• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasaunan rakentamisen hinta – näin voi vaikuttaa saunan hintaan

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Smartia Oy
Päivitetty 08.03.2024
20235_81910.jpg

Onko haaveissasi saunamökki, pihasauna tai rantasauna ja mietit markkinoilla olevista vaihtoehdoista sopivinta tuotetta omiin tarpeisiisi?

Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Johannes Kurtti tuntee suomalaisten saunomismieltymykset pitkän työkokemuksensa ansiosta. Hän on tavannut vuosien saatossa satoja pariskuntia, perheitä, yksinasuvia, kaveriporukoita, saneeraajia ja uudisrakentajia, joten syvällä kokemuksen rintaäänellä voi todeta kuulleensa ja nähneensä paljon. Jokaisesta projektista on opittu myös itse jotain, ja kokemuksista on ammennettu paljon myös Smartian pihasaunavalikoiman ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin muokata valmista pakettia omiin tarpeisiin sopivaksi.

Pihasaunan hintaan vaikuttaa eniten sen käyttötarkoitus

Smartia Oy toimittaa vuosittain lähes 250 hirsisaunaa, joka on noin puolet koko vuoden piharakennustoimituksista. Pihasaunoista noin 60–70 % toimitetaan mökkitonteille ja loput omakotitalojen pihaan ympäri Suomen. Mikä ehkä yllättää, on se, että kaikki nämä saunat lämpiävät sataposenttisesti puukiukaalla, eivätkä ne sisällä lämmitysjärjestelmää tai muuta tekniikkaa. Pihasaunasta halutaan tunnelmallinen ja rento paikka, jossa puukiukaan lempeän kuumat löylyt lämmittävät sekä kehoa että mieltä.

Sähköasennuksia toki tehdään, koska moni asiakas haluaa asennuttaa etenkin saunamökkiin sähkövalaistuksen ja pistorasioita lisäämään käyttömukavuutta. Kurtti kertoo, että saunamökkejä ei ole suunniteltu ympärivuotiseen asumiseen, mutta saunominen onnistuu läpi vuoden mainiosti. Tuvan puolta voidaan lämmittää tilapäisesti esimerkiksi sähköpatterilla, jos saunan puolelta tuleva lämpö ei riitä tuvan lämmitykseen.

Kiukaan luonne ja hinta

Pihasaunassa kannattaa panostaa hyvään kiukaaseen, koska kiuas on saunan sydän. Jos kiuas on liian pieni tai liian suuri, jää saunaelämys kehnoksi kerta toisensa jälkeen ja pahimmillaan sauna jää käyttämättä.

‒ Kiuaspaketin kustannus on noin 10–12 % saunamökin hinnasta tarvikkeineen, kertoo Kurtti. Tyypilliseen saunan yhteydessä myytävään kiuaspakettiin kuuluu savuhormi, kiuas, suojaseinät ja alusta, sekä tarvittavat läpiviennit.

Kiuaspaketin valinnassa tulee huomioida monta asiaa, kuten se, että kiuas on riittävän suuri kyseiseen saunatilaan, mutta myös puitteet määrittävät kiukaan kokoa. Monesti ei tule edes ajateltua, ilman asiantuntijan neuvoa, että hirsipinta ja eristämätön lasipinta lisäävät kiukaan kapasiteetin tarvetta, jatkaa Kurtti.

Myös peseytymismahdollisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota jo pihasaunan hankintaa suunniteltaessa. Halutaanko saunaan esimerkiksi oma vesisäiliö, tai kehitelläänkö saunan välittömään läheisyyteen retkisuihkujärjestelmä. Yleensä pihasaunojen kiuaspaketit sisältävät myös joko kiukaaseen integroidun tai piippuun sijoitetun vedenlämmittimen. Vesisäiliöllisten kiuaspakettien hinnat vaihtelevat noin 1 500 € ja 2 500 € välillä.

<p data-block-key="mlyn0">Tunnetko jo mielessäsi puukiukaan lempeät löylyt?</p>
Tunnetko jo mielessäsi puukiukaan lempeät löylyt?

Smartian valikoimissa on erilaisia laatukiukaita, jotka on suunniteltu toimimaan juuri valitussa rakennuksessa paloturvallisuus ja säädökset huomioon ottaen. Asiantuntijamyyjä osaa kertoa kiukaiden luonteista ja eroista ja auttaa sopivan kiukaan valitsemisessa.

Valitse mieluisin hirsityyppi

Pihasaunan tai saunamökin tyypillinen hirsi on joko pontattu höylähirsi eli massiivihirsi tai lamellihirsi, joka on kahdesta tai useammasta puusta toisiinsa liimaamalla yhdistetty kantikkaaksi työstetty hirsi. Lamellihirren rakenteella vähennetään puun kuivumisesta aiheutuvaa vääntymistä ja halkeilua. Lamellihirressä puun tiukka sydänpuu asettuu tyypillisesti hirren pinnalle.

Tehdastekoinen tuplapontattu hirsi on tiiviimpi kuin perinteinen pelkkahirsi, jossa ei ole pontteja. Tällaisiakin hirsiä on markkinoilla ja niiden ominaisuuksiin kuuluu hirren pintahalkeilu, joka kannattaa tiedostaa. Pyöröhirttä ei enää juuri käytetä teollisesti valmistetuissa rakennuksissa. Sileäreunainen hirsi on parempi lämmöneristykseltään ja suoraseinäinen rakennus on helpompi sisustaa.

Sopiva hirsivahvuus omaan pihasaunaan

Rakennuksen koko ja käyttötarkoitus vaikuttavat myös hirren valintaan.

‒ Pihasaunojen ja saunamökkien tyypilliset hirsivahvuudet ovat 58 ja 90 mm. Tätä ohuemman hirren käyttöön liittyy helposti ongelmia ja kun ollaan tekemässä piharakennusta pitkäaikaiseen tarpeeseen, on hirren vahvuudessa säästäminen väärä paikka, huomauttaa Kurtti. Kunnon hirsisauna kestää hyvin hoidettuna jopa vuosikymmeniä eteenpäin, hän jatkaa.

Smartian toimittamissa rakennuksissa 90 mm ja sitä paksumpi hirsi on aina lamellihirttä. Halutessasi edullisemman pihasaunan, on ohuempi hirsivahvuus hyvä vaihtoehto alentaa kustannuksia. Ohuempi hirsi sopii erittäin hyvin

  • pieniin saunoihin
  • pääasiassa kesäkäytössä oleviin aittoihin
  • muihin pienikokoisiin rakennuksiin

Saunomiskäytössä hirren vahvuutta suurempi merkitys on yläpohjan eristyksellä ja tiiveydellä. Hyvin yläpohjastaan eristetty 58 mm hirrestä tehty pienehkö sauna toimii varsin hyvin talvellakin. Paksumpi hirsi tuo rakennukselle massiivisemman ilmeen ja parantaa energiatehokkuutta. Lämmönläpäisyä kuvaava U-arvo on 58 mm hirrellä noin 1,50 ja 90 mm hirrellä noin 1,10.

<p data-block-key="3sb27">Hyvänä ohjeena voidaan pitää, että mitä suurempi rakennus, sitä paksumpi hirsi.</p>
Hyvänä ohjeena voidaan pitää, että mitä suurempi rakennus, sitä paksumpi hirsi.

Hirsivahvuus on saunan hankintaan merkittävästi vaikuttava asia. Hirsivahvuuden muuttuessa 58 millimetristä 90 millimetriin, rakennussarjan hinta nousee 25–40 % riippuen siitä, kuinka paljon rakennuksessa on puu- ja ikkunaseinää. Vaikka hirsivahvuus paksunee ja rakennuksen hinta nousee, on huomioitava, että samaan aikaan rakennuksen tiiveys paranee. Smartian saunoissa 90 mm vahvasta ja paksummasta hirrestä tehdyissä rakennuksissa hirren välit on eristetty villakaistalla ja hirsinurkissa on käytetty paisuvaa erikoistiivistettä, jolla varmistetaan nurkan tiiveys.

Lauteiden vaikutus pihasaunan hintaan

Edullisin ratkaisu pihasaunan lauteeksi on Smartian toimituksissakin vakiovarusteena oleva kuusilaude. Jos kaipaa tyylikkyyttä ja modernia ilmettä, kannattaa laudevalinnaksi valita tuppeensahattu haapalaude tai lämpöhaapalaude. Hintahaitari edullisemman ja kalleimman laudemateriaalin välillä on noin 1 500 €.

‒ Alla oleva esimerkkilaskelma kertoo, kuinka omilla valinnoilla voi vaikuttaa pihasaunan rakentamisen kustannuksiin jopa useamman tuhannen euroa. Asiantuntevan saunamyyjän avustuksella löydät budjettiisi sopivan ratkaisun, muistuttaa Kurtti.

20235_81912.jpg

Kiinnostaisiko pihasauna tai muu piharakennus? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartia Oy
Rakentaminen
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82276.jpg
Paras autotalli kestää sukupolvelta toiselle: nappaa asiantuntijan vinkit toteutukseen
Alkaako tila loppua kesken vanhasta autotallista? Mistä löytyisi lisää säilytystilaa tavaroille? Perheen kaikki harrastevälineetkin pitäisi saada säilöön säiden armoilta. Jos olet aikonut rakentaa autotallin tai -katoksen, niin NYT on oikea aika toteuttaa suunnitelmat, ettei syksyn ja talven tullen iske hätä säilytyspaikoista. Kun suunnitelmissasi on rakentaa autotalli tai autokatos, saat Smartialta juuri sellaisen ratkaisun ja rakennuksen kuin haluat. Lähes kaikki Smartia Oy:n toimittamat mallit ovat asiakkaan tarpeisiin räätälöitävissä.
20224_77738.jpg
Pihasauna kruunaa arjen vuoden ympäri - valitse suosikkisi ja nauti löylyistä jo kesällä
Kevät antaa nyt odotuttaa itseään ja takatalvi yllätti monet ympäri Suomen vielä huhtikuun alussa. Pääsiäisen aika saa kuitenkin ajatukset lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin vieden ajatukset kiireettömään ja rentouttavaan paikkaan, nimittäin saunaan. Sauna on suomalaiselle kuin toinen koti, monet saunovat päivittäin, valtaosa vähintään viikoittain. Liian pieni sauna ei tarjoa nautinnollisia löylyhetkiä, mutta onneksi Smartian valikoimista löytyy sauna jokaiseen makuun. Ja jos ei löydy, se suunnitellaan sinulle tarpeidesi ja toiveidesi mukaan!
20225_78183.jpg
Pihasauna pikana pihaan, kiitos! Nopean toimituksen pihasaunat parhaaseen hintaan
Kesä tulee kovaa vauhtia ja monella alkaa lomasuunnitelmat olla valmiina. Kalenteriin on merkitty vapaat viikonloput, kesälomat, reissut perheen kanssa ja etenkin juhannus ‒ kenties mökillä! Puuttuuko sinulta kuitenkin pihasauna, paikka jossa voi rentoutua isommallakin porukalla ja luoda muistoja jaettavaksi sukupolvelta toiselle? Nyt olisi tilaisuutesi hankkia pihasauna nopealla toimituksella, suoraan varastosta.
20217_71604.jpg
Pihasaunapaketeissa turvallisuuspuutteita - varmista nämä ostaessasi
Moni haaveilee omasta pihasaunasta ja sellaisen saakin helposti ostettua monista verkko- ja rautakaupoista valmiina pakettina. Saunapakettia ostettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut ilmoituksia valmiina myytävien pihasaunapakettien puutteista, jotka aiheuttavat paloriskin. Riskin aiheuttavat esimerkiksi kiukaan ja savupiipun liian lyhyet suojaetäisyydet, kiukaan ja savupiipun yhteensopimattomuus ja harhaanjohtavat ohjeet saunan sijoittamisesta asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen.
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.
20169_47442.jpg
Osaatko valita oikean kiinnityslaastin laatoille?
Laattojen käyttökohteita on kotona monia: kylpyhuone, takka, kiukaan taustalaatoitus, lattiat, seinät ja terassit. Mistä sen tietää, mikä laasti kuuluu mihinkin tilaan minkäkin laatan alle?Latoituksen onnistumisen vaikuttavat kiinnitysalusta sekä tila, johon laatoitus tehdään. Myös sillä on merkitystä laatoitetaanko seinä vai lattia ja minkä kokoinen laatta on kyseessä.Kiinnityslaastin valintaopasLaatoituksen työohjeet

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton