Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi?
Tutustu eri lämpöpumpputyyppien ohjeisiin

Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.

(Kuva: NIBE)(Kuva: NIBE)

Yleiset huolto-ohjeet voivat vaihdella lämpöpumpputyypettäin. Tässä artikkelissa mainitut ohjeet pätevät NIBE maalämpö-, ilma-vesilämpö- ja poistoilmalämpöpumppuihin sekä GENERAL ilmalämpöpumppuihin.

NIBEn kanssa et ole yksin. NIBE lämpöpumppujen omistajia palvelee maanlaajuinen asennusliikkeiden ja huoltoliikkeiden verkosto

Ilmalämpöpumppu huolto ja ylläpito – suodattimet ja oikeanlainen käyttö

Ilmalämpöpumppu toimii parhaiten, kun huolehtii, että laitteessa on tilanteeseen sopiva käyttötila päällä. Tämä on yleensä valittavissa Mode-painikkeesta. Auto-tilaa ei yleisesti suositella, sillä oikein valitulla käyttötilalla laite toimii optimaalisesti ja tarpeenmukaisesti.

Ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteistä sisäyksikön yläosan ja suodattimien puhdistus on syytä tehdä aika ajoin. Tarve on hyvä tarkistaa vähintään kolmen kuukauden välein. Jos suodattimessa on paljon pölyä, puhdistus tulee suorittaa useammin. Pölyn määrään vaikuttaa muun muassa kotieläimet ja remontit. Myös sisäyksikön hukkaputki tulee tarkastaa, ettei se ole päässyt tukkiutumaan.

Ulkoyksikön osalta on hyvä pitää kenno puhtaana roskista ja liasta. Lämmityskaudella lisäksi lumien ja jäiden poistaminen ulkoyksikön alta ja ympäristöstä tulee tehdä aina tarvittaessa.

Huolto kannattaa tilata paikalle, mikäli laite on alkanut pitämään normaalista poikkeavaa ääntä. Myös sisä- ja ulkoyksikön alkaessa täristä, on syy selvitettävä huollon toimesta. Ammattilaista tarvitaan myös, mikäli sisäyksiköstä tulee tunkkaista hajua, jäähdytys tai lämmitysteho on tippunut tai lämpöpumpun sulake ei pysy päällä.

Ennen ryhtymistä huoltotoimenpiteisiin, kannattaa vielä varmistaa käyttöohjeesta mitä laitteen huoltoja voi itse tehdä.

(Kuva: NIBE)(Kuva: NIBE)

Ilmavesilämpöpumppu huolto ja ylläpito – mutasihti, varoventtiilit, ilmaus ja veden lisäys

Ilmavesilämpöpumpussa käyttäjän toimesta tehtäviä huoltotoimenpiteitä ovat mutasihdin puhdistus, varoventtiilien koeistus, ilmaus ja veden lisääminen järjestelmään. Näiden lisäksi voi tehdä silmämääräisen tarkastuksen ulkoyksikölle ja poistaa sen pinnoilta mahdollisen pölyn ja lian.

Ohjelmiston päivitys on myös huoltotoimenpide, jonka voi tehdä itse. Nettiin liitetyissä NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa päivitys latautuu lämpöpumpun sisäyksikön automatiikkaan suoraan, käyttäjän tarvitsee vain hyväksyä lataus. Tähänkin laite opastaa. Tarvittaessa lisätietoja päivityksen tekemiseen löytyy laitteen ohjeista, mutta siihen saa myös tarvittaessa huollolta apua.

Ammattilaisen opastamana hoituvat edellä mainitut huoltotoimenpiteet helposti jatkossa. Huolto kannattaa tilata aina tarkempaan ilmavesilämpöpumpun toiminnan tarkastamiseen tarpeenmukaisesti.

Maalämpöpumppu huolto ja ylläpito – lämmitysjärjestelmän ja keruupiirin paineen taso

Maalämpöpumpussa mutasihdit voi itse tarkistaa ja puhdistaa. Myös lämmitysjärjestelmän paine on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa nostaa, kuten lämmönkeruupiirin paineen taso. Mikäli näitä ei ole aiemmin tehnyt, on suositeltava kutsua huoltoliike apuun, ja samalla opastamaan miten jatkossa ne voi tehdä itse.

Kuten ilma-vesilämpöpumpuissa, niin myös maalämpöpumpuissa ohjelmiston päivityksen voi tehdä itse. Nettiin liitetyissä NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa päivitys latautuu lämpöpumppuun verkosta, eikä vaadi käyttäjältä kuin pari kosketusnäytön painallusta.

Energiankulutus kertoo myös laitteen toiminnasta ja sitä on hyvä seurata. On kuitenkin syytä huomioida, että vuodet ovat erilaiset, eivätkä lukemat siten ole suoraan verrannolliset edeltävän vuoden vastaavaan aikaan. Ammattilainen on syytä kutsua paikalle, jos energiankulutus yhtäkkiä kasvaa merkittävästi, kuten myös silloin, jos laitteen käyntiäänessä on havaittu muutosta.

Huoltokäynnillä ammattilainen voi myös neuvoa, miten ja mitä asetuksia voi itse muuttaa pienempien käyttökustannuksien ja tasaisemman sisälämpötilan saavuttamiseksi. Tärkeää on hoitaa lämpöpumpun huolto hyvissä ajoissa, ja varmistaa, että järjestelmä toimii ennen lämmityskauden alkua ja tulevia pakkasia.

(Kuva: NIBE)(Kuva: NIBE)
(Kuva: NIBE)(Kuva: NIBE)

Poistoilmalämpöpumppuhuolto ja ylläpito – suodattimet ja venttiilit

Poistoilmalämpöpumpussa ilmansuodattimien tarkistus ja puhdistus tulee tehdä säännöllisesti, riippuen muun muassa sisäilman pölymäärästä. Useimmissa poistoilmalämpöpumpuissa on sisäänrakennettu muistutus, joka hälyttää, kun on aika tarkistaa ja puhdistaa ilmansuodattimet.

Poisto- ja tuloilmaventtiilien puhdistus on suositeltavaa tehdä kerran vuodessa, vaikka ne näyttäisivät päällepäin puhtailta. Ennen toimenpidettä on syytä varmistaa, etteivät venttiilien asetukset muutu.

Myös mutasihdin puhdistus, varoventtiilien koeistus, ilmaus ja veden lisääminen järjestelmään ovat tehtävissä itse. Lisäksi ohjelmistopäivitykset voi ladata laitteeseen. Mikäli toimenpiteet ovat vieraita, on varminta kutsua ammattilainen paikalle. Ohjeistuksen jälkeen nämä onnistuvat helposti jatkossa. Laitteen toiminnan tarkempi tarkastus ja huolto kuuluu ammattilaiselle ja se tulee tilata aina tarvittaessa.

Suodattimien puhdistuksen ja vaihdon saa myös ammattilaiselta säännöllisenä palveluna, jolloin samalla itse laite tarkastetaan kauttaaltaan.

Tärkeää muistaa ennen kuin tilaat huollon

Ennen huollon tilaamista on hyvä tarkistaa muutama asia lämpöpumpusta ja järjestelmästä. Alustava kartoitus auttaa huoltoa niin etäohjeistamisessa kuin paikan päällä huoltokäynnillä. Useissa tapauksissa riittää, että suodattimet tarkistetaan ja tarvittaessa ilma poistetaan laitteesta.

Tarkista:

  • Löytyykö ratkaisu ensin Usein kysyttyä tai Käyttöohjekirjasta/Hoito- ja asennusohjeista.
  • Kaikki termostaatit ovat auki.
  • Ovatko sulakkeet tai vikavirtasuoja lauenneet.
  • Lämpöpumppusi on asetettu oikealle käyttötilalle.
  • Mahdolliset suodattimet.
  • Järjestelmäsi on ilmattu ohjeiden mukaisesti.
  • Kirjoita muistiin laitteesi sarjanumero. Tarvitset sitä huoltoa tilatessasi.

Entistä helpompaa lämmitystä

Uusien maalämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt entisestään. Esimerkiksi NIBEn S1255 S-sarjan maalämpöpumppu tuo lisää helppoutta ja turvallisuutta asumiseen. Laite on helppo yhdistää nettiin sisäänrakennetun Wifin ansiosta ja sitä ohjataan joko selkeästä kosketusnäytöstä tai myUplink -palvelusta esimerkiksi älypuhelimella. Ohjaus tapahtuu myUplink Premium-tasolla (noin 25 €/v). Etävalvonta on maksutonta.

NIBE S1255 maalämpöpumpussa automatiikka ohjaa lämmitysjärjestelmää niin kodin kuin käyttöveden osalta ja halutessaan laitteen voi antaa huomioida myös sääennusteen tietoja. Säästöjen optimoimiseksi voi ottaa käyttöön Smart Price Adaption -pörssisähköohjauksen. Tämä invertterimaalämpöpumppu mukautuu talon energiantarpeeseen ja siinä on optimaalinen vuosihyötysuhde.

NIBE lämpöpumppua ei tarvitse odottaa, sillä laitteita löytyy varastosta Suomesta. Saat siis uuden energiatehokkaan lämmityksen kotiisi nopeasti!

(Kuva: NIBE)(Kuva: NIBE)

Milloin lämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

Onko sähkönkulutuksesi noussut ilman näkyvää syytä? Vuotaako lämpöpumpusta vettä tai kuulostaako sen ääni oudolta? Jos kyse on iäkkäämmästä laitteesta, kannattaa harkita lämpöpumpun vaihtamista uuteen.

Uudet lämpöpumput tuottavat taloudellisemmin lämpöä ja ovat hallittavissa etäohjauksella. Lämmitysjärjestelmää voi säätää juuri halutulla tavalla ja siten varmistaa asumismukavuuden mahdollisimman pienellä energiankulutuksella.

NIBE lämpöpumppuun voi vaihtaa aiemmasta lämpöpumppumallista tai lämmitystavasta riippumatta, kun kodissasi on vesikiertoinen lämmönjako. Uusi lämpöpumppu on yleensä tehokkaampi kuin vanha, joten vaihtamalla voit säästää enemmän energiaa joka kuukausi.

Järjestelmän kunnon ja vaihtotarpeen voi selvittää teetättämällä tarkastushuollon alan ammattilaisella.

Ota yhteyttä NIBE Neuvontapalveluun, jos jokin askarruttaa vanhan lämpöpumpun vaihtamisessa uuteen.

Pyydä tarjous ja osallistu samalla lämpöpumpun arvontaan!

Jätä tarjouspyyntö NIBE lämpöpumpusta (alla olevan linkin kautta) ja voit voittaa valintasi mukaan NIBE S -sarjan maalämpöpumpun S1255 tai ilma-vesilämpöpumpun SPLIT BOX!

Lue lisää ja osallistu arvontaan


Haluatko lisätietoa?

HUOM! Yllä olevaan kampanjan arvontaan osallistuessasi tulee tarjouspyyntö jättää NIBEn sivujen kautta!

Tämän lomakkeen kautta voit jättää yhteydenottopyynnön esimerkiksi lisätietojen saamiseksi.

 
Julkaistu
11.9.2023