Lalun perheen energiatehokas koti

Energiatehokkaassa kodissa ei tarvitse pelätä hintojen nousua


Porvoolaiset Tero ja Pia Lalu rakennuttivat uuden kodin viisihenkiselle perheelleen. – Kyllä meille oli heti alusta alkaen selvää se, että halusimme rakentaa kunnolla, ja sellaisen kodin, jossa voimme elää ja asua pitkään. Siksi halusimme hyvät suunnitelmat ja energiatehokkaat ratkaisut, Lalut kertovat.

Uusi koti on yksilöllinen talopaketti. – Meille tuli arkkitehdin suunnittelema, meidän toiveemme ja tarpeemme täyttävä suurelementeistä rakennettava koti. Kilpailutimme meille sopivat talovalmistajat. Halusimme valmistajan rakentavan matalaenergiaratkaisuja, ja kiinnitimme huomiota mm. eristeiden määriin ja seinärakenteiden ilmatiiveyteen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi energiatehokas


– Kodissamme ei ole tuhlailtu neliöitä, meille tula 165 neliötä huoneistoalaa kahteen asuinkerrokseen. Meille ja kolmelle lapsellemme se kyllä riittää, hyvällä suunnittelulla erityisesti.

– Halusimme kodista energiatehokkaan. Se merkitsi tavallisia, käytännönläheisiä ratkaisuja suunnittelussa ja rakentamisessa. Talon muoto on energiatehokas suorakulmio, josta kuisti muodostaa ainoan ulokkeen.

Alakerta ja autotalliAlakerta ja autotalli

– Emme halunneet korkeita, ensimmäisestä kerroksesta toiseen kerrokseen ulottuvia huonetiloja, huonekorkeus on meillä 2,80 m. Eikä meillä ole koko seinän kokoisia ikkunoita, sillä teimme pohjasuunnittelun kanssa samaan aikaan suunnitelman siitä, miten sijoittelemme huonekalut, ja tarvitsimme seinäpintaa eri huonekaluille, Tero Lalu kertoo suunnittelun lähtökohdista.

YläkertaYläkerta

Hyvä eristys on kannattava investointi


– Talossamme on tavanomaista enemmän eristeitä seinissä, yläpohjassa ja alapohjassa, esimerkiksi yläpohjassa on villaa 500 mm. Kiinnitimme myös huomiota ikkunoiden ja ovien lämmöneristysominaisuuksiin. Ikkunoiden U-arvo on 1,1 ja ovien alle 1,4. Meille tuli myös lämmön talteenottojärjestelmä, joka ottaa talteen jopa 80% huoneilman lämmöstä.
– Tämä panostaminen energiatehokkuuteen ei maksanut paljoa ja investointi kannattaa aina, nopeasti toteutuneina säästöinä. Rakennuksellemme on lisäksi tehty uuden energiatodistuksen mukaiset laskelmat.

– Kotimme on energiatehokkuudeltaan A-luokkaa. Rakennuksen energiatehokkuusluku on 125 kWh/brm2/a. Laskelmissa ei ole huomioitu ilmalämpöpumppua, joka parantaa lukuamme entisestään, Tero Lalu kertoo tyytyväisenä. Vastaavassa normitalossa energiatehokkuusluku olisi 158 ja luokkana olisi B.

Energiatehokas koti lämpiää sähköllä


– Kun talo on hyvin eristetty, lämmitysjärjestelmän merkitys vähenee ja siihen ei tarvitse eikä kannata investoida paljoa. Meidän talossamme selvitään puoli vuotta ilman lämmitystä, ja toisen puolen aikana käytämme sekä varaavaa takkaa, ilmalämpöpumppua että sähkölämmitystä. Tämä yhdistelmä antaa meille kaikissa olosuhteissa toimivan ja varman lämmitysratkaisun. Meille tuli yösähköllä toimiva varaava sähkötoiminen lattialämmitys autotalliin ja varastotiloihin. Emme halunneet varaavaa lämmitystä muualle, sillä halusimme lämmityksen reagoivan nopeasti lämpötilan muutoksiin. Toki leudoilla ilmoilla voimme käyttää lattialämmitystä varaavana kaikkialla. Nopeasti reagoiva sähkölämmitys ei aiheuta turhia lämmityskustannuksia.
– Tähän lämmitysjärjestelmään päädyimme kylmien laskelmien perusteella. Halusimme toimivan, yksinkertaisen ja edullisen tavan lämmittää kotiamme. Energiansäästön palveluyhtiö Motivan sivuilla on lämmitysjärjestelmän vertailupalvelu, josta saa hyvin perustietoa eri järjestelmien kannattavuudesta. (http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/pientalonlammitysjarjestelmat/vertailupalvelu)

Hinnannousut eivät pelota


– Energiatehokkaassa kodissa meitä miellyttää asumisen helppous ja huolettomuus – meidän ei tarvitse juurikaan miettiä ja pelätä energian hinnannousua. Lämmitykseen käytettävän energian määrä on saatu hyvin kuriin kodissamme. Meillä talo pitää hyvin lämmön sisällä ja eri laitteista kertyvä lämpö käytetään myös hyväksi. Investoimalla energiatehokkuuteen emme ole tinkineet yhtään asumismukavuudessa, Lalut myhäilevät tyytyväisinä.
 
Julkaistu
21.10.2009