaan kannalta sopivimpaan aikaan.

Pidemmälle kehitetty PreWIS II koostuu betonisesta sisäkuoresta, siihen betonin kuivumisen myötä liimautuneesta kivivillalamellikerroksesta, verkkojäykistyksestä ja pohjarappauskerroksesta. Työmaalla pystytetyssä elementissä on siis myös pohjarappaus valmiina, ideaalisissa olosuhteissa tehtaalla toteutettuna. Kun katto on päällä, saumat ja ikkuna-aukot pinnoitetaan ja sen jälkeen rakennus voi talvehtia ilman lopullista pintaa.

Saumattomia julkisivuja ohutrappaamalla


PreWis III menetelmällä on toteutettu myös betonirunkoisia omakotitaloja. Puurunkoiseen paikallarakennettavaan pientaloon julkisivu syntyy liimaamalla kivivillalamellit kipsisen tuulensuojalevyn pintaan. Tämän jälkeen julkisivu pinnoitetaan tavalliseen tapaan.

n. 10 mm rappauslaastikerros 
muovipinnoitettu, alkalinkestävä lasikuituverkko
PAROC FAL 1 liiimalaastikiinnityksellä 
tuulensuojakipsilevy
puurunko + PAROC eXtra  
höyryn- /ilmasulku 
sisäverhouslevy

  • n. 10 mm rappauslaastikerros
  • muovipinnoitettu, alkalinkestävä lasikuituverkko
  • PAROC FAL 1 liiimalaastikiinnityksellä
  • tuulensuojakipsilevy
  • puurunko + PAROC eXtra
  • höyryn- /ilmasulku
  • sisäverhouslevy
 
Julkaistu
11.3.2009