• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonivalu onnistuu pakkasellakin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
200710_6892.jpg

Omakotitaloja rakennetaan nykyisin ympäri vuoden, joten betonivalujakin tehdään myös talvisaikaan. Valmisbetonia tarvitaan esimerkiksi perustuksiin, maanvaraisiin lattioihin, välipohjarakenteisiin, kantaviin väliseiniin, tukimuureihin ja muihin ulkorakenteisiin.

- Betonivalu onnistuu kyllä pakkasellakin, aluejohtaja Ari Mantila Lohja Rudus Oy Ab:stä vakuuttaa. - Äärimmäisiin olosuhteisiin on kehitetty jopa erityinen Pakkasbetoni.

Pakkaset kannattaa talvirakentamisessa ottaa huomioon: vastaavan työnjohtajan tulee tehdä erillinen suunnitelma talvibetonoinnista. - Kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä betonivalmistajaan. Tilauskeskuksissa tiedetään tarkalleen, mitä betonilaatua missäkin tilanteessa on järkevintä käyttää ja osataan neuvoa myös valun jälkihoidossa, Ari Mantila painottaa.

Talvibetonoinnin lyhyt oppimäärä


  • Betonivalu ei saa päästä jäätymään liian varhain, sillä se vaurioittaa rakennetta. Kovettuminen myös hidastuu kylmässä. Normaalibetonia käytettäessä valu on suojattava mahdollisimman nopeasti. Suojaukseen sopii esimerkiksi 10 mm solumuovimatto. Myös eristevillaa voi käyttää, mutta se on suojattava kastumiselta esimerkiksi pressulla.
  • Talvivaluissa käytetään normaalisti lisälämmitystä. Lisälämpöä saadaan lämpöpuhaltimilla tai lämpösäteilijöillä. Pikkupakkasilla suositellaan käyttämään nopeammin kovettuvia betoneita.
  • Betonimassa voidaan myös lämmittää tehtaalla tavanomaista lämpimämmäksi, jotta valun kovettuminen nopeutuu. Rakenne on tuolloin suojattava, jotta lisälämpö ei haihdu liian nopeasti.
  • Varsinainen Pakkasbetoni on hankalasti lämmitettävien käyttökohteiden erikoisbetoni. Se kestää tuoreena vahingoittumattomana -15 C-asteen pakkasta. On otettava huomioon, että betonin lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi kylmissä olosuhteissa. Hinnaltaan Pakkasbetoni on tavanomaisia betonilaatuja selvästi kalliimpaa.

- Betonilaadun valinnasta kannattaa aina neuvotella betonin toimittajan kanssa ennen tilausta. Ammattilaiset tietävät, mikä laatu sopii mihinkin rakenteeseen ja olosuhteisiin parhaiten, Ari Mantila muistuttaa.

Erityisen vaativassa tilanteessa avuksi voidaan ottaa Lohja Ruduksen betonitöiden suunnitteluun kehitetty BetoPlus-ohjelma, jolla voidaan arvioida erityyppisten betonirakenteiden lämmön- ja lujuudenkehitys vaihtelevissa sääolosuhteissa.

200710_6893.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20212_68473.jpg
Kun ostat liukuovia, saatko vain kasan osia?
Vai ottaisitko tontille mieluimmin valmiin tuotteen? Markkinoille on tullut ilahduttavasti mukaan lisää yrityksiä, jotka valmistavat tai myyvät seinän sisään liukuvia väliovia. Oven toimivuus ja rungon tukevuus ovat ensiarvoisen tärkeitä loppukäyttäjälle. Siksi sillä, mihin ovi liukuu mennessään seinän sisään, on väliä.
20182_51649.jpg
Hirsisauna vai saunamökki?
Saunamökki on helppo ja edullinen tapa aloittaa oman vapaa-ajan paikan rakentaminen. Pääset nauttimaan ensimmäisistä löylyistä nopeasti, ja ammattitaidolla rakennettu Honka-saunamökki palvelee sinua ja läheisiäsi pitkään.Saunamökkimallit sopivat erilaisille tonteille: saunamökki rantamaisemaan tai metsätontille, pihasauna taajama- tai kaupunkitontille. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa saunamökkimalli ja viimeistele tarvittaessa yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.
20209_66624.jpg
Minkä lämpöpumpun haluaisit kotiisi? Katso videolta vinkit valintaan
Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös varsinkin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kylmät talvet vaativat lämmitykseltä varmaa toimintaa sekä hyvää hyötysuhdetta. Kesällä taas viilennys on erinomainen apu helteisiin päiviin. Lämpöpumpuista löytyy jokaiseen kotiin sopiva vaihtoehto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton