Betonivalu onnistuu pakkasellakin

Omakotitaloja rakennetaan nykyisin ympäri vuoden, joten betonivalujakin tehdään myös talvisaikaan. Valmisbetonia tarvitaan esimerkiksi perustuksiin, maanvaraisiin lattioihin, välipohjarakenteisiin, kantaviin väliseiniin, tukimuureihin ja muihin ulkorakenteisiin.

- Betonivalu onnistuu kyllä pakkasellakin, aluejohtaja Ari Mantila Lohja Rudus Oy Ab:stä vakuuttaa. - Äärimmäisiin olosuhteisiin on kehitetty jopa erityinen Pakkasbetoni.

Pakkaset kannattaa talvirakentamisessa ottaa huomioon: vastaavan työnjohtajan tulee tehdä erillinen suunnitelma talvibetonoinnista. - Kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä betonivalmistajaan. Tilauskeskuksissa tiedetään tarkalleen, mitä betonilaatua missäkin tilanteessa on järkevintä käyttää ja osataan neuvoa myös valun jälkihoidossa, Ari Mantila painottaa.

Talvibetonoinnin lyhyt oppimäärä


  • Betonivalu ei saa päästä jäätymään liian varhain, sillä se vaurioittaa rakennetta. Kovettuminen myös hidastuu kylmässä. Normaalibetonia käytettäessä valu on suojattava mahdollisimman nopeasti. Suojaukseen sopii esimerkiksi 10 mm solumuovimatto. Myös eristevillaa voi käyttää, mutta se on suojattava kastumiselta esimerkiksi pressulla.


  • Talvivaluissa käytetään normaalisti lisälämmitystä. Lisälämpöä saadaan lämpöpuhaltimilla tai lämpösäteilijöillä. Pikkupakkasilla suositellaan käyttämään nopeammin kovettuvia betoneita.


  • Betonimassa voidaan myös lämmittää tehtaalla tavanomaista lämpimämmäksi, jotta valun kovettuminen nopeutuu. Rakenne on tuolloin suojattava, jotta lisälämpö ei haihdu liian nopeasti.


  • Varsinainen Pakkasbetoni on hankalasti lämmitettävien käyttökohteiden erikoisbetoni. Se kestää tuoreena vahingoittumattomana -15 C-asteen pakkasta. On otettava huomioon, että betonin lujuudenkehitys hidastuu merkittävästi kylmissä olosuhteissa. Hinnaltaan Pakkasbetoni on tavanomaisia betonilaatuja selvästi kalliimpaa.
- Betonilaadun valinnasta kannattaa aina neuvotella betonin toimittajan kanssa ennen tilausta. Ammattilaiset tietävät, mikä laatu sopii mihinkin rakenteeseen ja olosuhteisiin parhaiten, Ari Mantila muistuttaa.

Erityisen vaativassa tilanteessa avuksi voidaan ottaa Lohja Ruduksen betonitöiden suunnitteluun kehitetty BetoPlus-ohjelma, jolla voidaan arvioida erityyppisten betonirakenteiden lämmön- ja lujuudenkehitys vaihtelevissa sääolosuhteissa.

 
Julkaistu
3.10.2007