Pihasaunan rakentamisen hinta – näin voi vaikuttaa saunan hintaan

Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Onko haaveissasi saunamökki, pihasauna tai rantasauna ja mietit markkinoilla olevista vaihtoehdoista sopivinta tuotetta omiin tarpeisiisi?Onko haaveissasi saunamökki, pihasauna tai rantasauna ja mietit markkinoilla olevista vaihtoehdoista sopivinta tuotetta omiin tarpeisiisi?

Johannes Kurtti tuntee suomalaisten saunomismieltymykset pitkän työkokemuksensa ansiosta. Hän on tavannut vuosien saatossa satoja pariskuntia, perheitä, yksinasuvia, kaveriporukoita, saneeraajia ja uudisrakentajia, joten syvällä kokemuksen rintaäänellä voi todeta kuulleensa ja nähneensä paljon. Jokaisesta projektista on opittu myös itse jotain, ja kokemuksista on ammennettu paljon myös Smartian pihasaunavalikoiman ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin muokata valmista pakettia omiin tarpeisiin sopivaksi.

Pihasaunan hintaan vaikuttaa eniten sen käyttötarkoitus

Smartia Oy toimittaa vuosittain lähes 250 hirsisaunaa, joka on noin puolet koko vuoden piharakennustoimituksista. Pihasaunoista noin 60–70 % toimitetaan mökkitonteille ja loput omakotitalojen pihaan ympäri Suomen. Mikä ehkä yllättää, on se, että kaikki nämä saunat lämpiävät sataposenttisesti puukiukaalla, eivätkä ne sisällä lämmitysjärjestelmää tai muuta tekniikkaa. Pihasaunasta halutaan tunnelmallinen ja rento paikka, jossa puukiukaan lempeän kuumat löylyt lämmittävät sekä kehoa että mieltä.

Sähköasennuksia toki tehdään, koska moni asiakas haluaa asennuttaa etenkin saunamökkiin sähkövalaistuksen ja pistorasioita lisäämään käyttömukavuutta. Kurtti kertoo, että saunamökkejä ei ole suunniteltu ympärivuotiseen asumiseen, mutta saunominen onnistuu läpi vuoden mainiosti. Tuvan puolta voidaan lämmittää tilapäisesti esimerkiksi sähköpatterilla, jos saunan puolelta tuleva lämpö ei riitä tuvan lämmitykseen.

Kiukaan luonne ja hinta

Pihasaunassa kannattaa panostaa hyvään kiukaaseen, koska kiuas on saunan sydän. Jos kiuas on liian pieni tai liian suuri, jää saunaelämys kehnoksi kerta toisensa jälkeen ja pahimmillaan sauna jää käyttämättä.

‒ Kiuaspaketin kustannus on noin 10–12 % saunamökin hinnasta tarvikkeineen, kertoo Kurtti. Tyypilliseen saunan yhteydessä myytävään kiuaspakettiin kuuluu savuhormi, kiuas, suojaseinät ja alusta, sekä tarvittavat läpiviennit.

Kiuaspaketin valinnassa tulee huomioida monta asiaa, kuten se, että kiuas on riittävän suuri kyseiseen saunatilaan, mutta myös puitteet määrittävät kiukaan kokoa. Monesti ei tule edes ajateltua, ilman asiantuntijan neuvoa, että hirsipinta ja eristämätön lasipinta lisäävät kiukaan kapasiteetin tarvetta, jatkaa Kurtti.

Myös peseytymismahdollisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota jo pihasaunan hankintaa suunniteltaessa. Halutaanko saunaan esimerkiksi oma vesisäiliö, tai kehitelläänkö saunan välittömään läheisyyteen retkisuihkujärjestelmä. Yleensä pihasaunojen kiuaspaketit sisältävät myös joko kiukaaseen integroidun tai piippuun sijoitetun vedenlämmittimen. Vesisäiliöllisten kiuaspakettien hinnat vaihtelevat noin 1 500 € ja 2 500 € välillä.

Tunnetko jo mielessäsi puukiukaan lempeät löylyt?Tunnetko jo mielessäsi puukiukaan lempeät löylyt?

Smartian valikoimissa on erilaisia laatukiukaita, jotka on suunniteltu toimimaan juuri valitussa rakennuksessa paloturvallisuus ja säädökset huomioon ottaen. Asiantuntijamyyjä osaa kertoa kiukaiden luonteista ja eroista ja auttaa sopivan kiukaan valitsemisessa.

Valitse mieluisin hirsityyppi

Pihasaunan tai saunamökin tyypillinen hirsi on joko pontattu höylähirsi eli massiivihirsi tai lamellihirsi, joka on kahdesta tai useammasta puusta toisiinsa liimaamalla yhdistetty kantikkaaksi työstetty hirsi. Lamellihirren rakenteella vähennetään puun kuivumisesta aiheutuvaa vääntymistä ja halkeilua. Lamellihirressä puun tiukka sydänpuu asettuu tyypillisesti hirren pinnalle.

Tehdastekoinen tuplapontattu hirsi on tiiviimpi kuin perinteinen pelkkahirsi, jossa ei ole pontteja. Tällaisiakin hirsiä on markkinoilla ja niiden ominaisuuksiin kuuluu hirren pintahalkeilu, joka kannattaa tiedostaa. Pyöröhirttä ei enää juuri käytetä teollisesti valmistetuissa rakennuksissa. Sileäreunainen hirsi on parempi lämmöneristykseltään ja suoraseinäinen rakennus on helpompi sisustaa.

Sopiva hirsivahvuus omaan pihasaunaan

Rakennuksen koko ja käyttötarkoitus vaikuttavat myös hirren valintaan.

‒ Pihasaunojen ja saunamökkien tyypilliset hirsivahvuudet ovat 58 ja 90 mm. Tätä ohuemman hirren käyttöön liittyy helposti ongelmia ja kun ollaan tekemässä piharakennusta pitkäaikaiseen tarpeeseen, on hirren vahvuudessa säästäminen väärä paikka, huomauttaa Kurtti. Kunnon hirsisauna kestää hyvin hoidettuna jopa vuosikymmeniä eteenpäin, hän jatkaa.

Smartian toimittamissa rakennuksissa 90 mm ja sitä paksumpi hirsi on aina lamellihirttä. Halutessasi edullisemman pihasaunan, on ohuempi hirsivahvuus hyvä vaihtoehto alentaa kustannuksia. Ohuempi hirsi sopii erittäin hyvin

  • pieniin saunoihin
  • pääasiassa kesäkäytössä oleviin aittoihin
  • muihin pienikokoisiin rakennuksiin

Saunomiskäytössä hirren vahvuutta suurempi merkitys on yläpohjan eristyksellä ja tiiveydellä. Hyvin yläpohjastaan eristetty 58 mm hirrestä tehty pienehkö sauna toimii varsin hyvin talvellakin. Paksumpi hirsi tuo rakennukselle massiivisemman ilmeen ja parantaa energiatehokkuutta. Lämmönläpäisyä kuvaava U-arvo on 58 mm hirrellä noin 1,50 ja 90 mm hirrellä noin 1,10.

Hyvänä ohjeena voidaan pitää, että mitä suurempi rakennus, sitä paksumpi hirsi.Hyvänä ohjeena voidaan pitää, että mitä suurempi rakennus, sitä paksumpi hirsi.

Hirsivahvuus on saunan hankintaan merkittävästi vaikuttava asia. Hirsivahvuuden muuttuessa 58 millimetristä 90 millimetriin, rakennussarjan hinta nousee 25–40 % riippuen siitä, kuinka paljon rakennuksessa on puu- ja ikkunaseinää. Vaikka hirsivahvuus paksunee ja rakennuksen hinta nousee, on huomioitava, että samaan aikaan rakennuksen tiiveys paranee. Smartian saunoissa 90 mm vahvasta ja paksummasta hirrestä tehdyissä rakennuksissa hirren välit on eristetty villakaistalla ja hirsinurkissa on käytetty paisuvaa erikoistiivistettä, jolla varmistetaan nurkan tiiveys.

Lauteiden vaikutus pihasaunan hintaan

Edullisin ratkaisu pihasaunan lauteeksi on Smartian toimituksissakin vakiovarusteena oleva kuusilaude. Jos kaipaa tyylikkyyttä ja modernia ilmettä, kannattaa laudevalinnaksi valita tuppeensahattu haapalaude tai lämpöhaapalaude. Hintahaitari edullisemman ja kalleimman laudemateriaalin välillä on noin 1 500 €.

‒ Alla oleva esimerkkilaskelma kertoo, kuinka omilla valinnoilla voi vaikuttaa pihasaunan rakentamisen kustannuksiin jopa useamman tuhannen euroa. Asiantuntevan saunamyyjän avustuksella löydät budjettiisi sopivan ratkaisun, muistuttaa Kurtti.

hinnatpihasauna.JPG

Eikö olisi mahtavaa saunoa omassa pihasaunassa? Toteuta unelmasi! Haluatko, että asiantuntija ottaa yhteyttä pikimmiten?

 
Julkaistu
12.6.2023