Pyhien taikaa

Ennustaminen ruoasta, juomasta, sattumuksista ja luonnon antimista on ikiaikainen perinne pyrkiä ottamaan selkoa tulevan vuoden niin vilja- kuin naimaonnesta.

Joulun aikaan keskitytään enemmän satokauden ennustamiseen, kun taas uudenvuoden yönä saadaan tietää naimakumppanin nimi, koko ja näkö.
1920winter-3006823_1920
Jouluna pyritään hartauteen ja taioilla edesautetaan seuraavan vuoden onnea ja autuutta. Edesmenneillä sukulaisilla sekä jumalolennoilla on jouluöinä suuri merkitys onnen saavuttamiseksi.

Uutta vuotta odotellessa nuoret tekevät juhannuksen tapaan taikoja, joiden avulla tuleva puoliso ilmestyy joko uneen, veden pintaan, peiliin tahi eteiseen asti. Vakkansa jo valinneet taikovat itselleen ja tiluksilleen roppakaupalla onnea.

Sanontoja ja uskomuksia pyhien ajaksi


Ennen on mies vuojen lehmätä ennenkö joulun akata.
- Jämsä 1937

Jouluna piti saada jotain uutta ylleen, muutoin hiiri söi takapuolen.
- Lempäälä 1935

Ei jouluyönä saa paljon maata, kun sitten pysyy virkkuna koko vuoden kun jouluyön valvoo. Täytyy syödä seisaalla ihan yhtäpäätä, että tulee hyvä vuosi ja on syömistä taas toisenakin jouluna.
- Vampula 1937

Joulupäivänä ei saanut mennä kylään, sillä se oli suuri synti ja häpeä ja sai siitä nimen "joulusika", jos ei viettänyt kotonaan joulupäivää. Kun taas tapanina pruukattiin käydä vieraisilla ahkeraan.
- Mouhijärvi 1937

Viheriäistä joulua seuraa valkoinen pääsiäinen.
- Tottijärvi 1904

Kun jouluna pohjoisesta tuulee, tulee hyvä kesä.
- Heinola 1909

Jos Tapaninpäivän aamuna tuli taloon ensimmäiseksi mies, oli se hyvä merkki, ja mies sai ryypyn. Mutta jos se oli nainen, vihastui isäntä ja sanoi: "Ennemmi sais sonttaki heittä pihatto akkunast sisäl."
- Halikko 1914
Uudenvuoden aattona puolenyön aikaan otettiin mustat lammasnahkat, vietiin ne saunaan ja istuttiin niitten päälle veitsi hampaissa. Silloin kuuli onnensa.
- Liperi 1937

Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.
- Ulvila 1935

Uudenvuoden aattoiltana tulee ajatella jotain asiaa, jonka toivoisi toteutuvan, ja sitten mennä naapurin akkunan alle ja kuunnella, mitä he puhuvat. Jos talonväki omaan asiaansa sanoo: niin se on, niin se on, niin silloin sekin asia on totta, jota kuuntelija on ajatellut.
- Puumala 1907

Uudenvuodensaunassa ei saa puhua, ettei niele kesällä kärpäsiä.
- Lapua 1935
Ja viimeisin muttei suinkaan vähäisin:

Ei sillä ole merkitystä mitä joulun ja uuden vuoden välillä syö, vaan sillä mitä uuden vuoden ja joulun välillä syö!
 
Päivitetty
21.12.2020