Roomalaisten kivien asentaminen

Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.

Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.

Uuden kiveyksen pohjatyöt


Kantava kerros muotoillaan kiveyksen pinnan muotoon eli siihen tehdään kallistukset sadevesien valumista varten. Rakennusten seinien vierellä kallistuksen on hyvä olla 1-3%.

Kerros tiivistetään täryttämällä. Kasteleminen edesauttaa tiivistymistä. Jos kerrospaksuus on 40 cm, kannattaa kerros tehdä ja tiivistää kahdessa 20 cm osassa. Huolimaton tiivistäminen aiheuttaa myöhemmin painaumia. Pinnan tasaisuus ja kallistukset pitää tarkistaa huolellisesti. Pinnan korkeuden pitää olla asennettavan kiven ja tiivistyneen asennushiekkakerroksen korkeuksien verran valmiin pinnan alapuolella.

Asennushiekka petaa alustan


Kivien asentaminen ja siis myös asennushiekan levittäminen aloitetaan valmiista kiinteästä rakenteesta, esimerkiksi rakennuksen seinästä. Asennushiekkakerroksen (raekoko 0-8 mm) korkeus on kauttaaltaan 3 cm. Se tiivistyy n. 30 %. Hiekka levitetään tiiviin ja tasaisen pinnan päälle, esimerkiksi ohjureiden tai teräsputkien väliin, sopivan kokoiselle alueelle, joka voidaan kivetä kerralla. Ohjureiden päältä hiekka on helppoa tasata oikolaudan tai alumiinisen tasauskolan kanssa. Asennushiekkaa ei tiivistetä, sen päälle ei saa astua eikä se saa olla jäässä.Roomalaiset kivet


Ladonta muodostuu kuudesta erikokoisesta ja yhteensopivasta kivestä. Pinnasta tulee moni-ilmeinen ja silti rauhallinen. Väreinä ovat harmaa, musta ja karelia. Kivien korkeus on 8 cm. Niinpä kivet kestävät hyvin myös autojen painon.

Kivien ladonta


Roomalaiset kivet ladotaan asennushiekkakerroksen päälle ensin asennushiekkakerroksen reunalta, myöhemmin valmiin päällysteen päältä. Kivet lasketaan paikalleen, tiiviisti toisiaan vasten. Kivi napautetaan tarvittaessa paikoilleen kuminuijalla. Saumat pidetään suorassa linjalankojen ja kulmaraudan avulla. Pinnan tasaisuutta tarkistetaan oikolaudalla ja kallistuksia vatupassilla.

Tärkeät viimeistelytyöt


Kun ladonta on valmis, kiveys saumataan harjaamalla rakoihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa. Kuiva hiekka valuu saumoihin hyvin ja ankkuroi kivet paikoilleen. Betonikiveys tiivistetään 60 – 150 kg painoisella tärylevyllä, aloittaen alueen keskeltä. Hiekkaa lisätään vielä tiivistyksen jälkeen.

 
Päivitetty
8.10.2007