Eikka-mökin piha luonnosteltu

Suunnittelun lähtökohdat ovat mainiot: Satamapolkuun rajoittuva tontti on toisen mökkikorttelin päätytontti, ihanalla paikalla aivan meren rannalla.

Meren rannalla on kuitenkin muistettava myös normaalia rajummat sääolot: suolainen merivesi voi pärskyä pihan puolelle ja syysmyrskyjen tuulet riepottavat kasveja ja koettelevat rakenteita.

Toiminnot ja rakenteet

Tontti rajataan reilulla aidalla ja aidan suojista, sorapäällysteiseltä sisääntuloväylältä löytyy tarpeeksi tilaa auton pysäköintiin. Sisääntuloväylää ryhdistetään pergolalla, joka noudattelee aidan tyyliä. Pieni kuivaus- ja tuuletusteline piilotetaan sisäänkäynnin viereen pienen aidanpätkän taakse. Sinne mahtuu myös jäteastia. Alue kivetään, jotta se on siisti ja helppokulkuinen.

Säilytettävien koivujen ja leppien juuristoalueet on jo suojattu ja maisemoidaan siistiksi luonnonkivillä. Tontin reuna-alueiden pensaiden ja puiden alustat siistitään kuorikatteella. Näin pysyvät rikkaruohotkin paremmin kurissa. Lipputanko kohoaa korkeuksiin pihan keskeisimmältä paikalta ja lippu tulee näkymään hyvin myös merelle. Lipputangon lähelle rakennetaan tyylikäs, luonnonkivinen vesiaihe. Pihaan tulee muutenkin runsaasti luonnonkiviä.

Puinen terassi yhdistää rakennukset ja jatkuu laiturina pitkälle meren päälle. Saunan päätyyn tehdään puolipyöreä oleskeluterassi, jonka materiaaliksi valittiin luonnonkivi. Se jää mukavasti suojaan mereltä puhaltavalta tuulelta. Terassia valaistaan matalin pollarivalaisimin, ja sen sadesuojaksi harkitaan seinään kiinnitettävää markiisikatosta. Suuria, säilytettäviä puita valaistaan useilla alhaalta ylöspäin suunnatulla kohdevalolla ja kaikki kulkuväylät valaistaan turvallisuuden takaamiseksi. Toinen oleskelualue jää mökin meren puoleiseen päätyyn, katon alle. Sieltä on upea, esteetön näköala merelle.

Pintojen ja rakenteiden lopulliset muodot ja materiaalit sekä valaisinmallit tulevat vielä täsmentymään.

Kasvillisuus

Eikan toiveena oli saada pihaan havuja, ainakin tuijia ja katajia sekä pieni nurmialue. Nämä toiveet toteutetaan. Nurmialueesta tehdään selkeän pyöreä. Se toistaa kiviterassin muotoa ja rikkoo muuten niin kulmikasta pihaa. Kasvit valitaan kuivuutta ja tuulta kestävistä lajeista. Kasvivalinnoissa keskitytään sekä havu- että lehtipuihin, vapaasti kasvaviin pensaisiin ja helppohoitoisiin perennoihin ja köynnöksiin sekä luonnonkasveihin. Niiden värimaailmasta tulee rauhallinen ja harmoninen, ja lehtien näyttävillä muodoilla ja väreillä tulee olemaan keskeinen merkitys. Jotain erikoista ja merellistä, Reposaaren historiaan liittyvääkin on luvassa. Kukinta saa keskittyä kevääseen ja keskikesään. Tarkemmat kasvivalinnat ovatkin parhaillaan pihasuunnittelijan mietintämyssyssä.

Tiheä ja metsäinen puisto tulee rajaamaan tonttia eteläreunalla, joten sinne ei juuri näkösuojaa tarvita. Jotakin silmäniloa kuitenkin istutetaan erkkeristä avautuvan makuuhuoneen ikkunan suojaksi.
 
Päivitetty
19.3.2013