Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin yhteensovittaminen on yllättävän ongelmallista

Ongelma on yleinen

Aivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?

Lisätietoa sadevesijärjestelmästä

Jätä yhteydenottopyyntö

Kokonaisuus kahdessa eri vaiheessa


Sadevesiviemäröinti on osa lvi-suunnitelmaa, ja itse viemäröintiurakka toteutetaan rakentamisen aikaisessa vaiheessa - perustusten tekemisen yhteydessä. Toisaalta, pinnan yläpuolinen sadevesijärjestelmä, eli vesikourut ja syöksytorvet, asennetaan vasta aivan rakentamisen loppuvaiheissa. Tässä vaiheessa piha on saatettu asfaltoida, kivettää tai on muuten viimeistelty. Sadevesiviemärikaivot ovat luultavasti paikallaan ja kaikki muutokset tulevat liian myöhään. Syöksytorvilla on kuitenkin vain rajatut, tarkat paikkansa, ja jos kaivot eivät ole oikealla paikallaan, seuraa ongelmia.

Kaivot väärässä paikassa, mitä sitten?


Ei uskoisi, mutta kyseessä on senttipeli. Muutamienkin senttien ero kaivon paikassa aiheuttaa ongelmia – vesi ei mene kaivoon, ja koko sadevesijärjestelmän idea pettää. Ainakin seuraavat tilanteet ovat näissä tilanteissa arkipäivää:
- Kaivo on siirrettävä. Tämä onnistuu, jos putkitus tulee kaivon sivusta ja putkitusta voidaan siirtää. Ideaalitilanne olisi, että kaivoon sivusta tuleva sadevesiviemäriputki olisi odottamassa syöksytorviasennusta vielä ilman kaivoa, esim. muovipussilla peitettynä. Pieni siirtäminen onnistuu myös kaivon pohjasta lähtevällä putkella silloin, kun pystyputkena on käytetty taipuisaa putkea.
- Syöksytorven ulosheittäjää on jatkettava. Tällöin lopputulos on ruma, jatkoputki rikkoontuu helposti, ja ohikulkijan on helppo kolhia itsensä tähän viritykseen.
- Joudutaan tyytymään Vesivek-standardin vastaiseen ratkaisuun niin, että veden osumisesta kaivoon eri tilanteissa ei voida olla varmoja.

Miten ongelman voisi välttää?

Tärkeää on ensinnäkin suunnitella myös pinnan yläpuolisen sadevesijärjestelmän toteutus ajoissa. Vesikourujen kaadot, syöksyjen maksimietäisyydet (lapepinta-alat), terassit, pylväät, seinien elementtisaumat, nurkkalaudoitukset, valokatteet, sisennykset, jakolistat tms. vaikuttavat kaikki syöksytorvien lopulliseen paikkaan. Paikallinen Vesivek-ammattilainen on tässä uudisrakentajalle korvaamaton kumppani, kunhan vain suunnitelma laaditaan ennen töihin ryhtymistä. Lisäksi saat Vesivekiltä myös kaivon asentamiseen liittyvät kirjalliset, yksityiskohtaiset ohjeet.

Kaivon ja syöksyn yhteensovittamisessa on huomioitava

- syöksytorvien kiinnittämistapa ja tarkat paikat
- maanpinnan lopullinen korkeus ja kaltevuus
- putkien jäätyminen, putkien kaato ja syvyys maanpinnasta
- kaivon tyyppi ja malli
- kaivon etäisyys seinästä ja tarkka sivusuunta
- ulosheittäjän malli ja suunta
- ulosheittäjän jäätyminen
- kivijalan anturat tms. vaikeuttavat tekijät

Vesivek suosittelee

- Tee sadevesijärjestelmää koskeva suunnitelma valmiiksi ennen perustusvaihetta.
- Valitse kaivoksi riittävän suuri, reunuksilla varustettu sadevesikaivo.
- Pyydä kaivo-ohje Vesivekiltä ja asenna kaivo tarkasti ohjeita noudattaen
- tai jätä riittävästi pelivaraa kaivon lopulliselle paikalle.
 
Julkaistu
5.8.2009