• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin yhteensovittaminen on yllättävän ongelmallista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 19.10.2023
Perustukset

Ongelma on yleinen

Aivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?

Lisätietoa sadevesijärjestelmästä

Jätä yhteydenottopyyntö

Kokonaisuus kahdessa eri vaiheessa

Sadevesiviemäröinti on osa lvi-suunnitelmaa, ja itse viemäröintiurakka toteutetaan rakentamisen aikaisessa vaiheessa - perustusten tekemisen yhteydessä. Toisaalta, pinnan yläpuolinen sadevesijärjestelmä, eli vesikourut ja syöksytorvet, asennetaan vasta aivan rakentamisen loppuvaiheissa. Tässä vaiheessa piha on saatettu asfaltoida, kivettää tai on muuten viimeistelty. Sadevesiviemärikaivot ovat luultavasti paikallaan ja kaikki muutokset tulevat liian myöhään. Syöksytorvilla on kuitenkin vain rajatut, tarkat paikkansa, ja jos kaivot eivät ole oikealla paikallaan, seuraa ongelmia.

Kaivot väärässä paikassa, mitä sitten?

Ei uskoisi, mutta kyseessä on senttipeli. Muutamienkin senttien ero kaivon paikassa aiheuttaa ongelmia – vesi ei mene kaivoon, ja koko sadevesijärjestelmän idea pettää. Ainakin seuraavat tilanteet ovat näissä tilanteissa arkipäivää:

- Kaivo on siirrettävä. Tämä onnistuu, jos putkitus tulee kaivon sivusta ja putkitusta voidaan siirtää. Ideaalitilanne olisi, että kaivoon sivusta tuleva sadevesiviemäriputki olisi odottamassa syöksytorviasennusta vielä ilman kaivoa, esim. muovipussilla peitettynä. Pieni siirtäminen onnistuu myös kaivon pohjasta lähtevällä putkella silloin, kun pystyputkena on käytetty taipuisaa putkea.

- Syöksytorven ulosheittäjää on jatkettava. Tällöin lopputulos on ruma, jatkoputki rikkoontuu helposti, ja ohikulkijan on helppo kolhia itsensä tähän viritykseen.

- Joudutaan tyytymään Vesivek-standardin vastaiseen ratkaisuun niin, että veden osumisesta kaivoon eri tilanteissa ei voida olla varmoja.

Miten ongelman voisi välttää?

Tärkeää on ensinnäkin suunnitella myös pinnan yläpuolisen sadevesijärjestelmän toteutus ajoissa. Vesikourujen kaadot, syöksyjen maksimietäisyydet (lapepinta-alat), terassit, pylväät, seinien elementtisaumat, nurkkalaudoitukset, valokatteet, sisennykset, jakolistat tms. vaikuttavat kaikki syöksytorvien lopulliseen paikkaan. Paikallinen Vesivek-ammattilainen on tässä uudisrakentajalle korvaamaton kumppani, kunhan vain suunnitelma laaditaan ennen töihin ryhtymistä. Lisäksi saat Vesivekiltä myös kaivon asentamiseen liittyvät kirjalliset, yksityiskohtaiset ohjeet.

Kaivon ja syöksyn yhteensovittamisessa on huomioitava

- syöksytorvien kiinnittämistapa ja tarkat paikat
- maanpinnan lopullinen korkeus ja kaltevuus
- putkien jäätyminen, putkien kaato ja syvyys maanpinnasta
- kaivon tyyppi ja malli
- kaivon etäisyys seinästä ja tarkka sivusuunta
- ulosheittäjän malli ja suunta
- ulosheittäjän jäätyminen
- kivijalan anturat tms. vaikeuttavat tekijät

20094_16236.jpg

Vesivek suosittelee

- Tee sadevesijärjestelmää koskeva suunnitelma valmiiksi ennen perustusvaihetta.
- Valitse kaivoksi riittävän suuri, reunuksilla varustettu sadevesikaivo.
- Pyydä kaivo-ohje Vesivekiltä ja asenna kaivo tarkasti ohjeita noudattaen
- tai jätä riittävästi pelivaraa kaivon lopulliselle paikalle.

Vesivek Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton